- Fre
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-02-24
- Postitus: 684
Re: KOKKAME KOOS # 21: KEEDUTAINAS JA KEEDUTAINAKÜPSETISED
Mina katsusin käega, st kui see jahust ja veest-võist tehtud päts oli selline, et kannatas juba veidi käes hoida siis otsustasin et on sobiv temperatuur. Valmis küpsetised igatahes vastupidist ei väitnud.
- Pille
- Peakokk

- Registreeritud: 2007-12-25
- Postitus: 7328
- Veebileht
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
KASUTAN JUBA OLEMASOLEVAT TEEMAALGATUST UUE KOOSKOKKAMISE JAOKS.
Seenepirukaid on nüüdseks küpsetatud küll ja küll, nii et aeg on välja kuulutada uus kooskokkamise teema. Kuna õues on külm ja märg, siis jätkame küpsetamise lainel ning sel korral on teemaks erinevad keedutainaküpsetised (ingl k choux pastry, pr k pâte ā choux, sks k Brandteig/Brühteig).
Variante on palju - lihtsad "tuuleoad", soolase või magusa täidisega profitroolid, juustu-keedutainast gougčre-pallikesi, kreemitäidisega ja glasuuritud ekläärid, klassikalised tuuletaskud, keedutainast "võileivatort" (vt viimast pilti), keedutainarullid.
Keedutaina tehnoloogia on tegelikult lihtne:
potis kuumutatakse rasvaine (või või õli), vedelik (vesi või piim) ja maitseained (sool/suhkur) ühtlaseks, siis lisatakse jahu ühe korraga jahu ning kuumutatakse segades, kuni tainas on ühtlane ning veidi niiskust kaotanud. Siis võetakse pott tulelt, lastakse segul veidi jahtuda, klopitakse juurde munad ning vormitakse küpsetised. (Siinkohal võib vormitud küpsetised sügavkülmutada). Seejärel küpsetatakse ahjus kuldseks.
Kuigi on keedutainaküpsetisi, mida küpsetatakse rasvas (beignets) või keedetakse (nt Marillenknödel), siis käesoleva kooskokkamise raames keskendume vaid küpsetatud keedutainaküpsetistele. Keedutainaretsepte on mitmeid ja erinevaid, panen neid siia jõudumööda ka kirja. Seniks aga valik retseptiideid:
Nami-Nami retseptikogus: Juustusõbra tuuleoad Pierre Hermé okolaadiekläärid Tuuletaskud kohupiimatäidisega Keedutainarull suitsukalaga Pidulik põhjapõdrarull Tuunikalasuupisted
-------------------------
Novembri lõpus läheb kõikide kooskokkajate vahel jagamisele kaks Varraku mahukat Klassikalist kokaraamatut.

-------------------------------------------------
Kooskokkamise reeglitest ja ideest saate lugeda siit.
NB! Väike lisapalve neile nami-namikatele, kes ka blogivad. Kui te selle kooskokkamise raames tehtud roogadest ka oma blogides kirjutate, siis pange palun väike viide siia konkreetsele Nami-nami ühiskokkamise teemale. Aitäh!!
- Netcat
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-02-17
- Postitus: 1123
Ma tahaks eklääre teha, aga selliseid, nagu meil müüakse - kuhu kreem on neid lõhki lõikamata kuidagi sisse sokutatud. Tuuletaskutega sama teema. Kuidas seda tehakse?
Teiseks, selle jaoks on mingit spetsiaalset kondiitrikotti vaja? Oletan, et tilluke vahetatavate otstega tuubike, mille kaunistuste tegemiseks hankisin ei päde? Aga kas sellest suurest plastsüstlast, mis vanasti popp oli, oleks mingi kasu?
Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.
- Põrnikas
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-01-26
- Postitus: 303
jälle üks tore võimalus midagi uut ära õppida. aitäh Pille 
- Ullike
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-11-04
- Postitus: 310
Netcat kirjutas:Ma tahaks eklääre teha, aga selliseid, nagu meil müüakse - kuhu kreem on neid lõhki lõikamata kuidagi sisse sokutatud. Tuuletaskutega sama teema. Kuidas seda tehakse?
Teiseks, selle jaoks on mingit spetsiaalset kondiitrikotti vaja? Oletan, et tilluke vahetatavate otstega tuubike, mille kaunistuste tegemiseks hankisin ei päde? Aga kas sellest suurest plastsüstlast, mis vanasti popp oli, oleks mingi kasu?
Kunagi ammu-ammu kui ma viimati kohupiimataskuid tegin, siis ma urgitsesin noa-otsaga selle augukese sinna ja siis surusin tordipritsi otsa sealt sisse (Oligi tol ajal selline "süstal" )
Söömine on ainuke töö, mis toidab
- Pirqu
- Kokaõpilane
- Registreeritud: 2009-08-02
- Postitus: 13
Oo, juba ammu olen võtnud hoogu, et teha tuunikalasuupisteid, nüüd on motivatsiooni ka 
- Koopatibi
- Abikokk

