Eesti toit

Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) uuris, millised on eestlaste lemmiktoidud ning mida pakutakse turistile tüüpilise Eesti toiduna. EKI põllumajandusuuringute sektori juhataja Pille Liivaauk ütles, et eesti toidutoodeteks peetakse sealiha, leiba, piimatooteid, kapsast ja kartulit. Eelroana eelistab eestlane süüa juustu, jogurtit, kilu, võileibu. Turistile pakutakse aga kama, juustu, heeringat, kilu. Lemmiksalatiks on toor- ja kartulisalat ning seda pakutakse ka turistile tüüpilise kohaliku toiduna. Veel kuuluvad eestlaste lemmikute hulka marineeritud seened ja kõrvits. Suppidest eelistatakse herne-, piima-, hapukapsa-, klimbisuppi. Turistile pakutakse aga pigem herne-, hapukapsa- ja kalasuppi. Põhiroog on kindlalt sealiha ja kartul. Lisaks sellele ka kala, kartul ja kaste, ühepajatoit ning kana. Turistile pakutakse kindlasti sealiha ja kartulit, ent ka hapu-, mulgi kapsaid, verivorsti ja sülti. Magustoiduna armastatakse süüa pannkooke, vahukoort, mannavahtu, kisselli ja jäätist. Väliskülalistele pakutakse aga kisselli, mannavahtu, vahukoort, kama ja leivasuppi. Eestlase süda kuulub piimale. Järgnevad kohv, mahl, hapupiim. Ka väliskülalistele pakutakse eelkõige piima, siis kama, kohvi, kalja ja teed. (Allikas: Maaleht)