Gruusia peedisalat kreeka pähklitega charklis phali*

Gruusia peedisalat sisaldab rohkelt ürte, küüslauku ning kreeka pähkleid. Parima tulemuse saab peete ise röstides ja riivides, ent ka keedetud riivitud peet annab maitsva tulemuse.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g peeti

100 g kreeka pähkleid

3-4 küüslauguküünt

1 tl soola

1 dl hakitud värsket peterselli

1 dl hakitud värsket koriandrit

purustatud musta pipart

0.5 tl kuivatatud aed-piparrohtu

0.5 tl jahvatatud koriandriseemneid

2-3 tl kvaliteetset punast veiniäädikat või tavalist palsamiäädikat

Valmistamine

Kui kasutad tooreid peete, siis keera pestud peedid fooliumisse ja küpseta 180-kraadises ahjus 1-1,5 tundi, kuni peedid on küpsed. Lase jahtuda, siis koori ja riivi peenelt.

Kui kasutad keedetud peete, siis riivi need peene riiviga ja lase sõelal korralikult nõrguda, vajadusel suru puulusika või käte abil veelgi kuivemaks.

Samal ajal pane kreeka pähklid, küüslauguküüned ja sool uhmrisse ning tambi ühtlaseks pastaks (mõned väiksemad tükid võivad sisse jääda). Lisa hakitud koriander ja petersell ning uhmerda veel veidi.
Sega kausis riivitud peedid, küüslaugu-pähkli-ürdipasta ja ülejäänud ained. Äädikat lisa hästi ettevaatlikult - phali peab olema hapukas, ent mitte kunagi äädikane! Äädika kogus sõltub peetide magususest.

Tõsta phali kaussi, lase 2 tundi jahedas maitsestuda.

Soovi korral vormi phali enne serveerimist väikesteks pallideks, kaunista granaatõunaseemne või nt sibulajupiga (fotol).
Serveeri toatemperatuuril, garneeri ürtidega.

* Venepärane kirjapilt on 'mhali'.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 05.04.2010 15:03

Väga meeldis.Ka külalised kiitsid.

Tiina
postitatud 22.07.2013 20:09

Mõnus salat.