Pimeküpsetamine

Ei oska seda ingliskeelset väljendit esialgu paremini tõlkida. Seda meetodit kasutatakse laialdaselt erinevate soolaste ja magusate pirukate küpsetamisel. Tainas tõstetakse vormi ning siis kaetakse tainas kas fooliumi või küpsetuspaberiga, mis omakorda kaetakse spetsiaalsete savikuulikestega või kuivatatud herneste-ubade või riisiga (vaata fotot). Nii küpsetatakse pirukapõhja 10-15 minutit 180-200-kraadises ahjus. Seejärel eemaldatakse foolium/küpsetuspaber ning sellel olev raskus ning küpsetatakse pirukapõhja veel paar minutit värvi lisamiseks. Protseduuri eesmärgiks on saavutada võimalikult ühtlane pirukapõhi. Edasi kaetakse pirukapõhi täidisega ning küpsetatakse valmimiseni. Üsna sama tulemuse saab ka siis, kui tainast mitte väga venitada ning enne küpsetamist pooleks tunniks sügavkülma panna - ning oluliselt vähem jantimist.