Steak & Kidney Pie e. inglise neerupirukas

See vana inglise retsept on siia lisatud spetsiaalselt ühe nami-nami kasutaja palvel :) Valmista veiseliha-neerutäidis küpsetamisele eelneval päeval.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

250 g nisujahu + veel veidi rullimiseks

meresoola

140 g külma magedat võid kuubikutena

1 suure muna kollane

3 sl külma vett

Täidis:

400 g veiseneeru (1 suurem neer)

1 kg hautamiseks sobivat veiseliha

250 g šampinjone

3 sl õli

100 g magedat võid

1 suur hakitud sibul

50-85 g nisujahu (oleneb, kui paksu kastet soovid)

6 dl äsjakeedetud vett

1 sl Marigold Swiss köögiviljapuljongipulbrit

1 suur loorberileht

soola ja musta pipart

Pintseldamiseks:

1 tk väike muna + 1 sl vett

Valmistamine

Taina võid teha 48 tundi varem. Selleks sega jahu ja meresool, siis lisa külmad võikuubikud ning haki ühtlaseks (nt köögikombainis), kuni saad ühtlase peene puru. Lisa munakollase-vee segu ning sega tainas ühtlaseks. Keera toidukilesse ja pane 1-48 tunniks külmkappi.

Lõika veiseneer väiksemateks tükkideks, neerurasv ja valged kelmed viska minema. Lõika veiseliha ampsusuurusteks tükkideks. Kui šampinjonid on suured, siis lõika need väiksemateks tükkideks.
Kuumuta 1 sl õli suurel paksupõhjalisel pannil tugeval kuumusel. Lisa neerutükid ning pruunista ümberringi kergelt. Kalla sõelale nõrguma.
Pühi pann köögipaberiga kuivaks, pane keskmisele kuumusele. Lisa pannile 1 sl õli ja 25 g võid. Lisa sibul ja prae 10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni sibul on pehme ja kergelt kuldne. Tõsta vahukulbiga suurde haudepotti.
Kuumuta ahi 160ºC.
Pane 85 g jahu suurde kilekotti, maitsesta soola-pipraga. Lisa veiselihatükid kotti ning raputa neid jahusegus. Pane praepann tugevale kuumusele, vajadusel lisa veel võid ja õli.
Raputa lihatükid liigsest jahust puhtaks ning prae jaokaupa pannil ümberringi pruuniks. Pane pruunistatud lihatükid haudepotti.
Lisa vajadusel pannile veel võid ja õli, prae seeni umbes 2 minutit, kuni need pehmenema hakkavad. Tõsta seened vahukulbi abil potti. Lisa ka pruunistatud neerud, kuum vesi, puljongipulber ja loorberileht. Kui soovid paksemat lihatäidist, siis lisa kilekotist ka ülejäänud jahu.
Sega hoolega läbi, kata haudepott kaanega ja küpseta 160ºC ahjus 75-90 minutit, kuni liha on pehme ja kaste paksenenud. Lase täielikult jahtuda, siis pane külmkappi (soovitavalt üleöö). Järgmisel päeval koori pinnale tekkinud liigne tahke rasv.

Küpsetamispäeva hommikul lase tainal toatemperatuuril veidi pehmeneda. Siis rulli jahusel laual õhukeseks. Tainas peab olema nii suur, et kataks 28-30 x 23 cm suuruse ja 6,5 cm sügavuse pirukavormi pealse (läheb n-ö kaaneks peale). Tainajääkidest lõika peenikesed ribad ning kata nendega pirukavormi servad.

Tõsta lihatäidis pirukavormi (vorm peaks olema ääreni täis, aga mitte rohkem. Kui kastet alles jääb, siis serveeri seda hiljem piruka kõrvale).

Pintselda tainaribadega kaetud pirukavormi serv veega, siis kata tainaplaadiga. Suru servad kokku. (Kui kohe küpsetama ei hakka, siis kata pirukas toidukilega ja pane külmkappi).

Tund enne serveerimist kuumuta ahi 200ºC. Tee pirukatainasse neli sisselõiget, pintselda pealt muna-vee seguga. Küpseta 35-45 minutit, kuni tainas on pealt kuldpruun. Poole küpsetamise ajal alanda kuumust 10-20ºC võrra.

Võta pirukas ahjust välja ja lase sellel enne serveerimist kümmekond minutit taheneda.

BBC Good Foodi retsept (A good steak & kidney pie; Ruth Watson).
LISA KOMMENTAAR