Kinkan e. kumkvaat e. kääbusapelsin

Kumkvaat e. kinkan on algselt Hiinast pärit väike ploomisuurune tsitruseline, mida süüakse koos koorega. Kinkani tõi inglise botaanik R. Fortune Hiinast Euroopasse juba 1846. aastal. Kinkan on omapärase kibemagusa maitsega. Ostes väldi pehmeid vilju, sest need riknevad kiiresti. Kasutamine: enne tarvitamist pese kinkaneid hoolega. Kasta viljad esmalt 20 sekundiks kuuma vette, seejärel hoia veidi külmas vees, et kest pehmeneks. Kinkan on parim, kui teda enne söömist sõrmede vahel muljuda. Kinkanit võib tarvitada värskena, lisada puuviljasalatile, segasalatitele, magushapudele kastmetele ja kasutada garneeringuks. Kinkaneid võib lisada kookidele, keeksidele, neid võib marineerida, suhkrustada, valmistada neist keedist, siirupit või marmelaadi, konserveerida alkoholis. Kinkan sobib kala, pardi ja lambalihatoitude juurde Säilitamine: kinkan säilib toatemperatuuril 5-6 päeva, külmikus 4-6˚C juures kuni 3 nädalat.