Otsi
 Avaleht    Retseptid    Otsing    Kokandussõnastik    Hüva nõu    Foorum    KES?    Külalisraamat   

#1 2008-11-02 17:11:37

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 7328
Veebileht

RUPSKID, SUBPRODUKTID, SISEELUNDID JA TOIDUD NENDEST

See teema oli algselt novembris 2008. a. toimunud Kokkame koos # 10. RUPSKID, SUBPRODUKTID, SISEELUNDID JA TOIDUD NENDEST.

Ühe toreda Nami-Nami kasutaja tungival soovil on seekordse „soolase“ kooskokkamise teemaks kõiksugused rupskid-rupsid-subproduktid-siseelundid. Ehk siis need tükid, mida inglise keeles tuntakse nimetuse toreda sõna offal ja alternative cuts all. Siia alla ei käi vaid siseelundid nagu keel, maks, neer, magu, kopsud, süda vaid ka muud vähemtuntud ja -kasutatavad lihatükid nagu seakõrvad ja –jalad, vasika või lambatalle harknääre, ajud, pulli jt loomade munad, härja saba jms. Ka seaveri on antud kooskokkamise raames täiesti lubatud komponent. Arvesse lähevad ka kodulindude siseelunditest (maks, lihasmagu e. pugu, süda) valmistatud toidud.

Miks just nüüd? Sest on sügis ja pime ning kõiksugu hautised ja pajaroad sobivad sellesse perioodi hästi. Kindlasti on palju nami-namikaid, kes väga harva - või üldse mitte - rupskeid toiduks kasutavad - seega on see paljudele tõeline väljakutse. Lisaks on rupskid enamasti üsna soodsa hinnaga (nuumhanemaks foie gras ja harknääre ehk välja arvata), mis samuti praegusel majanduslikult ebakindlal ajal on paljude jaoks oluline.

Igatahes ootan põnevusega, et millega te lagedale tulete big_smile

Ma loodan, et taimetoitlased väga ei pahanda – järgmine kooskokkamine on jälle täiesti vegetaarne – ja magus tongue

Kust retsepte leida?

Nagu ikka, Nami-Nami retseptikogus on hulgaliselt sobivaid retsepte liigituse Rupskid ja subproduktid all.

Ent rupskiretsepte võite otsida ka eraldi komponentide järgi. Siin mõned viited:
maks
kanamaks
kanapugud
keel
süda
kops
harknääre
neerud
härjasaba
seakõrvad
seajalad
seakamar
veri

Abi võib olla ka nendest foorumiteemadest:
Härjasaba tarvitamine köögis
Seakõrvad
Maksakotlet
Kana süda
Põdra- ja metsseamunade võrdlev degusteerimine
Oina munad
Veri verikäki, verivorstide jm roogade tegemiseks

Loomulikult on oodatud ka muudest allikatest ja ise välja mõeldud rupskitoidud.
Kõik ilusad pildid on oodatud, aga ka need nami-namikad, kel kodus fotokat pole, võivad loomulikult me virtuaalses kooskokkamises kaasa lüüa. Kooskokkamise reeglitest ja ideest saate lugeda siit.

NB! Väike lisapalve neile nami-namikatele, kes ka blogivad. Kui te selle kooskokkamise raames tehtud roogadest ka oma blogides kirjutate, siis pange palun väike viide siia konkreetsele Nami-nami ühiskokkamise teemale. Aitäh!!

Eemal

#2 2008-11-02 17:25:15

Pille
Peakokk
Veebileht

Re: RUPSKID, SUBPRODUKTID, SISEELUNDID JA TOIDUD NENDEST

Kuidas rupskeid toiduks valmistada? Tuleb meeles pidada, et rupskid on enamasti veerikkad, seetõttu riknevad need üsna kiiresti ja tuleb seepärast kohe toiduks tarvitada.

Siinkohal valikuliselt erinevatest rupskidest veidi lähemalt.

Ajudel on õrn kude, kõige maitsvamaks peetakse vasikaaju. Aju sisaldab palju verd, mistõttu tuleks seda enne toiduks kasutamist külmas vees leotada. Seejärel pese aju hoolega, eemalda kelme ja keeda või prae. Kui aju on väga pehme, siis lisa leotamis- ja keeduvette midagi haput (äädikat, sidrunimahla), mis muudab ajude koe tihedamaks.

Maks on ilmselt enimkasutatav siseelund, vähemalt meil Eestis, aga ka muudes rahvusköökides. Parimaks peetakse õrnakoelist vasikamaksa, seejärel lamba- ja veisemaksa. Seamaksa peavad paljud mõruks, aga paaritunnine piimas leotamine aitab mõrusust vähendada. Maksal eemalda enne toiduks valmistamist seda ümbritsev kile e. kelme, samuti lõika välja suuremad sooned. Muide, maks on väga vitamiinirikas, sisaldades rohkelt nt A-vitamiini. Samas tuleb pidada meeles, et maks töötleb organismis leiduvaid toksilisi aineid, nii et maksa söömisega liialdada ei tasu. 

