- Pille
- Peakokk

- Registreeritud: 2007-12-25
- Postitus: 7328
- Veebileht
KOKKAME KOOS # 19: STRUUDLID
Tähelepanelikumad lugejad juba märkasid, et augustikuises ajakirjas Kodu & Aed avalikustati augustikuise kooskokkamise teema: STRUUDLID. Soolased ja magusad. Isetehtud struudlitainast või kauplustes müüdavast filo- või lehttainast tehtud struudlid.
Traditsiooniliselt on struudel magus kihiline täidisega küpsetis. Populaarsuse saavutas struudel 18. sajandil Austria-Ungari impeeriumis. Vanim teadaolev retsept on pärit aastast 1696 ning asub Viini Linnamuuseumis (Wiener Stadtbibliothek).
Sama küpsetis on saksa (ja laensõnana ka inglise keeles) tuntud kui strudel, ungari keeles rétes, sloveenia keeles trudelj/zavitek, tehhi keeles závin/trúdl, rumeenia keeles ştrudel, horvaatia keeles trudla/savijača, slovaki keeles trúdľa/závin.
Tuntuimad on õunastruudel (sks k Apfelstrudel, ungari Almásrétes), kohupiimastruudel (Topfenstrudel), kirsistruudel (Weichselstrudel), maguskirsistruudel mooniseemnetega (Mohnstrudel). Soolased struudlid on täidetud spinati, hapukapsa, kapsa vm.
Austrias tehakse struudlit tihti filo- või lehttainast, mujal tehakse struudlitainas enamasti ise. Minimalistlikum tainas koosneb ainult jahust ja veest (ja soolast-äädikast), ent enamik retsepte lisab ka muna. Tainas sõtkutakse ühtlaselt, siis lastakse sel jahedas puhata. Seejärel rullitakse ja venitatakse käte abil nii õhukeseks, et läbi taina saaks ajalehte lugeda (väidetavalt nõudis Austria keisri perfektsionistist peakokk, et läbi struudlitaina saaks lugeda armastuskirju ).
Seega - oodatud on kõiksugu rullitud õhukesest tainast struudlilaadsed küpsetised, olgu need siis magusad või soolased. Mul on mõned struudliretseptid siin endal käepärast, lisan need kohe järgmiste postitustena.
Loodan igatahes rohket osavõttu - hetkel on saada nii veel hapukirsse kui ka kohe-kohe kodumaiseid õunu!!!
Olemasolevad struudliretseptid Nami-Namis: MAGUSAD: Hapukirsistruudel (Tesco retsept, filotainaga) Kirsi-kohupiimastruudel (100 rooga, filotainaga) Kirsistuudel (Aamulehti retsept, struudli- või filotainaga) Kohupiimastruudel (Kodu & Aed retsept, struudlitainaga) Magus kartulistruudel (Pereköögi retsept, struudlitainaga) Rabarbri-martsipanistruudel (Angeelika Kangi retsept, Oma Maitse, filotainaga) Õunastruudel pekanipähklitega (Sirpa Talvi) Kirsistruudel (100 rooga sarja Kirsi- ja ploomiraamat)
SOOLASED: Hakkliha-ananassistruudel (Kokakooli retsept, pärmi-lehttainaga) Kapsastruudel (Elukiri, munaga struudlitainas) Seenetruudel (Antonio Carluccio retsept, filotainaga)
Eestikeelseid retsepte mujal: Viini õunastruudel nr 1 (Kiilikese toidublogi) Viini õunastruudel nr 2 (Kiilikese toidublogi) Struudel porganditräpsudega (Maru @ Femme) Õunastruudel (Ssille toidublogi) Kõrvitsastruudel karamellistatud kõrvitsaseemnetega (Maru @ Eesti Naine) Spinati-porgandi-hakklihastruudel (Maaleht) Sojakohupiima ja pirni struudel lehttainast (ETV Terevisiooni kokaraamat 2007, keri allapoole) Õunastruudel (ETV, Telekokk soovitab)
Soomekeelseid retsepte: ALMASRÉTES omena-struudeli (Maku, filotainaga) Päärynästruudeli (Maku) Struudeli (Ruokamaailma) Omenastruudeli (Pirkka) Vihannes-vuohenjuustostruudeli (Pirkka) Omenastruudeli (Koti & keittiö) Omenastruudeli (Kotiliesi)
