Caesari salat

Caesari salat on klassikaline salat, mille algupärane variant koosnes kuuest komponendist: (rooma ehk ‘cos’) lehtsalatist, oliivõlist, küüslaugust, Worchesteri kastmest, krutoonidest ja parmesanist. Väidetavalt leiutas antud retsepti 1924. aastal itaalia kokk Caesar Cardini oma restoranis Tijuanas, Mehhikos (teiste allikate järgi oli autoriks hoopis Caesari lendurist vend Alex). Salatikastmele lisati maitseks ka veidi sidrunimahla ning vähemalt 1925. aastast pärit memuaaride järgi ka upumuna. Tänapäeval on enamasti loobutud poolhüübinud muna lisamisest (salmonellaoht jms). Anšooviste lisamine on hilisem muudatus ja ei ole kohe kindlasti kohustuslik - Worchesteri kaste annab ise kerge kalamaitse kastmele, kuigi see on tänapäeval restoranides üsna levinud. Nagu ka kana jms lisamine Caesari salatile. Nami-nami retseptikogus on nüüdsest lisaks mitmetele Caesar-salati mugandustele ka üsna algupärane klassikalise Caesari salati retsept.