Keel on samuti eestlaste seas üsna levinud. Keeleliha on mahlane, õrn ja üsna rasvarikas ja lihaseline. Paremaks peetakse veisekeelt, mis on seakeelest ka palju suurem. Enne keetmist soovitatakse keelt hoida paar päeva soolvees. Sobivad keetmiseks, suitsetamiseks, grillimiseks, küpsetamiseks. Keedetud keel sobib külmlauale – niisama viilutatult, aga ka salatite ja tarretiste koostises.

Neerudest peetakse parimaks vasika- ja lambaneere. Neid enne toiduks kasutamist leotama ei pea, sobivad hästi röstimiseks ja vardas küpsetamiseks. Veise- ja seaneerude ettevalmistamine toiduks on veidi keerulisem – need poolitatakse ja puhastatakse soontest ja liigsest neerurasvast, siis leotatakse külmas vees, kupatatakse, loputatakse külma veega ja alles siis kasutatakse toiduvalmistamiseks.

Süda on tugeva-taise sidekoega, mistõttu sobib eelkõige aeglaseks  ja keetmiseks ja hautamiseks. Ettevalmistamiseks tuleb süda lahti lõigata ja puhastada soontest. Siis tuleb süda loputada ja leotada, et veri kätte saada.

Kops ja magu on väiksema toiteväärtusega. Kasutatakse eelkõige keedetult, kastmes hautatult ja täidiste valmistamiseks.

Veri kuulub kindlasti verivorstide ja verikäkkide koostisesse, mis nüüd, veidi enne jõule, on kindlasti sagedased külalised me toidulaual. Veise veri on paksem, kui sea veri.

Eemal

#3 2008-11-02 18:55:23

Liiseli
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-09
Postitus: 215

Tore teema! Mul on sügavkülmas sellesuvistest broileritest kanasüdamed, -maksad ja -pugud õiget aega ootamas. Iga kord, kui külmikukaane lahti teen ja karpi kirjaga "kana süda" näen, ajab naerma - nagu nõiamoor oleks smile

Eemal

#4 2008-11-02 23:00:10

Ssille
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-08-15
Postitus: 79

Teen siis algust.

Täidetud magu on nii mõnigi kord meie pidulauda kaunistanud, juhised selle tegemiseks olen saanud oma vanaemalt. 

Kui sobib, siis ma ei hakkagi siia pikka juttu ümber kopeerima, kes soovib, saab blogist täpsemalt lugeda.

Keel tarrendis.

Väga maitsev on ka keelekaste.

Alles tegin kamararulaadi.

Eemal

#5 2008-11-03 09:11:09

Juc
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 593

Ssille kirjutas:

Teen siis algust.

Täidetud magu on nii mõnigi kord meie pidulauda kaunistanud, juhised selle tegemiseks olen saanud oma vanaemalt. 

Kui sobib, siis ma ei hakkagi siia pikka juttu ümber kopeerima, kes soovib, saab blogist täpsemalt lugeda.

Keel tarrendis.

Ssille, sa oled nii tubli ja sul on nii ilusad toidud siseelunditest. Nagu muiste pidulaual smile

Eemal

#6 2008-11-03 11:00:18

Leoola
Abikokk
Registreeritud: 2008-08-06
Postitus: 242
Veebileht

oh väga tore teema, ma pole jõudnud oma fotosid arvuti laadida, aga just tegin keelt ja maksapasteeti jälle

Eemal

#7 2008-11-03 17:25:47

Ssille
Kokaõpilane

Väga maitsvad ja tunduvalt odavamad kui lihast tehes, tulevad maksapirukad. Kui ei tea, et pole lihast tehtud, siis ei saagi aru, et tegelikult on liha asemel pirukatäidises maks.

retsept siin

Eemal

#8 2008-11-03 17:33:03

Fre
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-24
Postitus: 684

Pille kirjutas:

Keel on samuti eestlaste seas üsna levinud. Keeleliha on mahlane, õrn ja üsna rasvarikas ja lihaseline. Paremaks peetakse veisekeelt, mis on seakeelest ka palju suurem. Enne keetmist soovitatakse keelt hoida paar päeva soolvees. Sobivad keetmiseks, suitsetamiseks, grillimiseks, küpsetamiseks. Keedetud keel sobib külmlauale – niisama viilutatult, aga ka salatite ja tarretiste koostises.

See on nüüd küll selline kooskokkamine, mille raames ma nagunii koos kokkan. Nimelt oleme suured keele-sõbrad, mh isegi lapsviripillidest mõningane osa. Aga ma pole kunagi teadnud, et keelt peaks soolvees hoidma.