Ingliskeelseid retsepte: Caramelised apple and walnut strudel (James Martin, BBC Good Food) Savoury filo strudel with port (Delicious) Mango and coconut strudel (Delicious) Cranberry and apple strudel (Delicious) Apple Strudel (Taste of Home) Asparagus Strudel (Taste of Home) Savory Chicken Vegetable Strudel (Taste of Home) Floret Cheese Strudel (Taste of Home) Apple Cinnamon Strudel (Martha Stewart) Apple Strudel (Martha Stewart) Roasted Plum Strudel (Martha Stewart) Autumn Apple Strudel (Epicurious) Vanilla-Scented Pear Strudel with Hazelnuts and Chocolate Sauce (Epicurious) Apple strudel with cranberry sauce (Epicurious) Mushroom Strudel (Epicurious) Roquefort and Pear Strudel (Epicurious) Apple Phyllo Strudel (Epicurious) Farmer's Cheese and Raisin Filo Strudel (Rick Rodgersi raamatust Kaffeehaus: The Best Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest, and Prague, 2002 - Mul on see olemas ) Mushroom Strudel (Epicurious) Ricotta Cherry strudel (Epicurious) Pear-Ginger Strudel with Ginger-Custard Sauce (Epicurious) Banana Chocolate Strudel (Epicurious) Tofu, Greens and Sun-Dried Tomato Strudel with Red Pepper Sauce (Epicurious) Mushroom and Goat Cheese Strudel with Balsamic Syrup (Epicurious) Wild Mushroom Strudel with Arugula Pesto (Epicurious) Lamb and Dried Tomato Strudel (Epicurious) Curried Chicken and Wild Rice Strudel (Epicurious)
- Marit
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-01-16
- Postitus: 210
Re: KOKKAME KOOS # 19: STRUUDLID
Mõni aeg tagasi sai tehtud maasikastruudlit sidrunikreemiga, väga-väga maitsev sai!!!

- Qsti
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-01-14
- Postitus: 371
- Veebileht
Ohhoo, minu seni suurim köögi/koogihirm! Viiniküpsetiste raamatus retsept juba pikka aega ahvatleb, pean ikka julguse kokku võtma ja ära tegema. 
- Tiina
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-01-16
- Postitus: 744
Jaa, juba Ida Savi küpsetamisraamatu aegadest saadik on struudel (nuudlitaignarullid) minu tegevusnimekirjas
Olen korra teinud ise filotainast (mis ju põhimõtteliselt seesama) ja ei jäänud rahule - seda ei ole võimalik käsitsi nii õhukeseks rullida ja küpsetis (baklava) jäi kõva.
Aga proovime siis veel kord.
Gruusia köök on siiski üle kõige!
- Kiilike
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-06-07
- Postitus: 717
aastatagusest tegemisest on olemas pilt, sama struudlit on varem ja ka hiljem veel tehtud . Lähipäevil võtan ette ka retsepti mille saime kaasa Viinist Schönbrun´ist.

- Ragne
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-06-20
- Postitus: 723
- Veebileht
Nagu ka Qstil, siis on ka minul struudli tegemise ees väike kartus. Aga tuleb sellest võitu saada Struudlid mul ühed suured lemmikud 
- Redfox
- Abikokk

- Registreeritud: 2009-07-29
- Postitus: 326
- Veebileht
ei oska üldse kooki küpsetada. aga kas mul rukkijahu[sisalduse]ga tuleks midagi välja või läheks totaalselt mättasse? siis võiksin koos kellegi targemaga köögis natuke jamada sest midagi tuleb nagunii teha või ma lämbun marjahunnikutesse.
Viimati muutnud Redfox (2009-08-10 08:05:24)
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Redfox kirjutas:ei oska üldse kooki küpsetada. aga kas mul rukkijahu[sisalduse]ga tuleks midagi välja või läheks totaalselt mättasse? siis võiksin koos kellegi targemaga köögis natuke jamada sest midagi tuleb nagunii teha või ma lämbun marjahunnikutesse.
Struudlit saab valmistada kõrge gluteenisisaldusega jahust, et seda venitada saaks. Kui Sa rukkijahule ksantaankummit lisad, siis kes teab, ehk õnnestubki?
Siin on kümme samm-sammult fotomosaiiki struudli tegemisest, sh struudlitaina venitamisest.
- Eva
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-01-15
- Postitus: 735
- Veebileht
Teretulnud oleksid kõiksugu nipid struudli, iseäranis selle imeõhukese tainateo õnnestumiseks.
