basiilik

Basiilikut kasvatatakse nii maitse- kui ka ravimtaimena. Õitsemise eel kogutud võrseid kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult. Õigesti kuivatatud taimed säilitavad aroomi veel kolmandal aastal. KUIDAS KASUTADA? Sobib pitsade-pirukate, aedvilja- ja liharoogade, pasteetide, küpsetiste, aedviljasalatite maitsestamiseks. Levinud eriti itaalia köögis, aga kuivatatud basiilik kuulub näiteks ka grusiinide khmeli-suneli koostisesse. Basiilikut on mitut erinevat sorti. Euroopas on levinud nn vahemere basiilik. Tai köögis kasutatakse magusjuure maitsega basiilikut, Mehhiko vürtsbasiilik on veidi kaneelihõnguline, Iraanis kasutatakse rehani-nimelist basiilikut jne. Kuivatatud basiiliku seemneid kasutatakse näiteks Tais toitude paksendamiseks, aga seemned pole niivõrd aromaatsed kui lehed. MIDA SISALDAB? C- ja B5-vitamiini, palju kasulikke eeterlikke õlisid. MIKS KASULIK? Basiilik on meeltpuhastava toimega närvitoonikum, lisab otsustusjulgust ja taastab enesekindlust. Stimuleerib ajutegevust, parandab kontsentratsioonivõimet - seetõttu kasulik pikaajalise õppimise ajal ja vaimse väsimuse korral. Samuti kasutatakse basiilikut hingamisteede haiguste puhul.