Pille, kas sellel on mingi põhjendus ka?

Eemal

#9 2008-11-03 17:48:17

Spidur
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-10
Postitus: 418

väga põnev teema. mina tahaks proovida midagi, mida ma ise varem pole teinud. näiteks kopsupirukad on mulle küll külas alati meeldinud. aga mõned asjad eriti ei kutsu sööma- ntx ajud.... ja neerudega on vist lapsepõlvest mingi ebameeldiv mälestus.

süda, keel, maks, seajalad (ka kanajalad), kanapugud olidki nõukaajal lapsepõlves põhiliselt teemaks. mingeid sisefileesid või singikänkraid küll eriti ei mäleta...

Eemal

#10 2008-11-03 17:53:14

Pille
Peakokk
Veebileht

Fre kirjutas:

Nimelt oleme suured keele-sõbrad, mh isegi lapsviripillidest mõningane osa. Aga ma pole kunagi teadnud, et keelt peaks soolvees hoidma.

Pille, kas sellel on mingi põhjendus ka?

Ei oskagi kohe öelda - homme olen kokakoolis, vaatan, kas mõni pedagoog oskab öelda. Aga veisekeele puhul tõesti soovitatakse eelnevat soolvees leotamist. Seda teeb nii meie raudvara Salme Masso kui ka brittide tippkook Fergus Henderson (vt nt seda vahvat illustreeritud fotoseeriat veisekeele valmistamisest; blogija hoiab keelt lausa nädala soolvees ja alles siis keedab. Parandavat maitseomadusi).

Spidur kirjutas:

süda, keel, maks, seajalad (ka kanajalad), kanapugud olidki nõukaajal lapsepõlves põhiliselt teemaks. mingeid sisefileesid või singikänkraid küll eriti ei mäleta...

Sama siin. Meil töötas tädi Ranna sovhoosis, nii et kanakaelad ja kanapugud olid pidevalt laual (pidupäevadel ka suitsukanarulaad jms tongue) Esimest jälestasin südamest, aga kanapuguraguu meeldis väga. Kindel plaan selle kooskokkamise käigus proovida jälle..

Eemal

#11 2008-11-03 21:17:14

Pille
Peakokk
Veebileht

Selle kooskokkamise puhul tegin täna sibula-maksahautist, mida sõime "takuse" kartulipudru ja marineeritud kurgiga. Väga mõnus oli, Kristjan võttis teise portsu ka.

http://farm4.static.flickr.com/3037/2999787781_b3ebf6e9af_m.jpg

Eemal

#12 2008-11-03 23:22:15

Kiilike
Abikokk
Registreeritud: 2008-06-07
Postitus: 717

Maksakaste on meil üsna tavaline toit kui turul käinud olen. Lambamaksale lisan tihti ka punast paprikat, sibulat ja porgandit ning hautan nagu pajarooga.
Aga pilt siis ühest tavalisest maksakastmest.
http://farm4.static.flickr.com/3143/2739970747_4f66088f30_m.jpg

Eemal

#13 2008-11-04 08:14:28

Hexy
Abikokk
Registreeritud: 2008-04-13
Postitus: 384
Veebileht

minu jaoks natuke hirmutav teema. no maksa olen praadinud ja emaga koos pasteeti teinud, aga sellega minu kogemused ka piirduvad. lähen käin täna poes ja vaatan mida nad seal pakuvad. äkki julgen isegi proovida

Eemal

#14 2008-11-04 09:41:43

Juc
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 593

Mina jään kahjuks sellest teemast kõrvale. Jube kahju küll, aga mul ei ole õnnestunud end harjutada armastama ühtki neist roogadest. Väike kadeduseuss on sees küll, kui teie ilusaid üllitisi vaatan. Aga mis teha, äkki 10 aasta pärast, kui ma usinalt maitsen smile

Eemal

#15 2008-11-04 10:31:52

Liiseli
Abikokk

Juc - kas sulle isegi keele- või pasteedivõileib ei maitse? Ega ei peagi ju kanakaelasousti tegema (minu lapsepõlvelemmik...) smile

Eemal

#16 2008-11-04 14:48:55

Hexy
Abikokk
Veebileht

Ssille kirjutas:

Teen siis algust.

Keel tarrendis.

neid retsepte uurides, tekkis hirmus isu järgi teha.
täna käisin selveris, aga siseelundeid ma ei märganud kusagil. homme külastan siis päris lihapoodi.