- Registreeritud: 2009-06-04
- Postitus: 135
Väga mõnus teema! Kunagi ammu olen kohupiimaga tuuletaskuid teinud, nüüd proovin kindlasti uuesti. Ja ekläärid on ka väga isuäratavad...
- Zoozi
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-03-07
- Postitus: 2149
Olen ka keedutainast korra elus teinud, aga see oli niiiiiiiiiiiiii ammu, et ei suuda enam meenutadagi, et kas õnnestus või mitte. Tore teema igatahes 
- Ragne
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-06-20
- Postitus: 723
- Veebileht
Väga lahe teema. Mul on juba pikemat aega köögitahvli peal olevas Pean-kindlasti-tegema nimekirjas kohupiimaga tuuletaskute valmistamine Olen tuuletaskuid ka varem valmistanud ja õnneks on igakord õnnestunud 
- Kirsike
- Abikokk

- Registreeritud: 2009-03-24
- Postitus: 754
- Veebileht
Vahva teema ka minu jaoks! Ma kaks korda varem teinud, aga siis ma võisin olla umbes 14-15-aastane. Sõbrannaga koos tegime ja sõbranna ema juhendas telefoni teel (sõbranna ema oli kuulus oma üliheade tuuletaskute poolest ) Üks kord tuli välja ja teinekord mitte 
- Kodukanake
- Kokaõpilane
- Registreeritud: 2008-11-03
- Postitus: 109
Proovisin ära.

Võtsin aluseks selle eklääride retsepti siit eest poolt. Tainas toimis väga hästi. Sisse tegin ka retsepti järgi keedukreemi, aga kuna okolaadi polnud, jäigi lihtsalt selline kollane. Seetõttu ka maitselt natuke igav.
Aga esimest korda tehes oli päris tore ja põnev vaadata, kuidas nad ahjus pisikesest suureks said.
Viimati muutnud Kodukanake (2009-10-28 18:51:08)
- Andra
- Kokaõpilane