Olen korra katsetanud, Allan Kuninga magusaraamatust õunastruudlit ja tainas ei tulnud selline õhuke, nagu peaks - ei olnud mõnus süüa. Võimalik, et see juhtus enda oskuste nappimise tõttu. Sellegipoolest kuulaks targemate ja teiste struudleid teinud inimeste (peakokk?) nippe.
Teine küsimus, milleks on äädikas tainasse vajalik, nagu paljudes retseptides kohtab?
- Kiilike
- Abikokk
Eva kirjutas:Teretulnud oleksid kõiksugu nipid struudli, iseäranis selle imeõhukese tainateo õnnestumiseks. Teine küsimus, milleks on äädikas tainasse vajalik, nagu paljudes retseptides kohtab?
äädikas peaks olema see mis aitab kaasa taina venitamisele st ei lase nii rabedaks muutuda - hapukust hiljem ei tunne. Aga samas on vägagi erinevaid arusaamu ja juttusid nendest erinevatest nippidest. Teine nipp või mitte on see, et hoian sooja poti all tainapalli (mitte jahedas).
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Gundel's Hungarian Cookbook
Károly Gundel (1883-1956) on ilmselt kuulsaim Ungari päritolu kokk (kes ei oleks kuulnud "Gundeli pannkookidest"?) ning tema 1934. a. üllitatud kokaraamat on tõlgitud paljudesse maailma keeltesse. Minu käes on inglise keelne tõlge, mis on toimetatud-parandatud Károly poegade Ferenci ja Imre poolt..
Struudli kohta kirjutab raamat järgmist:
STRUUDLITAINAS
350 g jahu 25 g rasva 1 suur või 2 väikest munakollast umbes 2,5 dl käesooja vett 10 g rasva tainapalli määrimiseks äädikat 30 g rasva venitatud tainale määrimiseks (sulatatud) 10 g rasva panni määrimiseks 30 g tuhksuhkrut
Struudlit tuleb teha kõrge gluteenisisaldusega jahust. Sõelu jahu lauale. Tee keskele süvend, pane sinna rasv, munakollane, paar tilka äädikat ja niipalju soolaga maitsestatud käesooja vett, et saaksid pehme taina. Sõtku tainast seni, kuni see enam laua külge kinni ei jää ja hakkab "villi" minema (starts to blister). Vormi tainas palliks, määri rasvaga ja pane soojendatud kaussi. Kata kauss kinni ning lase soojas kohas vähemalt 20-25 minutit puhata.
Samal ajal valmista üks täidistest.
Kata umbes 140x70 cm suurune laud puhta laudlinaga. (Laud peab olema neljast küljest ligipääsetav!)
Pane tainapall keskele, suru käed rusikasse ja aseta taina alla, tainast rusikatega tõmmates-venitades. Tee käed jahuseks, jaluta ümber laua ja venita tainast tainaserva tõstes ja tõmmates. Ettevaatlikult!
Tee seda ühtlaselt, et õhuke tainas ei rebeneks. Kui tainas rebeneb või ei veni, siis on jahu vale (= madala gluteenisisaldusega) või vajad rohkem praktikat Valmis tainas peaks kogu lauda katma ja üle ääre rippuma.
Lase tainal paar minutit kuivada, aga mitte liiga kaua, sest siis muutub see rabedaks. Pintselda sulatatud rasvaga.
Täidise pealepanekuks on kaks moodust: 1) pane täidis piki tainast peenikeste ribadena, jättes 10 cm kahe täidiseriba vahele 2) määri täidis peale ühtlase kihina, jättes 10-15 cm servadest vabaks.
Soovitame 1. moodust kohupiima ja kapsatäidise jaoks, 2. moodust kõikide teiste täidiste jaoks.
Kui täidis on peale määritud, siis keera servad täidisele ja laudlina abil keera struudel rulli.
Määri ahjuplaat rasvaga ja lõika struudel nii, et see mahuks ahjuplaadile.
Pintselda pealt sularasvaga ja küpseta mõõdukalt kuumas ahjus, kuni krõbedad ja pealt helekollased.
Valmis struudlile puista tuhksuhkrut (v.a. kapsastruudlile ).
Lõika struudlid kerge nurga all kenadeks viiludeks.
