Otsi
 Avaleht    Retseptid    Otsing    Kokandussõnastik    Hüva nõu    Foorum    KES?    Külalisraamat   

#1 2009-03-10 17:08:01

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 7354
Veebileht

Kuivatatud ja konservitud oad ja herned

See teema oli algselt märtsis 2009. a. toimunud Kokkame koos # 14. KUIVATATUD JA KONSERVITUD OAD JA HERNED.

Mõtlesin mina siin, mis ma mõtlesin, ent lõpuks jään ikka selle lihtsa, ent variantiderohke teema juurde. Variant B (*****) sobib ikka pigem suvisele lauale koos mõne värske salatiga, variant C (*********) on hetkel liiga kaloririkas (kohe algab kevad ja kaugel see suvigi enam on!?) ja variant D (******) on jälle hilissügisel teemakohasem smile

Kui alles hiljuti olid teemaks läätsed, siis sel korral eestlastele palju tuttavamad oad-herned ja road nendest. Siia alla käivad erinevad aedoad (NB! kaunadeta!) ja põldoad, tavalised ja kikerherned. Eelkõige siis kuivatatud või konservitud kujul, või siis külmutatult (põldube on vist saada sel moel?). Supid, pajad, hautised, pudrud-tambid, pätsid-käkid. Otsige üles vanaemade retseptid või mõni moodne tõlgendus. Tehke ürgeestilik hernetamp või katsetage hoopis nt mehhikopärast chilli con carne't või araablaste hummust.

Tõestage endale ja teistele, et ubadest-hernestest on võimalik teha põnevaid, moodsaid, tervislikke ja kauneid rooge!!!

Lisaks kahtlustan, et nii mõnegi nami-namika kapipõhjas on ootel poolik põldoa- või hernepakk - ja et hea kraam raisku ei läheks aegumise tõttu, tulekski need sealt nüüd välja otsida.

NB! Nüüd on mitu "soolast" kooskokkamist olnud komponendikesksed (läätsed, rupskid) - juba järgmisel korral on ka see roakeskne.

Siinseid retseptiideid:
Kuivatatud herned
põldoad (värsked ja kuivatatud)
Konservitud oad
Kuivatatud oad
Kikerherned

Foorumiteemasid:
Falafelid
Erinevad värsked ja kuivatatud oad

Kooskokkamise reeglitest ja ideest saate lugeda siit.

NB! Väike lisapalve neile nami-namikatele, kes ka blogivad. Kui te selle kooskokkamise raames tehtud roogadest ka oma blogides kirjutate, siis pange palun väike viide siia konkreetsele Nami-nami ühiskokkamise teemale. Aitäh!!

Täiendus 24.märtsil 2009:
Kirjastus Varrak on välja pannud kaks Aive Luigela raamatut Targalt toitudes terveks 2. Raamatud lähevad loosimisele tublimate-usinamate märtsikuiste kooskokkajate vahel 1. aprillil 2009. Raamatu hind kauplustes on 244 krooni, nii et igati väärt kingitus, mille nimel tasub need herne- ja oapakid sahtlipõhjast välja otsida!

http://farm4.static.flickr.com/3603/3359138231_7edb93cc49.jpg

Raamatututvustust saate lugeda Varraku veebilehel või siinsamas foorumis. Asjalik ja informatiivne raamat on, uskuge mind
smile

Eemal

#2 2009-03-10 18:48:41

Marju
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-08
Postitus: 626
Veebileht

Re: Kuivatatud ja konservitud oad ja herned

Väga meeldiv smile Loodan, et keegi falafeleid teeb ja mulle ka õpetab wink Võiksin omalt poolt ühe väga hea kikerhernesupi retsepti lisada, kui keegi tahab midagi läbiproovitut ja suurepärast: http://maitseb.blogspot.com/2008/07/kik … isupp.html

Põnev igatahes, hea võimalus jälle uusi retsepte avastada nii ubade kui hernestega..

