- Pille
- Peakokk

- Registreeritud: 2007-12-25
- Postitus: 7328
- Veebileht
CLAFOUTIS JM VORMIROAD PUUVILJADE JA MARJADEGA
See teema oli algselt augustis 2008. a. toimunud Kokkame koos # 7. CLAFOUTIS JM VORMIROAD PUUVILJADE JA MARJADEGA.
Tundub, et külmsuppide aeg on 2008. a. otsa saanud. Taevas pilves, pidevalt sajab ja kuigi käes on alles augusti keskpaik, on õhus tunda sügist. Nuuks..

Aga nami-namikad küpsetavad endal hinge soojaks Uueks - juba seitsmendaks!!! - kooskokkamise teemaks on kõiksugu marjade, puu- ja luuviljadega magusad vormiroad a la clafoutis.
Tsiteerin siin frankofiilide rõõmuks prantsuse kokanduspiiblit, Le Grand Larousse gastronomique 2007. a. väljaannet:
CLAFOUTIS*: Entremets rustique de Limousin, préparé avec de cerises noires, disposées dans un plat à four beurré, sur lesquelles on verse une pâte à crêpes assez épaisse. Il se sert tiède, poudré de sucre. En principe, on ne dénoyaute pas les cerises, car les noyaux, en cuisant, ajoutent leur arôme à la pâte. Les fruits son simplement lavés et équeutés. L'Académie française, qui avait défini le mot comme une "sorte de flan aux fruits", dut céder devant les protestations des Limousins et adopta "gâteau aux cerises noires". Cependant, il en existe de nombreuses variantes, aux cerises rouges ou à d'autres fruits.
Vot nii. Ehk siis clafoutis on Prantsusmaalt Limousini piirkonna maakohtadest pärit magusroog. Omamoodi ahjupannkook - nimelt kallatakse värsketele marjadele või puuviljadele kiht tainast ning küpsetatakse ahjus kuldseks. Kõige levinum on kirsiclafoutis, kuigi kasutatakse ka ploome, virsikuid, pirne ja erinevaid marju. Viimasel juhul kannab ahjupannkook hoopis flognarde nime!
Clafoutis serveeritakse alati soojalt, mõnikord vahukoorega.
Nami-namis on paar retsepti:
Marja-clafoutis (BBC Good Foodi retsept) Prantsuse ahjupannkook kirssidega (Pereköögi retsept) Prantsuse kirsivorm e. clafoutis (retsept Joanne Harrise raamatust "The French Kitchen: A Cookbook", mulle väga meeldis; pildil ülal) Prantsuse ploomivorm (soomlaste K-Marketi retsept)
Aga nagu ikka, võite kasutada ka kõikjal mujal internetis või ajakirjades-raamatutes silma jäänud retsepte.
Kes tahab Larousse'i clafoutis'e retsepti, siis see kõlab järgmiselt:
Équeuter 500 g de cerises noires, les pudrer avec 50 g de sucre et les laisser reposer ainsi 30 min au moins. Beurrer une tourtière, la garnir avec les cerises. Tamiser 125 g de farine dans une terrine, y ajouter 1 pincée de sel et 50 g de sucre en poudre, puis 3 œufs battus en omelette, et remuer; ajouter enfin 30 cl de lait et bien mélanger à nouveau. Verser la préparation sur les cerises, et mettre de 35 à 40 min au four préchauffé à 180 C. Laisser tiédir, puis poudrer de sucre glace.
Siinkohal mõned retseptid erinevatest toidublogidest: Strawberry clafoutis (Clotilde @ Chocolate & Zucchini) Cherry clafoutis (Beatrice @ La Tartine Gourmande) Plum clafoutis (Beatrice @ La Tartine Gourmande) Chocolate Cherry Clafoutis (Beatrice @ La Tartine Gourmande) Black plum clafoutis (Molly @ Orangette) Julia Child's clafoutis (Amy @ Cooking with Amy)
Soomekeelseid retsepte: Aprikoosipaistos (Ruokamaailma) Clafoutis-kirsikkapaistos (Stockmann)
Seega - sel korral kokkame üheskoos erinevaid ahjupannkooke - kas siis klassikalist kirssidega või veidi vähemklassikalist ploomide vms clafoutist. Või kel clafoutise küpsetamine ammu juba käpas, siis võib siin jagada oma vanu meistriteoseid ja kogemusi, ning katsetada mõne muu ahjupannkoogiga. Peaasi, et oleks mõni marjade-puuviljadega ahjupannkook ja mitte lihtsalt kook!
Head küpsetamist!!
* Justnimelt 'clafoutis', mitte 'clafouti', nagu mitmes uuemas eestikeelses kokaraamatus on kirjas.
- Thredahlia
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-01-14
- Postitus: 831
- Veebileht
Re: CLAFOUTIS JM VORMIROAD PUUVILJADE JA MARJADEGA
Hea teemapüstitus ja kindlasti väärt kordamist - lihtne ja maitsev! Peale mitmete retseptide katsetamist on see lemmikuks jäänud. Üritan lähipäevil ka mustikate või sõstardega proovida 

