Leedripuu

Leedripuu õitest saab väga maitsvat veini ja karastusjooki. Leedriõisi võib panna õunakookidesse jm rosinate asemel. Leedripuuõisikuid võib frittida. Leedrisiirup on hea köharavim. Sageli on arvatud, et punase leedri väikesed marjad on mürgised. See ei ole täiesti tõsi. Veidi mürgised on seemned, kuid viljaliha on kasulik ja maitsev. Nii et seemnete söömist tuleb vältida, ka ei maksa tooreid marju proovida. Valminud punase leedri viljadest saab aga teha zeleed, neid on kasutatud ka veinitööstuses lisandina. Samuti on marjad tuntud ravimina nagu ka suurem osa ülejäänud taimest. Vilju ja koort on kasutatud kõhulahtistina, õitest valmistatud teed aga higileajava vahendina. Eestis kasvab ka must leeder. Musta leedri valminud marjad on musta värvi ja suuremad, õisik pole aga pööris, vaid kännasjas õisikus nagu pihlakal. Musta leedri toored valmimata marjad on mürgised.