Eemal

#3 2009-03-10 21:43:36

Uniquegirl
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-12-19
Postitus: 133
Veebileht

jälle on tulemas üks huvitav kuu. Kindlasti proovin chilli con carne ära teha, ammu juba plaanis aga kuidagi käed ei jõudnud sinnani, eks ootasid koos kokkamise õiget kuud wink

Eemal

#4 2009-03-11 01:43:42

Cashmir
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-18
Postitus: 136

Nii äge smile Oad on Mehhikost saadik mu põhimenüüsse kolinud. Teen homme kohe selle puhul enfrijoladasid smile kahju ainult, et fotokas praegu katki on.

Eemal

#5 2009-03-11 11:25:53

Leoola
Abikokk
Registreeritud: 2008-08-06
Postitus: 244
Veebileht

tänase õhtul Jamie Oliver teeb ka ubadest sööke,

hea teema küll, kahjuks kuivatatud neid ma teha küll ei saa, kõht hakkab valutama

Eemal

#6 2009-03-11 13:29:19

Cashmir
Abikokk

Teen otsa lahti. Valmistasin lõunaks toidu nimega Frijoles refritos - ülepraetud oad. Mul on kodus kogu aeg konservubade varud, neist saab palju selliseid kiireid, lihtsaid ja maitsvaid pannitoite smile
Retsept on Mehhiko klassika, ilmselt leiab sellest kümneid või koguni sadu variatsioone. Minu oma on pärit sõbra ema köögist, üle õla kiigates ja sibulat hakkides õpitud smile

Kogused on ühe suure või ühe suure ja ühe väikese naisinimese jaoks, lõunasöögiports.

- 400g purk musti konservube koos vedelikuga (Compali omad on kõige parema mulje jätnud, teised nii maitsvad ei ole);
- 1 keskmise suurusega sibul;
- praadimiseks õli;
- serveerimiseks paar tortiljat.

Haki sibul, prae pannil vähese õliga klaasjaks. Lisa oad koos vedelikuga. Prae keskmisel kuumusel, pidevalt segades - vedelik peab tasapisi aurustuma ja oad peaksid natuke paisuma ja lõhki minema hakkama ja osalt isegi veidi krõbedaks minema. Kui vedelik on kadunud ja oad jätavad natuke nagu röstitud mulje, on söök valmis: pane kohe lauale ja kui on, paku juurde tortiljasid, mille sisse saab ube süües keerata.
Pean endale kiiremas korras kuskilt töötava fotoka hankima, siis saab ehk viimaks pilte ka smile

Oad on niimoodi röstitult palju paremad kui üldse ubadest arvata võiks smile Ausalt öelda ma varem ube pea-aegu ei söönudki, nüüd aga on kohe kahtlane tunne, kui paar päeva ube laual olnud pole.
Ahjaa.. veel.. neid ube saab kasutada ka Mehhiko-pärase hommikusöögivariatsioonina. Sellisel juhul röstitakse kiirelt ka mõned tortiljad ning munad, tortiljad pannakse taldrikutele, igale tortiljale pannakse neid ube, ubade peale läheb praemuna ja kõige otsa valatakse veel mõnda salsat.

Eemal

#7 2009-03-11 15:13:07

Eva
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-15
Postitus: 735
Veebileht

Mul välja pakkuda lihtne oasuupiste, mille retsept ilmus jaanuari Toit & Trendis (kogused viiele):

10 viilu täisterasaia
400 g punaseid ube (keeda ise või kasuta konservube, esimestega tuleb kindlasti maitsvam)
1-2 viilutatud tomatit
1,5 dl riivjuustu
3-4 sl magushaput tšillikastet

Tõsta kahe saiaviilu vahele ube, kastet, tomativiil ning riivjuustu. Küpseta võileivagrillis kuni juust on sulanud ning leivad kenad kuldpruunid. Serveeri toorsalatiga.

http://farm4.static.flickr.com/3115/3104789692_50fef0022c_m.jpg

Viimati muutnud Eva (2009-03-11 15:13:31)

Eemal

#8 2009-03-11 16:42:26

Mann
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-14
Postitus: 1399
Veebileht

Eva, seda ma proovin järgi. Meil võileivagrill seisab kapinurgas ja miskit mõistlikku ma sellega teha ei viitsi kunagi.