TÄIDISED
Puuviljatäidis 1.5 kg värskeid puuvilju 60 g riivsaia 120 g jahvatatud kreeka pähkleid 150 g tuhksuhkrut jahvatatud kaneeli 30 g rosinaid 50 g rasva suhkrut
Õunastruudli jaoks soovitatakse eelkõige hapukaid mahlaseid õunu (ingl. k. winesap apples, siidritootjate lemmikud). Koori ja riivi õunad. Puista riivsai struudlitainae,siis jaota peale riivitud õunad, kreeka pähklid, rosinad, maitse järgi suhkrut ja kaneel. Keera üsna tihedasti rulli ja küpseta.
Teised populaarsed puuviljatäidised on kivideta kirsid (tihti hapu- ja maguskirsi segu), kivideta ploomid. (Kirsi- ja ploomistruudlisse ära rosinaid pane.). Kui kasutada vähemagusaid maasikaid, siis lisa rohkem riivsaia.
Kreeka pähkli täidis Kasuta rohkem rasva rullitud struudlitaina määrimiseks. Puista peale riivsai, 360 g jahvatatud pähkleid, 200 g suhkrut, 60 g rosinaid ja veidi riivitud sidrunikoort. Keera rulli ja küpseta.
Mandlitäidis Puista 60 g riivsaia struudlitainale, määri peale 180 g (9 sl) rosina- või vaarikamoosi. Hõõru kausis 4 munakollast, 180 g suhkrut, 40 g jahu, 3 dl piima ühtlaseks, sega juurde 300 g jahvatatud mandleid. Kuumuta keemiseni. Sega juurde kõvaks vahustatud munavalged ning määri seejärel saadud kreem struudlitainale. Keera rulli ja küpseta.
Kapsatäidis 1500 g kapsast, soola, 80 g rasva, 2 sl suhkrut, musta pipart Eemalda kapsalt südamik ja lõika kapsas ribadeks. Maitsesta soolaga ja lase paar minutit maitsestuda. Suru kuivaks. Hauta kapsas pannil rasvas tasasel tulel pehmemaks.
Mooniseemnetäidis Jahvata 360 g mooniseemneid, siis sega 3 dl piima, 300 g tuhksuhkru ja vähese riivitud sidrunikoorega. Kuumuta tasasel tulel, kuni saad ühtlase pehme pasta, mida saaks määrida. Nüüd sega juurde 60 g rosinaid ja 200 g riivitud kooritud õunu. Puista 60 g riivsaia struudlitainale, seejärel määri õuna-mooniseemnesegu. Keera rulli ja küpseta.
- Põrnikas
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-01-26
- Postitus: 303
kaks viimast kooskokkamist on minust kuidagi märkamatult mööda läinud, aga sellest tahaks küll osa võtta. kuigi esialgu vist siiski ootan-vaatan, mis nippe targemad jagavad..
- Hexy
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-04-13
- Postitus: 384
- Veebileht
Salateid pole ma veel teha jõudnud, kuigi 1 retsept on ootel. Struudlit tahaks küll proovida, kuigi teiste juttude põhjal tundub asi olevat keeruine, õnneks ma pole arg 
- Aniitram
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-12-02
- Postitus: 509
- Veebileht
- Heleen
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-06-13
- Postitus: 225
- Veebileht
Ka mina sain täna oma esimese struudliga ühele poole. Valmistasin siis kohupiima-õuna struudlit. Aga tegemisest ja seikadest räägin mõne aja pärast. Võin öelda, et jäin üldjoontes endaga rahule 
Armastus käib kõhu kaudu 
- Liiseli
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-02-09
- Postitus: 215
- Zoozi
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-03-07
- Postitus: 2149
Ma olen kaks korda teinud struudlit. Tegin taina ise ja täidiseks oli õunad, rosinad ja saiapuru (vist?). Aga see oli päris ammu.
Külmikus seisab ammu ostetud pakk filotainast, mis vaja ära teha. Kogun aina julgust, kuna pole sellega varem küpsetanud. Ilmselt tuleb siis üks struudel 
- Marju
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-03-08
- Postitus: 622
- Veebileht
Väga meeldiv., tahan kindlasti proovida. Aga üks küsimus. Mul kindlasti ei ole mõtet hakata struudlitainaga jamama, sest põhimõtteliselt olen kõigile pingutustele vaatamata ikka totaalne äparduja. Seega sooviks üritada poest ostetud lehttainaga. Kas võin lihtsalt siis taina asendada? Või on mõni spetsiaalselt lehttainaga struudliretsept või on mõni muu hea nõu? (variant oleks kõik, kassist meheni, kodust ära saata, vältida koristamist ja töötamist ja hoopis struudlile keskenduda, aga see võimalus on nullilähedane..)
- Kiilike
- Abikokk
nii, sain tehtud selle aasta esimese õunastruudli. Retesept on parim mida söönud ja ise järgi teha proovinud olen .
 ps. struudel on tegelikult üks lihtsamaid küpsetisi, ainuke mis natuke probleeme tekitab on rullikeeramine(tegelikult peaks võimalikult tihedalt tegema ja tükid ei tohi sees olla suured ja kõvad/nurgelised).
Viimati muutnud Kiilike (2009-08-12 13:40:17)
- Heleen
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-06-13
- Postitus: 225
- Veebileht
Polnudki ammu kooskokkamisest osa võtnud, kuid nähes, et uus teema on STRUUDLID, haarasin kohe võimalusest, sest pidingi niikuinii midagi kohupiimast küpsetama. Nii saigi alguse minu kohupiima-õunastruudel. Imestasin, et struudli valmistamisele kulub suhteliselt vähe võid, võrreldes mõne teise retseptiga. Kuna ma polnud kunagi struudlit teinud, siis väike hirm oli sees aga tegemisel selgus, et polnud hullu midagi. Kõige keerulisem osa oli rulli keeramine. Taigen oli nii õhuke ja täidis tahtis välja tulla igalt poolt. Siiski olen hullemat vaeva oma elus näinud . Oleksin soovinud oma struudlile paremat väljanägemist, et ta oleks kõrgem näiteks. Ei tea kas ma poleksin pidanud rohkem täidist panema või see rulli keeramine siiski ebaõnnestus? Üldiselt aga struudel üllatas mind positiivselt ja usun, et see polnud mitte viimane kord seda teha. Muide, mul tekkis veel selline küsimus, et miks on vajalik taignale äädikat lisada? Mida äädikas teeb?

Ka blogis on struudlist juttu.
Viimati muutnud Heleen (2009-08-12 13:42:43)
Armastus käib kõhu kaudu 
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Heleen kirjutas:Muide, mul tekkis veel selline küsimus, et miks on vajalik taignale äädikat lisada? Mida äädikas teeb?
Kiilike kirjutas äädikast siin.
Ja pildi sain väiksemaks nii, et asendasin s1600 seal URL-is s400-ga 
- Spidur
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-03-10
- Postitus: 418
ma olen ka paar korda elus õunastruudlit ja ühe korra kirsi-kohupiima struudlit teinud ja olid head küll. mäletan, et külje pealt küpses kohupiima oma katki. äkki siis sai kehvalt sõtkutud või rullitud ja kuskilt nõukaaegsest teosest meenub, et struuditainast nimetati nuudlitainaks...
- Liiseli
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-02-09
- Postitus: 215
Tegin kirsistruudlit, täidise retsept siit, taina retsept ühest oma raamatust (munaga, äädikata). Taigen tuli kergelt rullitav ja tõmmatav, sain päris kenasti õhukeseks. Omaette maitses pisut vänge, aga vanillikastmega - mmmm.... Tahan kindlasti ka õunastruudlit teha.
- Koopatibi
- Abikokk

- Registreeritud: 2009-06-04
- Postitus: 135
Tegin mustsõstra-ricottastruudlit. kohupiimastruudli retsepti järgi. Pähklite ja rosinate asemel panin mustsõstraid. Tundub, et 200 kraadi on sellele taignale liig. Struudel tuli pealt ja põhjast täitsa kõva, kuigi määrisin mitu korda sulavõiga küpsemise ajal. Justkui kuivas ära. Või on see kõva koorik millestki muust tingitud? Aga maitse sai väga hea. Pilt tuleb hilinemisega.
- Spiidi
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-06-03
- Postitus: 513
Ma tegin eile kirsistruudlit. Mul polnud riivsaia ja asendasin selle kaerahelveste ja purustatud mandlitega. Muidu oli kõik väga kena ainult, et kuna mul retsepti ei olnud nina ees, siis panin seda kaerahelbe-mandli segu silma järgi ja 0,5dl asemel läks seda julgelt 1,5 dl ja seda oli selgelt liiga palju. See ei jäänud kahjuks mõnus krõbe, nagu ma lootsin. Natuke taignane. Kuid hea oli siiski.
Sõin struudlit koos paar nädalat tagasi tehtud kirsikompotiga (mis algselt pidi tulema küll moos ja jäi liiga vedel, seega on kompott ) ja Da Vinci tumeda okolaadi jäätisega.
Pilti tegin ka aga fotokas jäi koju, hiljem laen üles.
|
|