Eemal

#17 2008-11-04 16:00:47

Liiseli
Abikokk

Mul tuli kohe hirmus hoog peale ja tegingi täna hautist-raguud kanasüdametest ja -pugudest. See Nami-Nami retsept oli aluseks, aga kartuli jätsin välja ning lisasin porrut, peterselli ja maitseks vürtspipart. Mul on millegipärast arusaam, et rupskeid tuleb kindlasti vürtspipraga maitsestada... Serveerisin kartulipudru ja riivitud keedupeediga. Väga-väga maitsev oli!

http://farm4.static.flickr.com/3047/3002817202_557b42b98a.jpg

Eemal

#18 2008-11-04 16:30:39

Profa
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-23
Postitus: 516
Veebileht

Vaatan maksatoitude retsepte ja ei leia retseptidest komponenti, ilma milleta ma maksatoitu peaaegu ei teegi, olgu see siis kaste või pasteet - seened, kuhu jäävad seened?

Eemal

#19 2008-11-04 17:57:30

Pille
Peakokk
Veebileht

Profa kirjutas:

Vaatan maksatoitude retsepte ja ei leia retseptidest komponenti, ilma milleta ma maksatoitu peaaegu ei teegi, olgu see siis kaste või pasteet - seened, kuhu jäävad seened?

Profa, Sul on harukordne võimalus need seene-maksa retseptid siia teemasse lisada, ma siis tõstan jõudumööda retseptikogusse smile

Liiseli kirjutas:

Mul tuli kohe hirmus hoog peale ja tegingi täna hautist-raguud kanasüdametest ja -pugudest. See Nami-Nami retsept oli aluseks, aga kartuli jätsin välja ning lisasin porrut, peterselli ja maitseks vürtspipart. Mul on millegipärast arusaam, et rupskeid tuleb kindlasti vürtspipraga maitsestada... Serveerisin kartulipudru ja riivitud keedupeediga. Väga-väga maitsev oli!

Oh, mul on nüüd kanapuguraguu isu peal! Pean poodi pugusid otsima minema tongue

Hexy kirjutas:

täna käisin selveris, aga siseelundeid ma ei märganud kusagil. homme külastan siis päris lihapoodi.

Hexy, mina ostsin eile jahutatud seamaksa Viimsi Marketist (seal on Viimsi Lihakarni tooted), aga värsket maksa olen kindlasti ka Stockmannis näinud. Kanapugusid nägin viimati Pirita Selveris, aga külmutatud kujul.

Eemal

#20 2008-11-04 18:18:41

Liiseli
Abikokk

Pille kirjutas:

Kanapugusid nägin viimati Pirita Selveris, aga külmutatud kujul.

Ma just arutasin omaette, et pugudele ja südametele vist külmutamine midagi väga halba ei tee? Niigi sellised vintsked tükid.

Eemal

#21 2008-11-04 20:30:32

Kuts
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-07-09
Postitus: 57

oi, tore teema tõesti. mulle on lapsepõlvest saadik igasugu maksad, neerud ja pugud maitsenud smile

praegugi teen aeg-ajalt pugusuppi - raguud ma ei saa teha, kuna keegi teine ei söö mu perest pugusid, samas supp maitseb nagu kanasupp ikka. homme katsun kanamaksa teha.

Eemal

#22 2008-11-05 10:46:20

Vandiste
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-16
Postitus: 513

Meil oli ka siis eile koorekastmes hautatud kanapugud, lisandiks kartulipuder. Mees sõi kolm (!!!) portsu, limpsis kahvlit ja kiitis. Pilti ei teinud, sest toidul mingit eriti kaunist välimust ei olnud. Nüüd tuleb südamelihaga midagi välja mõelda.

Eemal

#23 2008-11-05 13:01:42

Hexy
Abikokk
Veebileht

Hexy kirjutas:

mina pika otsimise peale leidsin seakõrvad wink, aga kus saaks keelt ja magu, mul pole õrna aimu ka

Eemal

#24 2008-11-05 14:20:44

Leoola
Abikokk
Registreeritud: 2008-08-06
Postitus: 242
Veebileht

mina tegin keedetud keelt, lihtsalt võileiva peal söömiseks, retsepti leiab siit.

http://farm4.static.flickr.com/3070/3004550483_e1588e9bd6_m.jpg http://farm4.static.flickr.com/3067/3004550505_70d1fbf813_m.jpg

ja maksapasteeti

Eemal

#25 2008-11-05 16:45:38

Ssille
Kokaõpilane

Hexi - otsi turuult, küsi mõnelt lihamüüjalt, saad teada, mis päeval tuleb sellist kaupa. Kui selles linnas, kus sa elad, on lihakauplus, siis sealt võib ka küsida. Mina jällegi ei mäleta ühtki korda, mil oleksin müügil tooreid kõrvu näinud. Täna just ühe poe kulinaarialetis nägin müügil pressitud seakõrvu tarretises.

Eemal

Autoriõigus | Muud teenused | Reklaam | Kontakt
Nami-Nami retseptikogu Facebookis

Mõõtühikud