- Registreeritud: 2009-10-27
- Postitus: 66
- Veebileht
Väga isuäratavad näevad need Kodukanakese ekläärid välja. Üldse tundub mulle kooskokkamise mõte väga tore. Kuna ma ei ole julgenud keedutaignaga veel mässata, siis nüüd teen selle kindlasti ära! Kaua jõuab poeletil Priidu kooke nähes vesistada... Tuleb ikka endal asi käppa saada 
- Põrnikas
- Abikokk
sihuke küsimus, et kas on lootust see tainas ka ilma miksrita valmis segada?? igasugu õpetustes rõhutatakse ikka miksri vajalikkust, aga mul tainakonksudega miksrit pole ja vahukooretegemisotsik vist on liiga nõrk 
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Põrnikas kirjutas:sihuke küsimus, et kas on lootust see tainas ka ilma miksrita valmis segada?? igasugu õpetustes rõhutatakse ikka miksri vajalikkust, aga mul tainakonksudega miksrit pole ja vahukooretegemisotsik vist on liiga nõrk 
Oi, muidugi saad! Segad puulusikaga kloppides munad ükshaaval sisse!
- Tullia
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-04-15
- Postitus: 746
- Veebileht
Pille kirjutas:Põrnikas kirjutas:sihuke küsimus, et kas on lootust see tainas ka ilma miksrita valmis segada?? igasugu õpetustes rõhutatakse ikka miksri vajalikkust, aga mul tainakonksudega miksrit pole ja vahukooretegemisotsik vist on liiga nõrk 
Mitu aastat tagasi tegin pidevalt tuuletaskuid ja puulusikaga segades õnnestus alati. 
- Netcat
- Abikokk
Aga millega need taskud ikkagi plaadile pigistada?
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Netcat kirjutas:Aga millega need taskud ikkagi plaadile pigistada?
Netcat, oleneb sellest, mis kujuga taskuid tahad. Kõige lihtsam on muidugi kondiitripressiga - lame sile otsik eklääride jaoks, sakiline otsik*. Aga väiksemaid keedutainapätsikesi saab edukalt ka lihtsalt lusikaga tõsta.
* Oh jah. Praegu loen ÕSist, et otsik on otsimisseade ja kondiitripressil on hoopis otsak?!
- Põrnikas
- Abikokk
Tullia kirjutas:Pille kirjutas:Põrnikas kirjutas:sihuke küsimus, et kas on lootust see tainas ka ilma miksrita valmis segada?? igasugu õpetustes rõhutatakse ikka miksri vajalikkust, aga mul tainakonksudega miksrit pole ja vahukooretegemisotsik vist on liiga nõrk 
Mitu aastat tagasi tegin pidevalt tuuletaskuid ja puulusikaga segades õnnestus alati. 
oi see küll tore uudis 
- Netcat
- Abikokk
Pille kirjutas:Netcat kirjutas:Aga millega need taskud ikkagi plaadile pigistada?
Netcat, oleneb sellest, mis kujuga taskuid tahad. Kõige lihtsam on muidugi kondiitripressiga - lame sile otsik eklääride jaoks, sakiline otsik*. Aga väiksemaid keedutainapätsikesi saab edukalt ka lihtsalt lusikaga tõsta.
* Oh jah. Praegu loen ÕSist, et otsik on otsimisseade ja kondiitripressil on hoopis otsak?!
Midagi uut iga päev. Mina sain just teada, et veini ei kangestata, vaid kangendatakse. Loogiline ju tegelikult, kui järele mõelda, niisamuti nagu sellesamase otsaku asi. Paraku kõnekeeles kasutab 99% inimesi neid sõnu valesti.
Paha on nüüd küll ennast korrata, aga teatan veelkord, et sõna "kondiitripress" tähendus ei ole mulle päris selge. Mul on mingi väike kotike pisikeste _otsakutega_ glasuuri jms pigistamiseks (dammit, seda sõna tuleb kõvasti harjutada) ja kui ma pole jõudnud seda veel ära likvideerida, siis on see plastist süstlakujuline prits ka, aga tollel polnud vist mingeid vahetatavaid otstükke.
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Netcat kirjutas:Paha on nüüd küll ennast korrata, aga teatan veelkord, et sõna "kondiitripress" tähendus ei ole mulle päris selge. Mul on mingi väike kotike pisikeste _otsakutega_ glasuuri jms pigistamiseks (dammit, seda sõna tuleb kõvasti harjutada) ja kui ma pole jõudnud seda veel ära likvideerida, siis on see plastist süstlakujuline prits ka, aga tollel polnud vist mingeid vahetatavaid otstükke.
See esimene ehk siis kott vahetatavate otsakutega 
- Aniitram
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-12-02
- Postitus: 509
- Veebileht
Tegin ka tuuletaskuid. Eklääride retsepti järgi tehtud tainas õnnestus väga kenasti. Plaadile panin taigna lihtsalt lusikaga. Täidiseks sai kohupiim (värvitud kõrvitsapüreega kollaseks) ja teistele kõrvitsa-keedukreem (nagu tavaline keedukreem, aga 2/3 vedeliku asemel panin kõrvitsapüree). Kõrvitsatäidisega taskutele sai glasuur ka peale, seegi kõrvitsakollane (kõrvitsapüree+tuhksuhkur).

