Sinepine küülikuhautis

Klassikaline prantsuse bistrooroog, mida enamasti valmistatakse kahe erineva sinepiga, ent väga maitsev jääb ka vaid Dijoni sinepiga.
Lisandiks sobivad hästi nt ahjus röstitud sibulad või muud köögiviljad.

Nami-Nami soovitab kasutada "Reinuvaderi Pidusöök" jahutatud küülikut. Reinuvaderi Pidusöögi tooted leiate valitud Rimi ja Maxima kauplustest.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 terve küülik

soola ja musta pipart

75 g võid

75 g (ehk 0,75 dl) valget veiniäädikat

3 sl Dijoni sinepit

5 dl kuuma kanapuljongit

2 dl 35% rõõska koort

1 sl kuivatatud punet

1 tl suitsutatud paprika pulbrit või tavalist paprikapulbrit

1 tl hakitud värsket rosmariini

5 küüslauguküünt

2 loorberilehte

Valmistamine

​Kuumuta ahi 200 C.

Tükelda puhastatud küülik tükkideks. Esmalt lõika suure noaga koivad kere küljest lahti, siis esikäpad. RIbide juures on "õhukesed naharibad" - need lõika ka lahti. Siis lõika ribiosa lahti -seda hiljem ei söö, aga ribiosa võib hautisesse maitseks panna. Lõpuks lõika seljaosa ristipidi kaheks. Maitsesta lihatükid soola-pipraga.

Sulata suures paksupõhjalises ahjupotis või, pruunista lihatükid ümberringi. Tõsta pruunistatud lihatükid kõrvale.

Lisa potti veiniäädikas, kuumuta keemiseni ja redutseeri veidi (st keeda kaste veidi kokku). Siis lisa ülejäänud ained ja kuumuta keemiseni. Maitsesta leem soola-pipraga ja pane pruunistatud küülikutükid uuesti potti.

Kuumuta keemiseni, kata ahjupott kaanega ja tõsta eelkuumutatud ahju. Hauta umbes 1,5 tundi, kuni liha on täiesti pehme.

Serveeri.

NB! Rooga võib teha ka tavalises haudepotis pliidi peal. Sel juhul hauta tasasel tulel, kuni liha on pehme.

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2012. a. novembrinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Jacob's Creek Grenache Shiraz

1847. aastal rajas Johann Gramp, Orlando Veinikeldri asutaja, esimesed viinamarjaistandused Jacob’s Creek’i kallastele Barossa orus Austraalias.

Jacob’s Creek’i Grenache-Shiraz veini jaoks on marjad korjatud märtsi lõpus, mai alguses ja vein on villitud juulis. Veini valmistamise puhul on kasutatud oskuslikult erinevaid tehnikaid, et kätte saada maksimaalselt mõlema viinamarjasordi isikupära. Nii Grenache kui Shiraz marjad purustatakse ja eraldatakse rootsud-varred. Fermentatsioon toimub roostevabades terastankides. Veinimeistri oskustel toimub erinevate sortide segamine, üle poole segust on Grenache. Enne villimist on veini selgitatud ja ei ole filtreeritud.

Värvus: rubiinpunase tooniga
Aroom: vürtsikaid marju, rösti, vaarikamoosi ja kirsisiirupi aroome
Maitse: rikkalik, ümar, värskeid ploome, valge pipar Shiraz’ilt. Pehmet parki ja hea struktuuriga toiduvein.

Serveerida pisut jahutatult mitte üle 18 C.

Tootja: Jacob's Creek
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Monika P @ FB
postitatud 07.10.2011 12:18

Mõnus, olen teinud :D

Margot L @ FB
postitatud 23.12.2014 10:29

See sinepine küülik on tõesti hää ;)

Krista R L @ FB
postitatud 25.02.2015 20:17

Küülik läheb kordamisele! Tänud :) see retsept on imeline ;)

Anne T @ FB
postitatud 25.02.2015 22:14

See on tõesti imehea! :)

Krista R L
postitatud 23.08.2015 21:30

Kaks kilo küülikut võrratus nami-nami kastmes :) See on täielik hitt :) enda sünnal sain vaid teha ja hiljem potti küürida :) süüa ei saanud, sest kõik söödi ära, kaste läks saiaga ka :D

Everi
postitatud 27.12.2015 15:15

Jaa, meie selle aasta jõulupraad. Tõeliselt hea, soovitan soojalt.