- Katja
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-06-18
- Postitus: 383
- Veebileht
külmsupi teema läks minust mööda - ei ole me pere sedasorti söödava suurimad fännid... ahjupannkook aga peaks rõõmustama nii suuremat, kui ka väiksemat meest. arvatavasti proovin midagi pirnidega, sest neid sajab hoovile puu otsast rohkem, kui vihma taevast 
- Mann
- Abikokk

- Postitus: 1397
- Veebileht
see on tore teema, mul juba retsepte valmis vaadatudki.
- Hexy
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-04-13
- Postitus: 384
- Veebileht
tore teema tõesti, hakkan kohe retsepti otsima.
- Liiz17
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-05-03
- Postitus: 127
- Veebileht
Väga huvitav teemavalik, seekord löön kindlasti kaasa, meil Saaremaal ongi just ploomiuputus, loodan et selle sordiga saab midagi ehk teha 
- Fre
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-02-24
- Postitus: 684
Mulle ka vähemalt teema meeldib. Aga kuna igapäevatoimetusteks on nagunii laste tõttu aega napilt siis hirmutab mind mõte 750 gr kirsside puhastamisets üliväga.... Näis. aga proovida tahaks küll. Rullbiskviidi teema hakkas mind tõeliselt vaimustama alles peale seda, kui sain rulli keeramise käppa ja seejärel rulli keeramise ära jätsin 
- Kiilike
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-06-07
- Postitus: 717
Clafoutist olen teinud 4 korda. Teine ja kolmas kord õnnestusid üsna hästi aga esimene ja viimane kord küpsetasin veidi liiga kaua. Nüüd peakski ploomidega katsetama - varasemad katsetused on olnud kirsside ja maasikatega.

- Kardemon
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-05-02
- Postitus: 373
- Veebileht
- Ulaturo
- Kokaõpilane

- Registreeritud: 2008-08-06
- Postitus: 14
Fantastiline teema, ongi unustuste hõlma jäänud. Kunagi sai oi kui palju tehtud, tuleb mälu värskendada ja sobrada retsepte pisut. Head kerged ja kiired teha (kiirel ajal).
Söön,et elada.
- Sussukas
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-06-24
- Postitus: 158
Väga hea teema. Lastele ja mehele-vendadele meeldib see palju rohkem, kui supi teema 
Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Kardemon kirjutas:kuna maal kaalu polnud, üritasin umbes-täpselt aineid lisada... kuidas õige clafoutis muidu hamba all on? kas selline muredam või pigem mitte? ja kui ta mul kerkis, kas see on ka normaalne? 
Kindlasti ei ole õige clafoutis ei biskviidine ega mure!!! Õige tekstuur ongi selline pannkoogine, lihtsalt palju paksem. Kerkimine on igati normaale, nagu ka see, et vorm pärast tagasi vajub.
Kardemon kirjutas:kas sügavkülmutatud marjadest võib ka seda teha? 
Muidugi võid, lihtsalt kasuta marju otse külmast või kui üles sulavad, siis kurna liigne marjavedelik esmalt ära.
Sussukas kirjutas:Väga hea teema. Lastele ja mehele-vendadele meeldib see palju rohkem, kui supi teema 
Nujah, aga kui ma kogu aeg kooke teha paluksin, siis ei jaksaks keegi varsti enam arvutinigi jalutada 
- Liiz17
- Abikokk

- Veebileht
Nonii minul ka nüüd üks katsetus seljataga, võtsin aluseks Prantsuse ploomivormi retsepti, mille jahu kogus suurendasin, lisaks ploomidele panin ka õunatükid ja hoidsin puuvilju veidi metsmaasika likööris, pärast kallasin alkoholi ära ja raputasin peale kaneeli ja suhkrut, väga ok tulemus oli  Seest jäi küpsetis tooreks veidi, nagu aru saan on see ok?
Täpsemalt blogis

