kinoa ehk tšiili hanemalts

Eestis haruldane taim, aga Andide indiaanlaste seas juba paar tuhat aastat populaarne taim. Süüakse nii lehti kui seemneid (fotol), kauplustes on võimalik leida ka kinoajahu. Kinoa võib olla nii helekollane kui ka must. Ei sisalda gluteeni, nii et sobib ka tsöliaakiahaigetele. Keeb kiiresti pehmeks, mahedamaitseline ja veidi krõmpsuv. Sisaldab rohkelt aminohappeid. Enne tarvitamist loputa rohke veega, sest muidu on mõrkjas. Retseptides võib asendada: kuskussi, riisi, bulgurnisu, hirsi, tatra või amarantiga. Eestikeelsetes allikates olen kohanud ka kirjapilti 'kinoon' ja 'kvinoa'. Kasutan siinkohal siis sõna 'kinoa', mis on võetud Tartu Ülikooli eestikeelsete taimenimede andmebaasist. "Tšiili hanemalts" kõlab päris vahvalt, aga eelkõige seostub millegi rohelise ja mitte teraviljasarnaste seemnetega. NB! Tegemist ei ole teraviljaga, aga kulinaarses mõttes kasutatakse sarnaselt.