andouillette

Prantsusmaalt pärit lihatoode, mis on tehtud sea siseelunditest, millele on enamasti lisatud sea kõht ja veise kõhukelme. Andouilette'i komponendid keedetakse ja topitakse sea soolikasse, seejärel vahel paneeritakse või kaetakse želee või sulatatud searasvaga. Soojalt serveerides on andouilette'il väljaheite lõhn, mis võib mõjuda esimest korda proovijatele eemaletõukavana. Väljaheite lõhn on tingitud sea käärsoole kasutamisest, mis sisaldab samu lõhnaaineid. Prantsuse poliitik Édouard Herriot on öelnud: "Poliitika on nagu andouilette. See peab lõhnama veidi sita järele, aga mitte liiga palju." Andouilette'i traditsioonide kaitseks on loodud ühing AAAAA (Association amicale des amateurs d'andouillettes authentiques). Eristatakse järgnevaid andouilette'ide liike: andouilette de Cambrai (Cambrésis), andouilette de Jargeau (Loiret), andouilette lyonnaise (Rhône), andouillette du Périgord (Périgord), andouilette provençale (Provence), andouilette à la rouennaise (Basse-Normandie) ja andouilette de Troyes (kogu Prantsusmaa)