Viimati muutnud Liiz17 (2008-08-19 12:03:59)
- Pillepv
- Kokaõpilane

- Registreeritud: 2008-03-16
- Postitus: 49
Tere üle pika aja. Väga sobilik on see, et kui sa pole praktiliselt suvi otsa Nami-namisse jõudnud ja tuled siis foorumit kaema, leiad sealt eest sobiliku kooskokkamise teema oma sulama võetud kirssidele.
Tegin siis Pille soovituse järgi Prantsuse kirsivorm e. clafoutis (retsept Joanne Harrise raamatust "The French Kitchen: A Cookbook", viide ülal). Kirsse oli mul üsna palju, ehk 750g aga juba kividest puhtaid ja kuna osad olid suland ja osad veel mitte, siis segasin paari supilusika kartulitärklisega ja 3-4 supilusika täie suhkruga.
Mis ma oskan öelda - Maitse oli väga hea. Tundus alguses, et pannkoogilist osa pole liiga palju, aga pärast oli ikkagi üsna taignane. Kirsid olid hapud ja oleks tahtnud ikkagi veel magusamat.
Aga noh, mis ma ikka pirisen, endal kolmandik vormi kõhus ja raske olla, aga tahaks veel võtta 
Järgmisel korral prooviksin kirssidest teha purukooki ja clafoutist teeksin ka veel, aga eksperimenteeriks retseptiga. Pilte ei tee, kujutage ise ette ühte hästi kirsist vormi, kust tainast peaaegu ei paista 
- Vernanda
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-01-16
- Postitus: 322
- Veebileht
ma laseks kõigepealt vanal rasval liugu - tegin kirssidega, aga nüüd enne ei tee, kui ploomid valmis. esimene katsetus siin: clafoutis, kirssidega
Retsept „Kirsi- ja ploomikoogid“, 100 rooga
500 gr kivideta kirsse 1 dl + 2 tl suhkrut 0.5 dl kirisbrändit v Amarettot 8 sl võid 2 suurt munakollast 1 suur muna 1 tl mandliekstrakti 1 dl sõelutud jahu 0.25 tl peenestatud nelki (mina panin kardemoni, nelki polnud)
Võtsin poole kogust, aga sai kuidagi liiga tummine. Võib-olla oli küsimus munas – ma võtsin ühe väiksema, mitte ei kloppinud suurt ja võtnud sealt poolt. Lisaks panin peenestatud mandleid ja suhkrut natuke vähem (toetudes Thredahlia kogemusele). Sega kirsid brändiga ja lase tunnike seista. Määri vorm võiga, vahusta 1 dl suhkrut võiga, lisa ühekaupa munad, sega mandliekstrakt, brändi, jahu ja nelk. Kirsid vormi põhja ja tainas peale, küpseta 100 kraadil 30-35 min, kuni pealt kuldpruun. Lõhn, mis ahjust tulles tekkis, oli küll täiega hea, aga asi ise erilist elamust ei jätnud, järgmiseks hommikuks oli otsas küll. Aga hea, et proovitud:) nüüd lugesin, et kõik see, mida ma natuke "möödaläinuks" pidasin, ongi õigele clafoutisele iseloomulik, niiet...

- Eva
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-01-15
- Postitus: 735
- Veebileht
Mina olen ka clafoutis ära proovinud, tegin Angeelika Kangi EE-s ilmunud retsepti järgi kirsside ja mandlitega. Kui aus olla, siis endale väga ei meeldinud ja kordamisele praeguse seisuga ei lähe.
- Gegegerda
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-03-22
- Postitus: 330
- Veebileht
Nii tore, et jälle uus teema. Vaatab siis, et kas täna läheme emaga ratastega maale ploome ja õunu ja igasugu head kraami tooma. Loodan, et ilm lubab.
- Ssille
- Kokaõpilane
- Registreeritud: 2008-08-15
- Postitus: 79
Ühinen ka teiega esmakordselt. Tegin Prantsuse ploomivormi.
Jäin maitsega väga rahule - magus tainas ja veidi mõrkjas-hapukad ploomid (mul ei olnud väga valmis ploomid) olid kokku maitsev ja täiuslik tervik. Kuid mul oli küpsetamisega probleeme. Retseptis oli öeldud, et küpsetada 175 kraadises ahjus 20 minutit.
Tegin kõik nagu retseptis öeldud, ahi oli eelnevalt sooja pandud ja vormi ahju paneku ajaks juba täiesti kuum, kuid peale 20 minutit küpsetamist ja ahjust välja võttes oli küpsetis alles täiesti vedel, vedelik. Panin uuesti ahju ja küpsetasin 200 kraadi juures veel 12 minutit, nüüd oli juba enam-vähem, üleküpsenud see kindlasti ei olnud, kohati oli veelgi vedelavõitu.
Ma arvan, et seda peakski küpsetama kas 200 kraadises ahjus või siis pikendama 175 kraadises ahjus küpsetamisaega 40 minutile.
Muidu see osa, mis oli tahkuda jõudnud ja enam vedel ei olnud peale seda pikka kahekordset küpsetamist, tundus küll õige konsistensiga olevat - sellise tiheda omleti moodi välimusega.
Äkki keegi katsetab veel seda retsepti, et saaks selgust. Liiz17 oli ka seda retsepti kasutanud, kuid suurendanud jahu kogust poole võrra.
Liiz17 kas sinul sai tõesti 20 minutiga küpseks?
Kuna ma ei tea veel täpselt, kuidas siia piltide lisamine käib, lisan siia lingi, kust minu ploomivormi näeb: http://toidupildid.blogspot.com/2008/08 … ivorm.html
Peakokk lisab ühe pildi mitmest siia ka. Teisi näete Ssille blogist. Aitäh, Ssille!

