Jaanalinnuliha

Jaanalinnuliha on väga maitsev, tume, pehme, punane, õrn ja väga tervislik, madala rasva- ja kolesteroolisisaldusega, samas valgurohke. Meenutab loomafileed. Eestis kasvatatakse jaanalinde Vilsandis ja Muhus. Jaanalind on tänapäeva suurim maakeral elav lind, ta ei lenda ja metsikult leidub teda ainult Aafrikas. Tänu heale kohanemisvõimele talub ta üsna hästi nii kuumust kui külma. Täiskasvanud jaanalind kaalub 130-150kg, isaslind on raskem kui emaslind. Eluiga on keskmiselt 50-60 aastat, produktiivne eluiga 25-30 aastat. Emaslinnud munevad tavaliselt 40-70 muna aastas, maksimaalselt 100 muna. Munemise intensiivperiood kestab aprillist septembrini. Muna kaalub 1,0-1,5kg ja tibu 700-800g. Jaanalind kasvab päevas umbes 1cm. 12-14 kuu jooksul saavutavad nad oma täie kõrguse: 2,0-2,5 m. Suguküpseks saavad emaslinnud umbes 2- ja isaslinnud 3-aastaselt. Probleemideta elavad täiskasvanud linnud üle kuni 15°C. Talvetingimustes on vajalik isoleeritud lauda olemasolu kaitsmaks linde tuule ja külma eest. Pojad ja kuni 6 kuu vanused noorlinnud vajavad ekstra soojendamist (vastkoorunud tibud 35 °C). Jaanalinnud söövad kõike, aga peamiselt on nad karjamaal söödetavad linnud. Liha saamise eesmärgil tapetakse jaanalinnud 12-14 kuu vanuselt, kui nende eluskaal on 100kg (liha väljatulek on umbes 1/3 eluskaalust).