Hernesupp suitsulihaga

Tummine ja väga maitsev hernesupp, mille valmistamiseks läheb vaja kuivatatud poolitatud kollaseid herneid, odrakruupe ning suitsuliha (ribi, koot vm meelepärane tükk). NB! Antud kogustest saab päris palju suppi, nii et võta vähemalt viieliitrine pott.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

250 g kuivatatud herneid (poolitatud)

150 g odrakruupe

3 l vett

1 kg suitsuribi või suitsutatud seakooti

1 suur sibul

2 suurt või 4 väiksemat kartulit

2-3 suurt porgandit

maitse järgi soola

2-3 tl sinepit

kimp hakitud maitserohelist (peterselli, sellerit, tilli, tüümiani, piparrohtu vms)

Valmistamine

Pane herned ja kruubid eelmisel õhtul likku (selleks pane need suurde kaussi, kalla peale külm vesi, nii et kruubid-herned oleksid mõni cm veega kaetud).
Pane suitsuliha ja vesi suurde potti ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Koori hoolikalt pinnale tekkinud vaht.
Lisa supile leotatud ja loputatud kruubid ning herned. Kuumuta uuesti keemiseni, alanda kuumust, kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes tund aega.

Haki sibul, porgand ja kartulid peeneks või riivi jämeda riiviga. (Soovi korral prae sibul ja porgand pannil õlis läbi). Lisa köögiviljad. Keeda veel umbes pool tundi, kuni köögiviljad ja liha on pehmed.
Võta liha potist välja, eemalda kondid, lõika liha väiksemateks tükkideks ning lisa uuesti supile.
Maitsesta supp sinepi ja soolaga, soovi korral lisa maitseks tüümiani või piparrohtu.

LISA KOMMENTAAR

Pille @ Nami-nami
postitatud 25.02.2009 08:22

Mina olen kooritud sibula-küüslaugu supile lisanud.

liblikapyydja
postitatud 24.02.2009 20:58

Ma küsiks siin, et kas sibul ja küüslauk tuleb suppi panna kooritult või koorimata?

Veronika
postitatud 25.02.2009 14:37

Väga hea supp tuli! Küll aga ei kasutanud ma mitte ribi, vaid kooti. Eile sain ka teada, et Lõuna-Eestis hernesuppi kartulit ja porgandit ei panda, vaid lisatakse nende asemel odrakruup. Samas Põhja-Eestis ei panda hernesupi sisse aga kruupi, vaid see asendatakse kartuli ja porgandiga. Ma lisasin nii kartuli, porgandi kui kruubi, mis tegi supi veelgi paremaks ;)

hexy
postitatud 05.02.2010 12:13

Wow küll see oli hea supp. Kasutasin suitsukooti(muud pold saada). Panin supile juurde veel loorberilehe ja terapipart ja tilli, sinepi jätsin välja. Ei tea kas see supp tuli sellepärast eriti hea , et mu 2 aastane seda hoolega kulbiga segas ;) Ma ültse ei ole kruubi sõber, a siia suppi ta tõesti sobib.

zoozi
postitatud 17.02.2010 00:08

Ainult kiidusõnad,väga maitsev.

jana
postitatud 08.03.2011 20:04

Tõesti väga maitsev supp, ei olnudki varem ise hernesuppi teinud ja leidsin väga hea retsepti kohe :)

Keitlin
postitatud 21.02.2012 17:35

Väga super hea:)

Liisi
postitatud 12.02.2013 21:28

Väga maitsev kodune hernesupp. Kasutasin suitsuribi. Lisasin supile paar loorberilehte ja maitsestasin sinepiga.

Pille
postitatud 01.03.2014 21:06

32542

Silja L @ FB
postitatud 02.03.2014 20:48

Ma ka täna keetsin. Maitses hea, ainult herned keesid täitsa pudruks, teinekord keedan veidi vähem aega.

Marii
postitatud 03.03.2014 15:18

Keetsin ka täna, kuid ei keetnud nii kaua. Pidevalt maitsesin kuni herned olid pehmed. Super hea maitsega tuli.

MARGUS
postitatud 04.03.2014 15:01

Kartuli lisamine tundus kummaline kuid ei saanud lisamata jätta supp tuli super hea välja .

Eeva*
postitatud 19.03.2014 12:10

Mina keetsin liha ja kruupe koos ca pool tundi ja siis lisasin herned, muidu keevad pudruks. Seekord lisasin ka kartuli, mida varem ei ole teinud. Porgand ja sibul ka kindlasti. Väga maitsev tuli.

Kodukana
postitatud 15.02.2015 15:27

küsimus, et kui mul on muidu poolitatud herned kasutusel muretaignapõhjadel raskuseks ning need on ahjus viibinud, siis kas neid saab kasutada ka supi tegemisel veel?

Pille
postitatud 15.02.2015 22:25

Kodukana, ma ei julge lubada, et need Sul pehmeks keevad...

Mari
postitatud 26.04.2015 17:04

Tegin Põhja- ja Lõuna- Eesti segu hernesuppi, seega panin supi sisse kõike: poolitatud herneid, kruupi, porgandit ja ka piiisut riivitud kartulit. Ja tuli ka hea, aga musta pipart enam järgmine kord ei pane, vähemalt mitte nii palju (seda ei olnud retseptis).