- Liiz17
- Abikokk

- Veebileht
Ssille kirjutas:Äkki keegi katsetab veel seda retsepti, et saaks selgust. Liiz17 oli ka seda retsepti kasutanud, kuid suurendanud jahu kogust poole võrra.
Kusjuures kui küpsetis oli ahjus olnud umbes 15 min, siis vaatasin et väga valge ja vedel näeb see seal vormis välja, panin ka 200 kraadi peale ja kuna lugesin et see peaks olema pigem puding, siis ei küpsetanud rohkem kui 20 min, samas ääred olid rohkem küpsenud ja palj maitsvamad.. meenutasid sellist poolküpsenud kooki - mitte tainast, mis oli seespool, et arvan kui seda küpsetada veelgi rohkem, siis tulemus meeldiks veelgi rohkem. (üldjuhul ei armasta ma kui koogid on seest taignased aga seekord püüdsin mõelda et see peabki olema )
- Pille
- Peakokk

- Veebileht
Liiz17 kirjutas:Ssille kirjutas:Äkki keegi katsetab veel seda retsepti, et saaks selgust. Liiz17 oli ka seda retsepti kasutanud, kuid suurendanud jahu kogust poole võrra.
Kusjuures kui küpsetis oli ahjus olnud umbes 15 min, siis vaatasin et väga valge ja vedel näeb see seal vormis välja, panin ka 200 kraadi peale ja kuna lugesin et see peaks olema pigem puding, siis ei küpsetanud rohkem kui 20 min, samas ääred olid rohkem küpsenud ja palj maitsvamad.. meenutasid sellist poolküpsenud kooki - mitte tainast, mis oli seespool, et arvan kui seda küpsetada veelgi rohkem, siis tulemus meeldiks veelgi rohkem. (üldjuhul ei armasta ma kui koogid on seest taignased aga seekord püüdsin mõelda et see peabki olema )
Vaatasin soomekeelset algretsepti ja seal on 20 minutit 175 kraadi juures. AGA - neil on 2 varianti - kas teha vormirooga väikestes portsjonvormides või ühes suures vormis. Usun, et väikeses vormis küpsetamiseks on see 20 minutit isegi paras, aga suurema vormi jaoks kulub aega rohkem - võib-olla tõesti 40 minutit, nagu Ssille soovitas.
Tegin siinses retseptis vastava täienduse, ehk on edaspidi abiks.
- Proua Simpson
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-05-10
- Postitus: 179
Kas keegi on ahjupannkooki ka karusmarjadega teinud?
- Gegegerda
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-03-22
- Postitus: 330
- Veebileht
Mina tegin banaanidega ja hetkel on ahjus. Retsepti võtsin siit ja võin öelda, et seal on veel igasugu põnevaid. Vaatame siis kuidas see mul praegu välja tuleb.
- Kika
- Abikokk

- Registreeritud: 2008-02-27
- Postitus: 222
mina tegin eile selle retsepti järgi.
mul olid vist natuke liiga hapud kirsid, seega jäi kogu kook natuke hapu. järgmisel korral pean suhkrut rohkem panema kui retsept ette näeb.
muidu oli väga maitsev. sõime mehega õhtu jooksul terve 26 cm koogivormitäie kahepeale ära 
- Marju
- Abikokk
- Registreeritud: 2008-03-08
- Postitus: 622
- Veebileht
Ei tea, kas kusagil saab korralikku ja maitsvat Clafoutist maitsta? Olen korral varem teinud ja tegin nüüd täna ka, just lõpetasin söömise. Vist ei oska teha eriti hästi seda. Aga kahtlustan, et küpsetasin liiga palju, nätskevõitu oli. Väikestes vormides ligi pool tundi vist. No ühesõnaga, oleks hea maitsta midagi õnnestunut.
- Mann
- Abikokk

- Postitus: 1397
- Veebileht
tegin õhtuks ploomidega variandi, retsept pärit siit. jäin rahule, isegi liiga. õhtul magamajäämine peale kolme tükki oli suht vaevaline.

Viimati muutnud Mann (2008-08-20 08:44:29)
|
|