Aga meil täna menüüs kotletid, eilsest jäi järgi tomati-saia suppi, seda kasutasin nn. põhjaks, ube  juurde ja muna ka,parmesani ja tšillist ning kotlett valmis. Kastmeks petersell, küüslauk, hapukoor, tomatipasta.

http://farm4.static.flickr.com/3595/3347110056_c50eb24bf5_m.jpg

Viimati muutnud Mann (2009-03-11 17:40:34)

Eemal

#9 2009-03-11 20:47:54

Aire1
Abikokk
Registreeritud: 2009-02-24
Postitus: 292

Tegin tööle kaasavõtmiseks oasalatit. Koosneb: uba,sink,õun,porrolauk,hapukoore-majoneesi kaste, koostisained panen tunde järgi.
http://static2.nagi.ee/i/p/391/93/097983572176dc_s.jpg

Viimati muutnud Aire1 (2009-03-11 20:48:47)

Eemal

#10 2009-03-12 16:31:28

Netcat
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-17
Postitus: 1126

Hm, ja mina oleks arvanud, et paastukuu auks võtame mingid kalaroad või sibulalilised ette, läätsed just olid alles ja oad-herned on minu nägemuses lahutamatult seotud mingi lihalise lisandiga. Aga paast jäi mul just enneaegu katki nagunii, niiet...

<vasakule ära hakkliha ja peekonit ostma>

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Eemal

#11 2009-03-12 19:13:44

Cashmir
Abikokk

Mitos de frijol ehk "oamüüdid", Queretaro päritolu retsept

Siin läheb vaja ülepraetud ube ehk siis oakonserv (või eriti virgal perenaisel isekeedetud oad) tuleb pannil korralikult enne läbi praadida.
Olen oamüüte mitut eri sorti ubadega teinud ja minu meelest jäävad need kõige maitsvamad pinto ubadega ning kui neid pole võtta, siis Kidney oad kõlbavad ka; ning isegi kohalik kodumaine aeduba peaks täitsa mõnusa tulemuse andma.

Ühe suure ja ühe väikese inimese õhtusöögiks kulub:
- 400 g purk konservube -> valmista neist ülepraetud oad;
- 1 väiksem karp sardiine või kilu tomatikastmes;
- 1 sibul;
- pool purki tükeldatud tomati konservi (või võimalusel üks maitsev suur tomat smile;
- 1 muna;
- paneerimiseks jahu;
- käepäraseid ürte: epazotet, peterselli;
- vürtsika meki jaoks veidi Cayenne'i pipart;
- soola;
- praadimiseks meelepärast rasvainet.

Tükelda sibul ja prae klaasjaks.
Kui kasutad värsket tomatit, koori see (korraks kuuma vette, "nahk" maha). Pane tomat või tomatikonserv blenderisse, lisa Cayenne'i pipar ja püreesta. Vala püree väiksesse potti, lisa praetud sibul, maitsesta kergelt soolaga ja hauta, kuni segu pakseneb.
Mätsi ülepraetud oad ühtlaseks seguks, tee neist väikesed rullid. Pane iga rulli sisse kilu või sardiin (tee rulli sisse lohk, pane kala sisse, kata korralikult ja veereta jälle ühtlaseks). Paneeri jahus ja lahtiklopitud munas, prae kiirelt üle. Lao praetud rullid taldrikule, vala peale tomatikaste, kõige peale raputa hakitud ürte.

Eemal

#12 2009-03-12 20:37:26

Pille
Peakokk
Veebileht

Netcat kirjutas:

Hm, ja mina oleks arvanud, et paastukuu auks võtame mingid kalaroad või sibulalilised ette, läätsed just olid alles ja oad-herned on minu nägemuses lahutamatult seotud mingi lihalise lisandiga. Aga paast jäi mul just enneaegu katki nagunii, niiet...

No aga ma ise ei saa tänavu paastuda, nii et enda huvidest lähtudes see kõik big_smile

Eemal

#13 2009-03-12 23:07:25

Kardemon
Abikokk
Registreeritud: 2008-05-02
Postitus: 374
Veebileht

ma tegin oma esimese oa-toidu. PÕLDOASALATI.
http://1.bp.blogspot.com/_taQkE0tbTVc/Sbl1nyXiYoI/AAAAAAAAAj4/jMJputSzNYk/s320/oasalat.JPG

hea kooskokkamise teema, sest läätsed on nüüd juba tihti menüüs. oad muidu meeldivad aga poes selle peale pole tulnud, et võiks neid osta. tahaks läbi proovida just traditsioonilisi oatoite (no ja siis herneste omi smile ). ehk leian mingi lemmiku,mida tihedamalt tahaks teha.

