5.5 dl nisujahu
2 dl suhkrut
200 g võid
1 sl siirupit
1 sl vett
1 tl söögisoodat
1.5 tl ingveripulbrit
0.5 tl tšillipulbrit
50 g seesamiseemneid (nt Germund)
0.75 dl ehk 50 g jahvatatud mandleid või mandlijahu (nt Germund)
Veeretamiseks:seesamiseemneid (nt Germund)
Sega kõik ained köögikombainis ühtlaseks. Kui valmistad käsitsi, siis pane kuivained kuhjana lauale, keskele tee süvend ja aseta sinna suhkur, või, sooda, ingver, siirup, vesi, mandlid ja seesamiseemned. Sega suure noaga ühtlaseks.
Vormi tainast kaks 4-5 cm paksust silindrit. Veereta neid seesamiseemnetes. Siis mässi tainarullid toidukilesse või küpsetuspaberisse ja tõsta 30 minutiks kuni 1 tunniks külmkappi.
Võta külmkapist välja ja lõika 5 mm paksusteks seibideks. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes küpsiste vahele piisavalt kerkimisruumi.
Küpseta 200kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase küpsisel ahjuplaadi peal täielikult jahtuda, alles siis tõsta plaadi pealt ära (soojalt murenevad!)
"Korealaiset pikkuleivät" retsept on pärit Santa Maria (Soome) retseptikogust, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Mandleid polnud, muu tegin retsepti järgi. Jäävad suhteliselt tulised (vütsikuse mõttes) ja parajalt magusad. Seesami maitset jääb ka tunda, mis on mõnus. Pisike laps pidas liiga pipraseks, suuremale meeldis.
Magusad, vürtsikad, seesamiseemne maitsega. Täitsa mõnusad!
Tegin neid kunagi ammu Edinburghis oma Korea sõpradele ja keegi just äratundmisrõõmu üles ei näidanud, aga küpsised neile meeldisid küll :)
Korea ingveriküpsised
Seesamiseemned ja tšillipulber annavad nendele küpsistele veidi krehvtisust ja krõmpsu juurde.
Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest.