Otsi
 Avaleht    Retseptid    Otsing    Kokandussõnastik    Hüva nõu    Foorum    KES?    Külalisraamat   

#1 2009-04-03 20:17:43

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 5990
Veebileht

KOKKAME KOOS # 15: Pasha jm küpsetamata kohupiimadesserdid

Kevad on kalendri järgi ammu käes ja täna oli vist kogu Eestis kevadet tõesti ka õhus tunda. Ning kevadpühad on kohe-kohe ukse ees. Seega on viimane aeg valmistada köögis midagi värsket ja kevadist. Ja magusat.

Juba vanad eestlased sõid kevadpühade paiku rohkelt kohupiimatoite smile Kuna mul on endal plaanis kindlasti pashat valmistada ning muidki kohupiimadesserte katsetada, siis kuulutangi selle kuu kooskokkamise teemaks erinevad küpsetamata kohupiimadesserdid. Siia alla käivad erinevad kohupiimapashad*, kõiksugu kihilised desserdid (kaera-jaani tiramisu, mõni kohupiima-trifle?) ja põnevad kohupiimakreemid erinevate lisandite ja kaunistustega.

Selline üdini eestilik ja kevadine ja hooajaline teema, kas pole?

Kõiksugu küpsetatud kohupiimakoogid jätame mõne teise kooskokkamise jaoks. (Aga küpsetamata kohupiimakreemiga koogikesed-tordid on lubatud.)

Muidugi, kui kohupiima geograafilisel või mõnel muul põhjusel käepärast pole, siis arvesse lähevad ka ricottast ja quarkist jms tehtud desserdid.

Nami-Nami retseptikogus on kohupiimatoitude jaoks lausa eraldi kategooria. Kindlasti leiate sealt inspiratsiooni. Loomulikult on oodatud ka muudest allikatest pärit retseptide teostused ning teie enda toredad ideed. 

Aega on terve aprillikuu.

* Kui teete pashat, siis jagage seda nii siin teemas kui ka kohupiimapashade teemas - kes teab, millal suurem postituste arv kasuks tuleb wink

Kooskokkamise reeglitest ja ideest saate lugeda siit.

NB! Väike lisapalve neile nami-namikatele, kes ka blogivad. Kui te selle kooskokkamise raames tehtud roogadest ka oma blogides kirjutate, siis pange palun väike viide siia konkreetsele Nami-nami ühiskokkamise teemale. Aitäh!!

Eemal

#3 2009-04-03 20:51:04

Ragne
Abikokk
Registreeritud: 2008-06-20
Postitus: 618
Veebileht

Re: KOKKAME KOOS # 15: Pasha jm küpsetamata kohupiimadesserdid

Väga lahe, tegelikult ma tiba arvasin et taoline teema tuleb,,, ikkagist lihavõtted ju. Pashat olen viimased 12 aastat teinud (ehk siis pool oma elueast) Olen ühele retseptile truuks jäänud ning teen selle järgi ka seekord..... kindlasti teen veel miskit huvitavat, mis siis muud kui küpsetamata kohupiimadesserte avastama!!!!!

Eemal

#4 2009-04-03 22:28:10

Fre
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-24
Postitus: 591

Mulle ka teema meeldib. Pashat pole kunagi teinud aga mullu lõikasin välja ühe vastavasisulise retsepti. Näis kas aastane laagerdamine on talle ja mulle kuidagi sütitavalt mõjunud....

Eemal

#5 2009-04-03 22:45:44

Ssille
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-08-15
Postitus: 75

Lisan siia 2 pashat, mis ma teinud olen:

Peidetud pasha:

http://4.bp.blogspot.com/_gitHFFsseac/R-lOptgiVXI/AAAAAAAADlM/gO3lE9I3Mas/s320/P3210376.JPG

Kuumutatud pasha

http://4.bp.blogspot.com/_gitHFFsseac/Rhd6gQKdp5I/AAAAAAAAAH8/Iz8x3TJiGjo/s320/Picture+1000.jpg

Minu arvates on need kohupiima-maisililled ka päris armsad:

http://3.bp.blogspot.com/_gitHFFsseac/R-jfTtgiVNI/AAAAAAAADj8/uc9PQV-2sN0/s320/P3210243.JPG

Ja veel üks magustoit - väike kohupiima-vahukooretarretis:

http://3.bp.blogspot.com/_gitHFFsseac/Rhd0IAKdp3I/AAAAAAAAAHs/rvv2QU2vsRI/s320/Picture+997.jpg

Eemal

#6 2009-04-03 23:42:24

Põrnikas
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-26
Postitus: 264

tõesti tore teema, olen juba mitu aastat pashat teha soovinud, kuid mitte nii kaugele jõudnud.. aga enne pühi olen paraku eestist ja oma köögist suht kaugel, näis kas pärast ka veel pasha isu on.

Eemal

#7 2009-04-04 08:58:24

Zoozi
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 1638

ma ka pole kunagi pashat teinud ... proovime smile

Eemal

#8 2009-04-04 12:07:42

Ullike
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-11-04
Postitus: 255

Ma pole ise samuti kunagi teinud, ehkki kihu on olnud aastaid....Tõkestavaks asjaoluks on saanud kuskil külapeal maitstud elu-esimene pasha - no ei mekkinud. Ehk siin oskavad kogenumad sovitada, millise retsepti järgi tuleb parim (Ragnel siin juba 12 üks ja sama retsept - võiks jagada).

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Eemal

#9 2009-04-04 12:09:37

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 5990
Veebileht

Ullike kirjutas:

Ma pole ise samuti kunagi teinud, ehkki kihu on olnud aastaid....Tõkestavaks asjaoluks on saanud kuskil külapeal maitstud elu-esimene pasha - no ei mekkinud. Ehk siin oskavad kogenumad sovitada, millise retsepti järgi tuleb parim (Ragnel siin juba 12 üks ja sama retsept - võiks jagada).

Ullike, ma loodan ka, et Ragne jagab oma pasha-retsepti tongue

Seniks võid aga sirvida neid pasharetsepte.

Eemal

#10 2009-04-04 13:07:57

Dagris
Kokaõpilane
Registreeritud: 2009-02-13
Postitus: 72
Veebileht

Tore magus teema küll. Plaanisin ka ise sel aastal pashat teha - esimene kord, nii et läheb huvitavaks smile
Eile tegin kohupiima-küpsise tarretist, mis aga mingil põneval põhjusel üldse tarretumise märke täna hommikuks näidanud ei olnud. Peab siis teist kausist sööma hoopiski...

Eemal

#11 2009-04-04 21:26:57

Nipitiri
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-26
Postitus: 916

Zoozi kirjutas:

Mina seevastu olen lapsest saati iga aasta teinud, kuni nüüd ca 3-4 aastat ei leidunud enam sööjaid (ma ise kaasa arvatud). Peaks uuesti proovima.

Eemal

#12 2009-04-04 22:31:49

Kirsike
Abikokk
Registreeritud: 2009-03-24
Postitus: 471

Ma olen ikka viimased 6-7 aastat teinud, alati ühte ja sama. Ja alati olen mõelnud, et sel aastal proovin ära kuumutatud pasha, aga kunagi ei ole veel selleni jõudnud. Nüüd plaanisin teha kaks väikest - ühe kuumutatud ja ühe tavalise, siis saavad sööjad öelda, kumb neile rohkem maitseb smile

Aga meil ka pigem see mure, et sööjaid on vähe sad No mitte kuidagi ei taha enamik mu perest magusat süüa sad

Eemal

#13 2009-04-04 22:53:58

Zoozi
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 1638

Nipitiri kirjutas:

Zoozi kirjutas:

Mina seevastu olen lapsest saati iga aasta teinud, kuni nüüd ca 3-4 aastat ei leidunud enam sööjaid (ma ise kaasa arvatud). Peaks uuesti proovima.

Ma olen ainult ühe korra kauges lapsepõlves maitsta saanud, aga isegi ei mäleta maitset. Mul lapsed ka kindlasti ei söö, üks ei või ja teised ei taha. Õnneks mees sööb ja loodan, et ema ka ehk sööb natuke. Nii et proovin kindlasti. Vaja ainult otsustada, millist teha, et ei peaks pettuma smile

Eemal

#14 2009-04-04 23:35:11

Alberta
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-11-21
Postitus: 43

Meie peres on ikka pashat tehtud, seda traditsioonilist kuumutatud ja püramiidi-kujulises vormis nõrutatut. Ma arvan, et eelmisel aastal kasutasin just sedasama Pille mainitud (Kristjani valmistatud) ja pildiga varustatud  retsepti ja see maitses väga hea vaatamata puuvormi puudumisele. Ainuke trikk nende kuumutatud pashadega on see, et ei nõrutaks liiga kuivaks...

Ja pashast jääb ju üle vedelik, millega saab valmistada imemaitsvat pühadesaia ehk need kaks asja kuuluvad justkui kokku...

Viimati muutnud Alberta (2009-04-04 23:35:41)

Eemal

#15 2009-04-04 23:57:39

Ragne
Abikokk
Registreeritud: 2008-06-20
Postitus: 618
Veebileht

Pille kirjutas:

Ullike kirjutas:

Ullike, ma loodan ka, et Ragne jagab oma pasha-retsepti tongue

Seniks võid aga sirvida neid pasharetsepte.

Praegu juba hilja ja magama heitmas, aga homme panen retsepti siia kirja wink

Eemal

#16 2009-04-05 08:00:54

Ssille
Kokaõpilane

Mina olen 2 korda pashat teinud ja enne esimest korda vaatasin ikka paljusid retsepte. Mõlemad pashad on ülevalpool näha. Kindel tingimus oli see, et tooreid mune ei tohiks seal sees olla ja nii ma otsustasin kuumutatud pasha kasuks, kuid pettusin tugevalt. Kuumutatud pasha maitse meenutas mulle pakikohupiima, aga lisaks sellele oli see veel ka väga magus, nii et ei midagi head, retsept oli lehelt  Eesti Toit.

Pashade puhul on alati minus tekitanud küsimust, kuidas saab olla hea miski, mis on vedelikust kuivaks nõrutatud.

Peale seda esimest katsetust mõtlesin, et enam ma pashat ei tee, aga järgmisel aastal, see on siis eelmisel aastal, mõtlesin ise retsepti ja siis kuumutamata ja see jänese kujuline pasha oli küll hea.

Seekord katsetaksin midagi kolmandat, mitte selle pärast, et eelmise aasta oma poleks maitsenud, vaid et läbiproovitud retseptikogu suureneks, aga pole veel retsepti otsimiseni jõudnud.

Eemal

#17 2009-04-05 09:53:29

Hexy
Abikokk
Registreeritud: 2008-04-13
Postitus: 298

Väga hea teema
Pashat olen teinud vast 4aastat ja ega seegi kord vahele ei jää. Keedetud pashat pole aga veel kunagi proovinud.

Eemal

#18 2009-04-05 11:39:41

Tiina
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-16
Postitus: 634

Ssille kirjutas:

Pashade puhul on alati minus tekitanud küsimust, kuidas saab olla hea miski, mis on vedelikust kuivaks nõrutatud.

Minu meelest on just nõrutamine see, mis pashale alles õige ja hea maitse annab. Olen proovinud pashat, mis on nõrutatud ja sama segu, mis lihtsalt kaussi pandud. Vahe oli mäekõrgune, ikka nõrutatud pasha kasuks.

Olen ka viimased aastad pashat teinud, mullu vist siinset pildiga nami-nami retsepti piiludes, või vähemasti kasutasin selle retsepti ideed kuivatatud jõhvikaid. Pasha puhul on eelkõige oluline kõik need head lisandid, mis sinna sisse on pandud. Üks kogemus on see, et võiga ei tasu liialdada, sest peale nõrutamist, kui ka vahukoorest on vesi väljas, võib rasvane või maitse lihtsalt domineerima jääda.

Ja minu kogemus ütleb veel seda, et kui toored munakollased retseptist lihtsalt välja jätta, ei juhtu absoluutselt mitte midagi. smile

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Eemal

#19 2009-04-05 16:41:00

Aire1
Kokaõpilane
Registreeritud: 2009-02-24
Postitus: 156

Maasika toormoos, kohupiim ja küpsised, see on minu kõige kiirem magustoit.
http://static2.nagi.ee/i/p/404/25/1010630949fa3d_t.jpg

Eemal

#20 2009-04-06 14:00:51

Tziiki
Abikokk
Registreeritud: 2008-12-05
Postitus: 319

mul ka plaanis elus esimest korda pashat proovida, aga oskab keegi kogemustega inimene kommenteerida, et kumb see ehtsam on-kuumutatud või kuumutamata...ei tahaks vaeva näha ja siis pärast "pakikohupiima" süüa, nagu siin eelnevalt kommenteeritud on...

ahjaa seda ka veel, et millist kohupiima on õige kasutada-kas neid toru tüüpi pasta moodi või neid 200 gr paki omi (rasvatud, vanilli, rosina)?

ja kas on keegi katsetanud retsepti, kus kasutatakse kõvaks keedetud munakollaseid?

Viimati muutnud Tziiki (2009-04-06 14:08:43)

Eemal

#21 2009-04-06 14:31:22

Leoola
Abikokk
Registreeritud: 2008-08-06
Postitus: 174
Veebileht

Minu maasikatoormoosi kohupiima hõrgutis peaks ka vist siia juba sobima.

Foorumis

#22 2009-04-06 15:08:56

Netcat
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-17
Postitus: 801

Tziiki kirjutas:

ahjaa seda ka veel, et millist kohupiima on õige kasutada-kas neid toru tüüpi pasta moodi või neid 200 gr paki omi (rasvatud, vanilli, rosina)?

Pasta on liiga vedel, pashakohupiimal peab ikka struktuuri olema.

Vanasti sai tehtud pakikohupiimast, aga selle kvaliteet, vähemalt maitse poolest, on viimastel aastatel katastroofiline. Mitu aastat olen saanud oma pashakohupiima Nõmme turu poest, kus mingi talu toodangut kaaluga müüdi, aga ei mäleta tootja nime ja tänavu kevadel on Nõmme turg aplaagris.

Kavatsen siis proovida Pajumäe kohupiimaga.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Eemal

#23 2009-04-06 17:07:15

Tiina
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-16
Postitus: 634

Tziiki kirjutas:

Kindlasti ära kasuta pastat, sellest tuleb ainult pehme lurr, ikka korralik teraline kohupiim - nagu vanasti smile Ma Rootsis elades tegin kohupiima ise, nii tuli ka väga hea.

Tziiki kirjutas:

mul ka plaanis elus esimest korda pashat proovida, aga oskab keegi kogemustega inimene kommenteerida, et kumb see ehtsam on-kuumutatud või kuumutamata...ei tahaks vaeva näha ja siis pärast "pakikohupiima" süüa, nagu siin eelnevalt kommenteeritud on...

Kuumutatud ja kuumutamata on ilmselt maitse asi, mulle maitses kuumutamata enam.

Tziiki kirjutas:

ja kas on keegi katsetanud retsepti, kus kasutatakse kõvaks keedetud munakollaseid?

Minu vanaema pani alati keedetud munakollaseid sisse, mitte tooreid, aga ise pole nii proovinud, pigem olen lihtsalt need välja jätnud.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Eemal

#24 2009-04-06 19:35:13

Frieda
Abikokk
Registreeritud: 2008-05-13
Postitus: 205
Veebileht

Pasha on ka kindlasti plaanis, aga sissejuhatuseks tegin kohupiimakreemi kuivatatud ploomidega.
Mõnus!
http://farm4.static.flickr.com/3391/3414171375_db80a56066_m.jpg

Eemal

#25 2009-04-06 20:32:50

Ssille
Kokaõpilane

Minul käib praegu suuremat sorti pasha retseptide valimine. Otsisin vanadest ajakirjadest välja kõik lihavõttenumbrid ja nüüd ma siis vaatan neid.

Minu jaoks tundub äärmiselt kummaline mõte panna keedetud muna pasha sisse, kuigi selliseid retsepte on, millegi pärast tundub mulle keedetud muna kasutamine magusates toitudes kahtlane, ilmselt eelarvamused.

Mitmetes ajakirjades olevates pasha retseptides on koostises ka zelatiin. Kas sellist magustoitu saab siis pashaks nimetada, pigem kohupiimatarretiseks. Mis te arvate, pashat peaks ju ikka nõrutama?
Mulle hakkas huvi pakkuma üks 4/2003 Eesti Naises olev porgandi-apelsinipasha, aga seal on ka munavalged ja zelatiin, peaksin siis retsepti muutma.

Eemal

Autoriõigus | Muud teenused | Reklaam | Kontakt

Nami-Nami retseptikogu Facebookis

Mõõtühikud