Piri-piri

"piri-piri" tähendab suahiili keeles "pipar-pipar". Kulinaarias on piri-piri eelkõige kange portugali vürtsikaste, mis on valmistatud tšillipiprast, oliivõlist, soolast ja veiniäädikast. Piri-piri tšillipiprad on pärit Brasiiliast, kust portugallased need Angoolasse viisid. Kuna piri-piri piprad leidsid oma kindla koha Angoola köögis, siis kutsutakse neid tänapäeval ka angoola tšilliks. Piri-piri ehk angoola tšillid on tillukesed ja tulised - asendamiseks sobib ka nt mehhiko 'chile pequins' tšillid. Tänapäeval kasutatakse piri-piri pipraid harva, aga see-eest on igas Portuali köögis pudel piri-piri vürtsikastet, mida lisatakse nii friikartulitele kui ka kalaroogadele. Piri-piri tšillikastet võib kasutada ka kana- või sealiha marineerimiseks või chilli con carnele krehvti lisamiseks. Portugali köögist on pärit ka kuulus piri-piri kana retsept, mis peagi ka Nami-nami retseptikogusse lisatakse.