Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Earl Grey tee

Earl Grey tee sai nime krahv Charles Grey järgi. Teesegusse kuuluvad india ja tseiloni (Sri Lanka) teed, maitseks on lisatud bergamotiõli. Lady Earl Grey teesse on segatud ka apelsinikoort.

Edam juust

juust

Edamame sojaoad

Edamame on jaapalaste nimetus noortele pehmetele sojaoakaunadele. Müüakse aasia- ja deli-poodides kas värskelt või sügavkülmutatult. Süüakse nagu tavalisi herned - herned suhu ja kaunad minema[...]

Eesti toit

Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) uuris, millised on eestlaste lemmiktoidud ning mida pakutakse turistile tüüpilise Eesti toiduna. EKI põllumajandusuuringute sektori juhataja Pille Liivaauk ütles, et eesti toidutoodeteks peetakse sealiha, leiba, piimatooteid, kapsast ja kartulit[...]

Egusi seemned

Egusi on Lääne-Aafrika arbuusi seemnetest valmistatud paksendaja. Meloniseemned röstitakse ja jahvatatakse. Saadud pulber segatakse veega ning kasutatakse kastmete-suppide-jne paksendamiseks. Lisab kastmele munahüübe konsistentsi[...]

Emmentali juust

Kuulus suureauguline juust Šveitsist.

Emulgaator

Emulgaatorid tugevdavad emulsioone, st ainekombinatsioone, mis muidu kergesti ei ühildu (nt vesi ja õli). Munakollased sisaldavad looduslikku emulgaatorit - letsitiini, mida kasutatakse kastmete (nt hollandi kastme) ja erinevate küpsetiste sidumiseks[...]

Emulsioon

Emulsioon on ainesegu, mis koosneb vedelikust ja selles ühtlaselt jaotunud teise vedeliku (või teiste vedelike) tilgakestest. Näiteks piim on looduslik emulsioon ja majonees ning hollandi kaste on köögis tuntuimaid tehisemulsioonid[...]

Enchilada

Mehhiko roog: rulli keeratud ja ahjus gratineeritud täidetud maisitortilja.

Endiivia

Vt salatsigur.

Energiajoogid

Energiajoogid on suhkrut, kesknärvisüsteemi stimulaatoreid ja vitamiine jt komponente sisaldavad joogid, millel on ergutav, teovõimet ning vastupidavust tõstev toime organismile ja seda just suurte koormuste korral[...]

Enoki seened

Pikad kõrrelaadsed valged seened, mida kasvatatakse Jaapanis ja USAs. Enoki seened on kergelt krõmpsuvad ja tiheda viljalihaga, sobivad toorelt salatitesse.

Erütrosiin (E127)

Punane toiduvärv 14 (Värviindeks).

Espagnole kaste

Espagnole kaste on üks viiest prantsuse köögi põhikastetest. Tänapäeval kasutatava retsepti töötas välja Auguste Escoffier 19. sajandi teisel poolel. Kastme valmistamine: esmalt tehakse hästi pruun roux-põhi, millele lisatakse vasikapuljong või vesi ning pruunistatud veisekondid, köögiviljad ja maitseained[...]

Espresso

Aururõhuga valmistatud kange itaalia kohv.

Estragon ehk tarhun

Estragon on prantsuse köögi põhimaitseaine. Kuigi nn saksa ehk prantsuse estragon on aromaatseim (3% eeterlikke õlisid), siis põhja pool on levinum nn vene estragon (eeterlikke õlisid vaid 0.1%)[...]

Etioopia köök

Etioopia retseptid leiate aafrika rahvusköögi alt. Läänes asuvatest Etioopia restoranidest ei tasu otsida nuge-kahvleid. Nimelt serveeritakse Etioopias road suurtelt lamedatelt injera-nimelistelt lameleibadelt[...]

ebaküdoonia

Ebaküdoonia on Ida-Aasiast pärinev põõsas või madal puu, kuulub roosõieliste sugukonda. Õied on suured, kas punased, roosad või valged. Õuna- või pirnitaolised viljad sisaldavad 2--4 korda rohkem C-vitamiini kui sidrun, neist valmistatakse peamiselt hoidiseid[...]

ekläär

Täidise ja glasuuriga keedutainakook.

ensüüm

Ensüümid on biokatalüsaatorid, mis kiirendavad organismis toimuvaid reaktsioone.

eskalopp

Praetud või hautatud hästi õhukesed liha- või kalalõigud. Kuna eskalopid on hästi õhukesed, siis kulub nende küpsetamisele väga vähe aega.