Mõlemad tuuletaskud kiideti heaks ja nõuti veel 
Viimati muutnud Aniitram (2009-10-29 20:43:07)
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Veidi teooriat kah 
Allikas: N. G. Buteikis & R. P. Kengis "Jahust kondiitritoodete valmistamine" (Tallinn 1965), sõnastust mugandatud
Keedutainas erineb muudest tainaliikudest selle poolest, et tema valmistamisel on kobestajaks veeaur, mis tekib toodete küpsetamisel. See on seletatav asjaoluga, et jahu keedetakse pidevalt segades või ja soolaga segatud keevas vees. Keetmise ajal muutub tärklis kliistriks ja liimvalk juba enne küpsetamist (st toores tainas) osaliselt tiheneb. Tainas saadakse niivõrd tihe ja elastne, et toodete sees asuv veeaur ei saa välja tulla ning moodustab tühimikud, mis kobestavad tooteid. Tühimikkudel on suurte pooride/kambrite kuju, mis võib hiljem täita kreemiga.
Keedutaina valmistamiseks sobib kõrge kvaliteediga nn tugev ja rohke liimvalgusisaldusega (38-40%) jahu. Niisugusest jahust valmistatud tainas saadakse niivõrd tihe, et ta ei lase veeauru läbi, ning küllaldaselt elastne, et lõhkemiseta venida toodete mahu suurenemise korral küpsetamisprotsessis.
Munad pannakse keedutainasse ainult pärast selle jahutamist 60-70 C-ni. Kui tainast ei jahutata, siis munad hüübivad ja tooted kerkivad küpsetamisel vähe.
Keedutainas segatakse käsitsi või mikseriga. Keedutainas on niiskust ligikaudu 53%. Tainas on niivõrd elastne, et temast saab tooteid vormida ainult spetsiaalsete masinate või kondiitripritsi abil.
Keedutainast küpsetatakse 180-200 C juures 30-35 minutit, et tooted jõuaksid kuumeneda temperatuurini, mis on vajalik jahuvalkude ja liimvalgu hüübimiseks. Kui tooted võtta ahjust välja varem, võivad nad kokku vajuda; tühimikkude sees olevad veeaurud kondenseeruvad ja muudavad tooted niiskeks.
Küpsetamisel kaotavad keedutainast valmistatud tooted ligikaudu 48% oma kaalust.
Keedutainast toodete valmistamisel tekkivad vead (VIGA : PÕHJUS)
Mitteküllaldane kerkimine: Tainas oli kõva (sitke) Tooted on laialivalguvad: Tainas oli vedel, palju mune või jahu, ei ole keetmisel küllaldaselt läbi keenud Tooted on panni külge kleepunud: Pannid olid määrimata Toodetel on lõhenenud põhjad: Pannid olid liigselt võiga määritud Tooted on ahjus alla vajunud: Ahju uks avati liiga vara ning tooteid puudutati vara Toodete pinnal ja külgedel on suured lõhed: Ahi oli liiga kuum
Nõuded kvaliteedi suhtes: tooted on suure mahuga, suurte lõhedeta, ilma põlenud või allavajunud kohtadeta; väline värvus - hallikaskollane, sisu värvus - kollane; maitse on veidi soolakas; valmisküpsetatud toodetes on niiskust 23%.
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Pille kirjutas:Allikas: N. G. Buteikis & R. P. Kengis "Jahust kondiitritoodete valmistamine" (Tallinn 1965), sõnastust mugandatud
Samas raamatus (mõeldud kulinaariatsehhidele) on ka mõned retseptid:
Profitroolid Sileda otsaga (ava läbimõõt 8-10 mm) kondiitripritsist lastakse kergelt võiga määritud pannile väikesed, 1 cm läbimõõduga tainapallikesed 2-2,5 cm kaugusele üksteisest ja küpsetatakse 180-200 C juures. Profitroole kasutatakse garneeringuna puljongi juurde või nad täidetakse kreemiga ja glasuuritakse okolaadiga.
Vahukuklid Kondiitriprotsi sisse pannakse keedutainas ja läbi sileda metallotsa (ava läbimõõt 15 mm) lastakse kergelt võiga määritud pannile väikesed, 50 g raskused saiakuklid, mida küpsetatakse 200-220 C juures. Valmisküpsetatud ja jahutatud kuklitel lõigatakse ülemine osa ära ja nad täidetakse hambulise torukesega kondiitripritsi abil hästi vahustatud rõõsa koorega. Kuklid kaetakse pealt äralõigatud osaga (kaanega) ning riputatakse tuhksuhkruga üle.
Kook "Keedutoruke kreemiga" (see peaks siis vist nüüd ekläär olema?? Pille) Keedutainas pannakse sileda otsaga (ava läbimõõt 15 mm) kondiitripritsi sisse. Kergelt võiga määritud pannile lastakse 12 cm pikkused pulgakesekujulised tooted, mida küpsetatakse ja jahutatakse. Seejärel täidetakse nad kreemiga* ja glasuuritakse pumatiga**.
* Kreem: või, tuhksuhkur, kondenspiim, konjak, vanillipulber. ** Pumat: suhkur, karamellsiirup, essents, vesi
Keedukreemiga keedurõngas Kondiitripritsist (ava läbimõõt 13-15 mm) lastakse keedutainas rõngassaiakujuliselt kergelt võiga määritud pannile. Tooted küpsetatakse 200-220 C juures. Pärast küpsetamist torgatakse tooted kahest-kolmest kohast läbi, täidetakse kondiitripritsi abil keedukreemiga ning määritakse pealt puuviljatäidisega; seejärel glasuuritakse valge pumatiga.
|
|