Sidruni-suvikõrvitsakeeks

Mahlane suvikõrvitsakook püsib toatemperatuuril värske ligi nädala. Sidruni-tuhksuhkruvõõbaga katmine on rangelt vabatahtlik :)

NB! Kook on laktoosivaba. Sobiva rõngasvormi (ingl. k. Bundt-tin, fotol) leiad nt kauplusest APELSIN (Tallinnas Järve keskuses ja Õismäel ning Rakveres Vaala keskuses), tootjaks Hispaania firma Ibili.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g suvikõrvitsat (u 4 dl riivitult)

1 sidruni riivitud koor

200 g nisujahu (u 3,5 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut

noaotsatäis soola

2 muna

125 g suhkrut (u 1,5 dl)

1.5 dl rapsi- või oliiviõli (u 100 g)

3-4 sl piinia- või seedermänniseemneid

Sidrunivõõp:

sidrunit (ainult mahl)

tuhksuhkrut

Valmistamine

Määri umbes 1,5liitrine rõngasvorm või tavaline keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga.

Riivi suvikõrvits ja sidrunikoor.
Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool omavahel.
Vahusta munad suhkruga korralikult heledaks ja kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde õli ning seejärel kuivainesegu. Sega juurde õli riivitud suvikõrvits ja sidrunikoor ning piiniaseemned.
Kalla tainas vormi. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase koogil umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis kummuta kook koogialusele. Lase koogil täielikult jahtuda, alles siis eemalda koogivorm.

Kui soovid, siis kaunista kook tuhksuhkruvõõbaga. Selleks lisa pressitud sidrunimahlale nii palju tuhksuhkrut, et saad paraja paksusega võõba. Kalla võõp jahtunud koogile ja lase hetk taheneda.

LISA KOMMENTAAR

Kätrin
postitatud 12.09.2010 23:51

Ääretult maitsev kook. Mõnusalt mahlane ja sidrunine ning kui on oht, et keegi suvikõrvitsa lisandiga kooki ei söö, siis pole seda tarvis mainida ja nii ei oskaks arvatagi, et seda sinna lisatud on.

katjuhh
postitatud 12.08.2012 11:09

Õli asemel võiks ikka võid kasutada. Külmpressitud õli kuumutamist ei talu (tekivad kantserogeensed ühendid) ning rafineeritud õlist on kõik kasulikud ained välja töödeldud.

Liise V @ FB
postitatud 12.08.2012 13:57

just vaatasin aias, et suvikõrvits vaja ära võtta kasvamast, et mis teha? Tegin kohe järele, kasutasin tavalist keeksivormi, välimus ja lõhn on nii ahvatlevad, ootan siiski jahtumisfaasid ka ära, et proovida.

Liise V @ FB
postitatud 12.08.2012 15:18

Maitses super! Ahjaa, seedermänniseemneid polnud parasjagu kapist võtta, leidsin seemnesegu, kus need sees olid. Mõnus mahlane ja mahe, mitte liigamagus, aga siiski ;)

Armi T @ FB
postitatud 12.08.2012 19:51

Super tulemus, mõnusalt siidine. Seemneid ei olnud, aga raputasin vormipõhja mandlilaastusid, Glasuuri alla jäi nii mõnus krõbe mandlikoorik.

Õie K @ FB
postitatud 12.08.2012 22:31

jaah, magusat valget lisasin vaid 1dl ja see tundus paras olevat. Aga nädalase säilivuse kohta ei oska midagi öelda, sest kadus niikui niuhti. Väga maitsev.

Kaja T @ FB
postitatud 14.08.2012 21:15

Täna siis tegin ära selle keeksi. Mitte klassikalises rõngasvormis aga lahtikäivas. Ma ka seemneid ei pannud aga katsetada võib igasugu kraamiga. Ma proovin vist natuke kookoshelbeid või muid seemneid panna tulevikus,et kuidas on. Aga mis üllatuseks oli, et suvikõrvitsat pole üldse tunda. Nii,et kes kardab, et maitse tunda, võivad julgelt proovida. Vähemalt mina ei tundnud küll, et see just suvikõrvitsa keeks oleks olnud :D Aga meeldis jah ja aitähh retsepti eest!!!

Aire K @ FB
postitatud 14.08.2012 21:16

Tehtud ja töökaaslaste poolt ka maitsvaks kiidetud :) glasuur oli toorjuustu oma - sega pakk toorjuustu mõne lusika tuhksuhkru ning tilgakese sidrunimahlaga, ikka nii nagu endale maitseb. ;)

Ilsu
postitatud 17.08.2012 09:07

Maitses. Ilmselgelt tuleb veelgi teha :)

Tiina J @ FB
postitatud 21.08.2012 13:35

mina juba tegin kollase zukiiniga, jube maitsev tuli!

