Shakshuka

Shakshuka on Põhja-Aafrikas ja Lähis-Ida riikides armastatud toekas hommikusöök - hommikusöök, mida tihti süüakse ka päeval või hoopis õhtul :)
Sellest ülipopulaarsest roast liigub mitmeid erinevaid versioone, Nami-Nami lemmikuks on kujunenud siinne lihtne variant.

Kogus
ühele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
30 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 sl oliiviõli

2 purustatud küüslauguküünt

1 väiksem punane või roheline tšilli

1-2 paprikat (pikad ja peenikesed on mõnusamad!)

0,5 tl uhmris peenestatud vürtsköömneid

400 g purk konservitud purustatud või pool kilo värskeid tomateid

soola ja musta pipart

soovi korral veel harissat või tšillihelbeid

2 suurt värsket muna või 6-8 vutimuna

hakitud värsket koriandrit või peterselli

Valmistamine

Võimaluse korral vali pann, mille saad pärast ahju pista.

Eemalda tšillilt seemned ja lõika tšillikaun õhukesteks viiludeks. Eemalda paprikalt samuti seemned, lõika sektoriteks ja seejärel õhukesteks ribadeks. Haki maitseroheline ja küüslauk.

Kuumuta pannil õli, lisa tšilli, küüslauk ja paprika ning prae mõõdukal kuumusel aeg-ajalt segades paar minutit. Lisa vürtsköömned, kuumuta läbi.

Lisa tükeldatud värsked tomatid või tomatikonserv (viimasel juhul loputa purk vähese veega ja kalla see samuti pannile). Maitsesta roog soola-pipraga, kuumuta segades 5-10 minutit, kuni kaste veidi pakseneb. Soovi korral lisa maitseks veel harissa-pastat või tšillihelbeid. 

Nüüd tee lusikaseljaga tomatikastmesse mõned süvendid ja löö igasse süvendisse üks (vuti)muna. Kata pann kaanega ja jätka tasasel tulel kuumutamist, kuni munavalge on hüübinud ja munakollane samuti poolenisti hüübinud.

Kui eelistad läbinisti küpset muna, siis võid panni mõneks minutiks kuuma ahju grillielemendi alla tõsta.

Puista peale hakitud maitserohelist ja serveeri. Kõrvale võid pakkuda pita-saia või krõbeda koorikuga pehmeid kukleid.

Variatsioonid:

  • lisa roale ka hakitud või viilutatud punast või tavalist sibulat
  • lisa maitseks teelusikatäis paprikapulbrit
  • murenda valmis roale veidi fetajuustu või kitsepiimajuustu

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

HK
postitatud 27.09.2015 21:32

Tere, kirjutaks täpsustuseks, et tegemist on väga vana Palestiina toiduga, mida iisraellased neilt õppinud on. Mul on hea meel, et hea toit levib!

hk-le
posted on 07.02.2016 10:46

Ikka siiani pole selgeks saadud kust tegelikult parit kas palestiinast v tuneesiast

Aili M. Sarapik
postitatud 07.02.2016 16:03

Korralik kõhutäis väga soodsalt. Teeme tihti shakshukat. :)

Pille
postitatud 12.07.2016 09:52

Kui ma 2012. a. suvel Iisraelis käisin, siis rõhutati meile korduvalt, et shakshuka on roog, mida kõik Iisraeli mehed valmistada oskavad :)