Eemal

#14 2009-03-12 23:17:19

Kardemon
Abikokk
Registreeritud: 2008-05-02
Postitus: 374
Veebileht

paar küsimust tekkis ka...

"Koduraamat ("Valgus" 1982) soovitab panna sool keemise lõpul, sest muidu ei keevat kaunvili pehmeks...

"Eesti Toidu Kokaraamat" aga soovitab lk 105 Oapada retsepti juures, et panna oad keema soolaga maitsestatud vette, et sool kiirendab kesta pehmenemist...

mis õigem oleks siis?

ja teine küsimus puudutab Jamie Oliveri ubade saadet. mis ürte ta lisas ubade keeduvette, et kõhugaase likvideerida?. (laps ronis mul näo peal just see aeg ega saanud aru)

Eemal

#15 2009-03-13 07:35:01

Pille
Peakokk
Veebileht

Kardemon kirjutas:

paar küsimust tekkis ka...

"Koduraamat ("Valgus" 1982) soovitab panna sool keemise lõpul, sest muidu ei keevat kaunvili pehmeks...

"Eesti Toidu Kokaraamat" aga soovitab lk 105 Oapada retsepti juures, et panna oad keema soolaga maitsestatud vette, et sool kiirendab kesta pehmenemist...

mis õigem oleks siis?

Mina tean, et sool lisatakse lõpupoole, sest muidu ei kee pehmeks. Nii et esimene peaks õige(m) olema..

Kardemon kirjutas:

ja teine küsimus puudutab Jamie Oliveri ubade saadet. mis ürte ta lisas ubade keeduvette, et kõhugaase likvideerida?. (laps ronis mul näo peal just see aeg ega saanud aru)

Aed-piparrohtu ja mägi-piparrohtu (summer & winter savory) vist..

Eemal

#16 2009-03-13 09:18:26

Zoozi
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 2168

Meil oli eile õhtusöögiks kikerherned rosinate ja spinatiga. Mulle kohe väga maitses. Parajalt vürtsikas, rosinad ja piiniaseemned sobisid ideaalselt. Mõnus smile

http://www.nami-nami.ee/recipe/image/8772kikerhernedZOOZI.jpg

Eemal

#17 2009-03-13 14:05:01

Vandiste
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-16
Postitus: 516

Netcat kirjutas:

Hm, ja mina oleks arvanud, et paastukuu auks võtame mingid kalaroad või sibulalilised ette, läätsed just olid alles ja oad-herned on minu nägemuses lahutamatult seotud mingi lihalise lisandiga.

Huvitav. Mina just seostan herneid-ube lihata roogadega. Mu teada on need aedviljad väga valgurikkad ning seetõttu liha ei olegi vaja. Kas mitte taimetoitlased ei kasuta neid nö liha aseainena?

Eemal

#18 2009-03-13 14:34:00

Cashmir
Abikokk

Jah, taimetoitlaste jaoks on kaunviljad üks peatoidustest, just valgu pärast.

Eemal

#19 2009-03-13 16:39:52

Nipitiri
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-26
Postitus: 916

Pille kirjutas:

Mina tean, et sool lisatakse lõpupoole, sest muidu ei kee pehmeks. Nii et esimene peaks õige(m) olema..

Hiljutiste isiklike kogemuste põhjal võin kinnitada, et Pille versioon on õige - vastlapäeva paiku põldube keetes unustasin selle tarkuse hetkeks ja panin soola kohe alguses, pärast olid kestad sellised nahksed. Teine laar ube sai soola lõpus, vahe oli väga selgelt tunda.

