Spinati-suitsulõhepirukas

Pille: "Kui ma 2006. a. mais esimest korda Pariisis käisin, siis sõime ühel hommikul Luxemburgi pargi lähistel bistroos maitsvat spinati-suitsulõhepirukat. Kohe pidin seda kodus ise ka tegema" :)

Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pirukapõhi:

180 g nisujahu (u 3 dl)

100 g võid

soola

2-3 sl külma vett

Täidis:

150 g külmsuitsulõhet või -forelli

300-450 g värsket või külmutatud spinatit

4 dl 35% rõõska koort

3 suurt muna

soola ja musta pipart

100 g riivitud juustu

Valmistamine

Valmista kõigepealt pirukatainas. Selleks sega kausis jahu ja sool, lisa külmkapist võetud ja tükeldatud või ning haki või noaga jahusse. (Soovi korral aita "näpistades" kaasa). Kui kausis on juba päris peenike puru, siis lisa lusikatäie kaupa külma vett, ise kätega tainast kokku surudes.

NB! Võib piisada vaid ühest lusikatäiest veest! Rulli tainas kergelt jahusel laual lahti, vooderda sellega 24 cm või 26 cm pirukavorm ning pane umbes veerand tunniks sügavkülma.

Siis eelküpseta 200kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni põhi on kergelt kuldne.

Samal ajal pese spinat hoolega ja pane märjalt suurele pannile (st koos tilga loputusveega). Kuumuta, aeg-ajalt segades, kuni spinat "kokku kukub". Loputa kiiresti külma vee all, suru hästi kuivaks ning haki peenelt. (Kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata see lihtsalt korralikult). 

Lõika suitsukala ribadeks. 

Sega kõik täidiseained omavahel, vala eelküpsetatud pirukatainale ning küpseta 200kraadise ahju keskosas 30-40 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pealt kergelt kuldne.

Serveeri rohelise salatiga. Pirukas on maitsev nii kuumalt kui külmalt, nii et sobib hästi ka nt rootsi lauale või piknikule.

Nipid ja soovitused:

  • Fotol olev pirukas on küpsetatud 24 cm lahtikäivas vormis ja on üsna kõrge. Sel juhul tuleks ka tainast servad veidi kõrgemad teha, ca 4-5 cm. Kui küpsetada 26 cm vormis, siis piisab 3 cm kõrgustest servadest. 
LISA KOMMENTAAR

Mufalda
postitatud 13.01.2011 18:09

Issver, kui maitsev pirukas oli! Suitsulõhet sai natuke rohkem pandud, kuna 200 gr pakk oli. Järgmisel päeval oli isegi veel maitsvam (soojendasin mikrolaineahjus). Külmalt pole proovinud, kuna eelistan ikka sooja toitu. Ei jõua ära oodata, millal seda jälle teha saaks!

rinka
postitatud 25.02.2011 22:08

Tõesti maitsev sisu tuli! Tegin külmutatud spinatist viskasin ka natuke prokolit ja makrat sisse :) Mis põhja puutub, siis läks vist koguste vahekorras midagi nihkesse. Põhi tuli pudenev ja väga koos ei seisnud. Aga panin ka umbes silmajärgi jahu ja võid... Aga sisu supper. riivisn osa juustu veel peale ka. Soovitan soojalt!

M
postitatud 30.05.2013 12:09

huvitav kui spinati asemel karulauku kasutada kuidas siis maitseks...

Pille
postitatud 30.05.2013 12:17

Küüslauguselt, M :) Ma karulauku paneks oluliselt vähem, muidu läheks vängeks kätte ära. Võib-olla asendad lihtsalt osa spinatist karulauguga?

Katrika
postitatud 12.06.2013 23:31

Imehea! Juba 2x olen teinud ja teen varsti jälle. Panin 4dl koore asemel 2dl, kuna mul miskipärast kõik taolised asjad kipuvad ahjus vedelaks jääma. Sellise kogusega õnnestus aga suurepäraselt. Lõhet panin samuti 200g (paki tõttu). Seda ma algajana muidugi ei mõista, mismoodi selle lahtirullitud taigna saaks ühes tükis vormi tõstetud. Mul lagunes täielikult. Aga tegin siis nii, et rullisin esmalt lahtikäiva vormi põhja peale lahti (äärtest parasjagu üle), siis asetasin vormi ääre paika ja mätsisin servad kõrgeks näppudega.

#
postitatud 07.05.2015 19:06

Megahea! Asendasin vahukoore kohvikoorega, põhja tegemiseks kasutasin speltajahu. Kala sai 4-500 g :) Väga mahlane ja maitsev. Vaieldamatu lemmik! :)

Kristel
postitatud 04.12.2015 18:36

Juba mitu korda tehtud, väga hea pirukas! Soovitan soojalt!