sapotill

Sapotill on sapotillipuu ehk kummi-manilkaara vili. Ld k Manilkara zapota, ingl. k. sapodilla.

Sapotillipuu on Lõuna-Mehhikos, Kesk-Ameerikas ja Kariibi mere saartel kasvav igihaljas viljapuu. Hispaanlased tõid viljapuu Filipiinidele, nüüd kasvatatakse seda laialdaselt ka Indias, Taimaal, Malaisias, Kambodžas, Indoneesias, Bangladeshis ja Mehhikos.

Sapotillipuu vili on mari läbimõõduga 4-8 cm. Viljaliha on helekollane kuni pruunikas, veidi teralise tekstuuriga, meenutades küpset pirni. Igas viljas on 1-6 läikivat musta seemet. Sapotill on väga magusa, lausa linnaselise maitsega. 

Sapotilli tuntakse veel selliste nimede all: mispel (Neitsisaared ja Hollandi Kariibidel), zapote (Honduras), nispero (Dominikaani Vabariik, Salvador, Costa Rica, Kuuba, Guyana, Puerto Rico, Nikaraagua, Panama, Kolumbia, Venetsueela), dilly (Bahama saared), naseberry (Jamaica jm Kariibidel), sapoti (Brasiilia ja Haiiti), chico (Filipiinid), chicosapote v. chicozapote (Mehhiko ja USA lõunaosariikides), chikoo e. chiku (Põhja-India ja Pakistan), sapota (mujal Indias), sapathilla e. rata-mi  (Sri Lanka), sobeda e. sofeda (Bangladesh ja Ida-India), sawo (Indoneesia), saos (Lääne-Sumatral), hồng xiêm (ehk Siiami hurmaa) e. lồng mứt e. xa pô chê (Vietnam), lamoot (Tai, Laos ja Kambodža), ciku (Malaisia).

Foto on tehtud 2016. a. aprillis Bali saarel, kus seda turul tutvustati kui "Bali kiivit".