Eemal

#20 2009-03-13 16:49:08

Pille
Peakokk
Veebileht

Tsiteerin siinkohal Aive Luigelat, kes oma igati asjalikus raamatus Targalt toitudes terveks (kirjastus Varrak, 2007) kirjutab ubade kohta järgmist:

Oad on nii väärtuslikud toiduained, et vaid nendest võib elada pool aastat, ilma et organism kahju kannataks, sest neis leidub hulgaliselt täisväärtuslikku valku ja hulgani mineraalaineid. Ubade valgud on lihavalgust väärtuslikumad ning ubades on 6 korda rohkem valke kui piimas ja 3 korda rohkem kui nisuleivas. Eriti kasulik on ube süüa vanemas esa, kui lihatoitudega ei või liialdada - siis sobivad need ülihästi liha asendama. Ube tasub küll patta panna sagedaioni - kas või iga nädal.

Eemal

#21 2009-03-13 17:44:26

Fre
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-24
Postitus: 684

Pille kirjutas:

No aga ma ise ei saa tänavu paastuda, nii et enda huvidest lähtudes see kõik big_smile

No ja üldse on oad-herned-läätsed asendamatu kiirtoit väikelastega ametis olevale emmele mumeelest, meil on pidevalt menüüs läätsesupp või nüüd vahelduseks rohelistest hernestest supp, hummus alatasa ja siis veel punaste ubadega salatid - kõik sellised viieminutiroad, mis erilist hoolt ei vaja ja ei lähe käest ära kui viiest minutist kisa tõttu viiskümmend saab. Kindlasti vormistan midagi ka kooskokkamiseks.

Eemal

#22 2009-03-13 20:02:04

Zoozi
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 2168

Kuna viimane kõrvitsatükk vajas ärategemist, siis otsides retsepte kõrvitsast leidsingi sobiva - Maroko kõrvitsa-kikerhernesupp spinatiga. Supi sisse läks ka purk kikerherneid, seega sobib see supp ka siia rubriiki smile
Supp oli maitsev, aga väga terav. Varajast spinatit polnud võtta, kasutasin beebispinatit.

http://www.nami-nami.ee/recipe/image/6237suppZOOZI.jpg

Eemal

#23 2009-03-14 20:25:29

Hexy
Abikokk
Registreeritud: 2008-04-13
Postitus: 385
Veebileht

tegin vastlapäeval soolaube. head just välja ei tulnud. keesid liiga pudruks ja oli vähe soola. aga poolik pakk seisab tõesti kapis wink

Eemal

#24 2009-03-15 10:53:32

Eva
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-15
Postitus: 735
Veebileht

Virpi Raipala-Cormieri raamatust "Frantsila talu köök":

Oad vajavad kindlasti enne keetmist üle öö leotamist. Järgmisel päeval tuleb leotusvesi ära kallata, panna oad rohke, külma veega keema ja keeta mõned tunnid. Keemisvette ei lisata soola, see aeglustaks valmimist. Seedimist soodustab ubade eelnev aktiveerimine, s.o neid äratatakse idanema, hoides neid pärast leotust ilma veeta kaaneta nõus 1-2 ööpäeva.

Oad põhjustavad tavaliselt kõhuvaevusi, kuid ubade aktiveerimine, pikk keeduaeg ja keetmisvette lisatud köömen aitavad neid vähendada.

Eemal

#25 2009-03-15 18:49:56

Nämmu
Abikokk
Registreeritud: 2008-06-13
Postitus: 229

Lisan meie pere lemmik oasalati. Sünnipäevadel asendab sageli kartulisalatit, mis mulle kuidagi ei istu.
Koguseid ei oska märkida, panen tunde järgi ja teen alati suuure kausitäie.

Konserveeritud Kidney oad (võib ka muid kasutada)
tomatid
kõvemat sorti eesti juust
sink/ vorst (eriti hea maasingiga)
ohtralt  majoneesi, tšillipipart
sool

Oad kurnata ja pesta sõelal jooksva vee all, korralikult nõrutada. Ülejäänud toiduained tükeldada väikesteks tükkideks. Pane kõik ained ühte kaussi, lisa majonees ning sega hoolikalt ja maitsesta.
Ja valmis ta ongi!

Eemal

Autoriõigus | Muud teenused | Reklaam | Kontakt
Nami-Nami retseptikogu Facebookis

Mõõtühikud