armeenia köök

Kaukaasia kööki kuuluvad Armeenia rahvusroad on omapärase pikantse maitsega ja küllaltki vürtsikad. Toitude maitsestamiseks kasutatakse pipart, paprikat, küüslauku, köömneid ja hulganisti mitmesuguseid maitsetaimi. Rohkesti süüakse veise- ja lambaliha, sealiha vähem, kuid sealihašašlõkk on väga levinud. Kaladest on esikohal jõeforell. Liha- ja kalatoitude kõrvale sobivad kartul, tomat, kapsas, baklažaan, aedpaprika, porgand, kurk, peet, oblikas, spinat, kabatšokk, kõrvits, aeduba jne. Hakklihatoitudele lisatakse tingimata koriandrilehti (kinza). Kevadel valmistatakse tolmaasid. Need on nagu väikesed kapsarullid, kus kapsalehtede asemel on viinamarjalehed. Oluline koht on armeenlaste toidulaual jahu- ja tangutoitudel. Väga armastatud on pilafid. Omapärane on armeenlaste küpsetis lavašš. See on väga õhuke, kuni meetri pikkune lai lint. Hapupiimatoodetest on kõige levinum matsun. Seda valmistatakse veise-, lamba- või pühvlipiimast. Magustoite tuntakse vähe, sest toidukorrad lõpetatakse tavaliselt värske puuviljaga. Kuid paljud armeenia maiustused on tunud kogu maailmas.