Mõnus ja maitsev sealihaguljašš

Mina lisan guljaššile veel teelusikatäie suitsutatud paprika pulbrit. Ungarlased kutsuvad seda paprikapulbriga lihahautist või -kastet "pörkölt", ent eestlased on seda guljaššiks kutsuma hakanud.

Head ja värsket eestimaist sealiha otse perefarmist saab osta Oma Põrsa lihapoodidest Tallinnas Mustamäe, Lasnamäe ja Nõmme turult, Rakverest Pikk tn 11 lihapoest ning Tabasalust Klooga mnt 5a lihapoest. 

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g sealiha

500 g sibulat

3 sl õli vajadusel

2 sl ungari paprikapulbrit

1 tl Pimenton'i e. suitsutatud paprikapulbrit

3 sl kontsentreeritud tomatipastat

kuuma vett

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika liha* umbes 30grammisteks kuubikuteks. Koori sibulad ja tükelda. Kuumuta paksupõhjalises potis õli, pruunista lihakuubikud ümberringi.

Lisa sibulad, paprikapulber, tomatipüree, sool ja pipar. Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust. Hauta kaane all tasasel tulel paar tundi**, kuni sibul on kastmesse 'sulanud'.

Serveeri leivaga, juurde võid pakkuda ka keedetud kartulit või riisi. Ungaris pakutakse pörkölti kõrvale nokedli-klimbikesi. 

* Mina kasutasin üsna taist praetükki, ent hästi sobib ka abatükk, tagatükk või karbonaad. Rasvasema liha (nt karbonaadi) puhul ei ole õli lisamine enne pruunistamist vajalik.
** Guljašši võib valmistada nii pliidi peal kui ka ahjus. Viimasel juhul hauta guljašši kaane all ahjupotis 180 kraadi juures.

Pildi tegi ILSE.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 12.07.2008 23:04

Täna tuli selline guljašiisu peale, et veel hilisõhtul kokkasin selle retsepti järgi siin. :P Ungari pulbrit polnud, panin siis tavalist paprikapulbrit, ajas ka asja uljalt ära. Hautamise ajaks lisasin veel ühe küüslauguküüne ja loorberilehe. Tulemuseks oli väga maitsev toit. Aitäh retsepti eest! :)

Sirliiz
postitatud 20.07.2009 19:51

Minu esimene guljašš ja super hea kohe. Eile õhtul jäi väga hea karbonaaditükk näppu ja hakkasin vaatama, et mis sellest teha. Nii, et taine karbonaad sobib selleks roaks imehästi.

Zoozi
postitatud 05.02.2010 21:55

Suitsutatud paprikapulbri kasutamine andis toidule mõnusa suitsuse meki. Lapsed sõid ka isuga. Väga maitsev.

Pähklike19
postitatud 13.01.2013 23:41

väga maitsev!

21.03.2014
postitatud 21.03.2014 18:03

Liiga ketshupimaitseline toit. Liha ei jäänud mahlane.

Pille
postitatud 22.03.2014 09:27

Vastuseks viimasele kommenteerijale 21.3.2014 - müstiline, et Sul toit ketšupimaitseline jäi? Ketšupit ju roas pole ja 3 sl kontsentreeritud tomatipastat kilo sibula-liha kohta ei ole kohe kindlasti ka liiga palju - roog ei saa liialt tomatine jääda!

Malmpott
postitatud 03.06.2015 22:15

Uskumatult hea sai! Tegin esimest korda ja kasutada oli ainult tavaline paprikapulber, aga ikkagi ... mmm!

kök
postitatud 04.10.2015 19:36

Ei saa aru sellest paprikapulbri lisamisest, kui igas poes ilusad paprikad müügil!?! Ise lisasin veel küüne küüslauku, veerand paprikat, paar väikest porgandit, 2 hapukurki, tõrts tilli, praadimiseks võid. Kastme tegin tavalise ketshupi, hapukoore ja külmas vees segatud jahuga. Täiesti restorani guljašš tuli :)

Orsolya
posted on 02.02.2016 23:24

Paprikapulbrit tehakse veidi teistsugustest paprikatest kui söögipaprika. Mekk on ikka tuntavalt erinev. Aga ka mina hakin mõnikord paprikakaunasid sibula hulka, lisaks siis pulberpaprikale. Kindlasti tuli tilli ja hapukurgiga väga maitsev, aga ma kardan, et see oli väheke teine roog :)

katikoplime
postitatud 26.02.2016 12:15

Väga maitsev, terve pere sõi ja kiitis :D

Pille
postitatud 04.03.2016 16:19

Kui sõidate Ungari, saate iga päev selliseid sööke! Head isu.