Aniitram
postitatud 23.08.2012 19:50

Imehea keeks! Kadus laualt silmapilkselt, glasuuri tegemiseni ma veel ei jõudnudki :D Eks järgmist keeksi siis glasuurin ka :)

Triin28
postitatud 27.08.2012 12:00

Tegin ka eile sidruni-suvikõrvitsakeeksi. Tundub, et keeks ei kerkinud piisavalt. Tuli kuidagi kummaline. Piltidel tundub hoopis teistsugune, kui minu oma jäi :D Aga sellest hoolimata maitses väga hästi :) Ei teagi, mida valesti tegin..

Liisi
postitatud 27.08.2012 12:00

Minul ka esimene keeks ei õnnestunud, maitselt küll hea, aga vajus kokku ja oli veidi nätske. Keeks oli ahjus ettenähtud aja, küpsust kontrollisin tikuga, aga ikkagi vajus ahjust väljavõttes kokku. Ma arvan, et ma siiski vahustasin mune liiga vähe, sest teisel korral vahustasin korralikult heledaks kohevaks vahuks ja keeks õnnestus suurepäraselt.

Tamara K @ FB
postitatud 28.08.2012 14:31

Imeline ja piinia seemned sobisid imehästi. Võrratult maitsev. :)

Kaire T @ FB
postitatud 28.08.2012 14:32

Super hea sai,kóik kiitsid ja patsutasid kóhtu,et tee aga veel....!

Niru
postitatud 30.08.2012 22:22

Njäm-njäm-njäm. Mul ootas poolik suvikõrvits ideid ja nagu tellitult oli Pille hiljuti sellele retseptile viitava blogipostituse teinud. Mõeldud-tehtud! Aegajalt toidukonservatiivina esinev elukaaslane küll uuris, et kas see on mingsit ökojahust, aga suvikõrvitsast kuuldes tükki söömata ei jätnud. Kollase kõrvitsaga ei jää välimus nii efektne kui rohelisega, aga maitse ja tekstuur on super. Järgmine kord panen ilmselt veidi rohkem sidrunit, glasuur jäi seekord tuhksuhkrupuudusel tegemata.

Mina @ Postimees Arter
postitatud 03.10.2012 21:06

Tegin selle taignaga muffineid ja pähklite asemel kasutasin kõrvitsaseemneid.Jube head ja mahlased tulid,seisid kolmanda päevani pehmed,siis said otsa:))))

Karima
postitatud 08.11.2012 15:53

tegin ja teen kordades veel.

Lemme
postitatud 14.08.2013 21:43

Väga maitsev kook. Nüüd hea viis veel suvikõrvitsast midagi head teha ;)

saba
postitatud 22.08.2013 21:58

Väga maitsev, glasuurini ei jõudnud, ka puru pandi pihta!

Maarja
postitatud 08.09.2013 12:34

Superluks väga maitsev keeks! Tegin kookosrasvaga ning suhkru asemel kasutasin agaavisiirupit. Jahudest panin 2 dl täistera nisujahu ning 1,5 dl täistera kaerajahu. Lisaks tükeldasin sisse ühe väikese Snickersi, et asi liiga tervislikuks kätte ei läheks :)

Maris V @ FB
postitatud 09.09.2013 16:09

Olen teinud, on küll hea!

Tiina
postitatud 09.09.2013 16:10

jaa, see on hea kook!

Põrnikas
postitatud 13.09.2013 22:38

mõnus kook. Veerandi jahust asendasin tatrajahuga (ma hetkel üldse katsetan selle jahuga suht palju..), annab sellise huvitava lisanüansi.

Piret R @ FB
postitatud 18.10.2013 14:41

see oli väga hea.

Kaju
postitatud 14.12.2013 12:28

Tulemus on ülimaitsev, väga mahlakas ning mis parim osa - keegi ei saa arugi, et mahlakuse saladuseks on suvikõrvits!

Marit
postitatud 22.07.2014 20:53

Imehea keeks, mis püsib pehme ja mahlasena ka küpsetamisjärgsel päeval! Soovitan!

Marju
postitatud 11.08.2014 22:06

Poes ei olnud sidrunit, proovisin laimiga. Väga mõnus! Rohelised sobisid ka visuaalselt hästi kokku :)

Koopatibi
postitatud 26.08.2014 17:51

Tegin seemneteta ja glasuuriga! Ma ütleks, et sidruniglasuur on rangelt kohustuslik :)

Janne
postitatud 12.12.2014 18:52

Väga hea retsept.