Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Šakotis (leedu maiustus)

Šakotis on puutüve meenutav traditsiooniline Leedu kook, mida serveeritakse tihti pulmade ja sünnipäevade puhul. Valmistatakse spetsiaalses pöörlevas vormis. Mõnikord kaunistatakse šokolaadiga[...]

Šašlõkk

Šašlõkk pärineb Kaukaasiast, kuid on levinud üle maailma. Seda valmistatakse lihast, neerudest, maksast ja pekist. Vaheldumisi lihaga tükitakse vardale sibulaid, tomateid, seeni, õunu vm ja grillitakse hõõguvatel sütel[...]

Šnitsel

Šnitsel on õhuke ovaalne paneeritult praetud vasika- või seareielõik.

Šokolaad

1) kakaoubadest ja suhkrust koosnev maiustus; 2) šokolaadist ja piimast, koorest või veest keedetud jook (kakaopulbrist tehtud jook on kakao). Esimesed "šokohoolikud" olid maajad ja asteegid, kes armastasid kakaoubadest valmistatud mõrkjat ja vahustatud jooki "xocolatl"[...]

Šveitsi juust

Juustusort.

šampanja (vahuvein)

Šampanja ehk argikeeles sampus on Prantsusmaalt Champagne'i maakonnast rangeid nõudeid järgides šampanja meetodil toodetud vahuvein. Arhetüüpne, hinnatuim ja kalleim vahuveinidest. Aastakäigu šampanja on ainult ühe aastakäigu viinamarjadest valmistatud šampanja; tavaline šampanja segatakse kokku mitme aasta veinidest[...]

šampinjon (seened)

Šampinjonid on populaarseimad ja levinuimad kasvatatud seened, kuuluvad lehvikulaadsete seltsi. Söödav noor šampinjon erineb temaga sarnasest valgest kärbseseenest roosakate või valkjashallide eoslehtede poolest, hiljem muutuvad need lillakaspruuniks või mustaks, ka pole šampinjonil jalaalust tuppe[...]

šartröös

Liköörisort, mis saanud nime Chartreuse’i oru järgi Prantsusmaal. See kartusiinlaste kloostriliköör sisaldab 130 ürdiekstrakti. Algselt toodeti seda Grande Chartreuse kloostris, nüüd Voironi linnakeses, aga endiselt kloostrimunkade järelvalve all :) Tuntakse eelkõige rohelist šartröösi (55%), mis saab värvi klorofüllist, ja kollast šartröösi (43%), mis on mahedam ja magusam[...]

šeiker

Šeiker ehk raputi on tihedalt suletav joogisegamisnõu. Kasutatakse kokteilide valmistamisel.

šerbett

Šerbett on kas 1) paks magus (pähklitega) mass suhkrust ja puuviljadest või kohvist või kakaost (Eestis enim levinud tähendus) 2) idamaine karastusjook puuviljamahlast ja suhkrust 3) maitsestatud ja külmutatud suhkruvesi ehk vesijäätis (Euroopas ja Ameerikas enim levinud tähendus)[...]

šerri e. heres

Šerri ehk heres on kuldne vürtsikas kange andaluusia aperitiivvein, st kuiv kangestatud viinamarja-dessertvein. Kuiva šerrit võib kasutada hiina retseptides riisiveini asemel või jaapani retseptides sake asemel[...]

šiitake-seened

Šiitake seeni on viljeldud Jaapanis juba 2000 aastat. Šiitaket on sajandeid kasutatud immuunsüsteemi tugevdamiseks. Vürtsise maitsega seenel on Aasia teadlaste arvates vananemist aeglustav toime, lisaks sellele omab kaitsvat mõju stressi ja kurnatuse kahjulike tagajärgede eest[...]