Otsi
 Avaleht    Retseptid    Otsing    Kokandussõnastik    Hüva nõu    Foorum    KES?    Külalisraamat   

#1 2008-05-26 22:23:00

Thredahlia
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-14
Postitus: 831
Veebileht

KOKKAME KOOS #4: RISOTO

Teemaga Itaaliast lahkumata - räägime Pille lahkel palvel maitsvalt risotost smile

Risoto on spetsiifilise valmistusviisiga Itaalia riisiroog. See ütleb kõik ja mitte midagi.
Ilmselt seetõttu ei või me algupärast geograafiliselt kaugel olles risotot tellides kunagi kindlad olla, mida me tegelikult saame. Tegu on üllatavalt lihtsa ja pea lõputute variatsioonidega riisitoiduga.

Üks hea risoto on toekas nauding.

Aga lühidalt - mõned faktid.

Risoto...:
... on pärit Põhja-Itaaliast.
... valmistatakse alati spetsiaalsest tärkliserikkast risotoriisist (arborio, carnaroli või vialone nano).
Eestis on laiemalt saada Veski Mati risotoriis, aga leiab ka muud.
... riisi enamasti ei pesta, et peamiselt tera pinnal olev amülopektiinirikas tärklis risotot ilusti seoks.
... kuiv riis praetakse kõigepealt võis (oliiviõlis, luuüdis) ja seejärel lisatakse jaokaupa keev puljong. Puljongi kvaliteedist oleneb suuresti risoto maitse.
... risotot on oluline segada, et tekiks kreemjas tekstuur.
... riis keedetakse al dente, mitte riisipudruks.
... riisi ei keedeta eraldi ega kurnata.
... valmis risotosse klopitakse võid ja juustu, viimast küll mitte kala või mereandidega risottosse.
... risotot serveeritakse enamasti iseseisva roana, mitte lisandina (paari konkreetse erandiga: nt. risotto alla Milanese serveeritakse koos osso bucco'ga)

Risoto ei ole:
... keedetud riis, kuhu on midagi sisse segatud.
... mitte kunagi kuiv ega sõmer, vaid pigem vahel isegi supilaadne.

http://bp3.blogger.com/_Uht4UamPGHk/Rcty3WfBKrI/AAAAAAAABiM/c5m6b-9pepw/s320/seene_risotto.jpg
http://bp1.blogger.com/_Uht4UamPGHk/SCtc5zVVokI/AAAAAAAAMIQ/kRzZYP85KSU/s320/riskar.JPG

Minu lemmikud:
Seenerisoto
Karulaugurisoto
Nõgeserisoto

Nami-namis on ka päris mitu risotolist retsepti:
Kõrvitsarisoto
Suvikõrvitsarisoto
Punapeedi-sinihallitusjuustu risoto
Suitsuräimerisoto
Risotto alla Milanese
Risotto al Vino Rosso

Või leidke oma tongue
Raamatutes ja suures-laias internetis peaks retseptivalik piisav olema.

Lepime kokku, et kokkame sel korral koos traditsioonilise valmistusviisiga risotosid, võimalusel õigest riisist (äärmisel juhul pudruriisist), olgu siis veiniga või ilma, läbi praetud riisiga, jaokaupa lisatud puljongiga ja aeg-ajalt segades.

Jään huviga kogemusi, retsepte ja pilte ootama!

Eemal

#2 2008-05-26 22:28:48

Liisu
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-04-02
Postitus: 25

Re: KOKKAME KOOS #4: RISOTO

Just tegin peedirisotot nami-nami retsepti järgi, tuli jälle väga hea. Kordan vist sel kolmapäeval ja teen siis pilti ka...

Eemal

#3 2008-05-26 22:38:15

Adonay
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-15
Postitus: 423
Veebileht

Väga hea valik, super!

Eemal

#4 2008-05-26 22:41:08

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 7328
Veebileht

Kõigepealt suur-suur aitäh Thredahliale, kes oli lahkesti nõus selle kokkamise ajaks peakoka mütsi enda pähe panema tongue

Minu arust väga tore teema ja annab taas väga palju võimalusi fantaasia kasutamiseks. Samas ma loodan, et keegi proovib ka klassikalised retseptid ära - risotto milanese, risotto al vino rosso, risotto primavera, risotto con porcini jms. Hiljuti serveeriti nopis väga maitsvat tomatirisotot - ehk tuleb keegi hea retseptiga lagedale? wink

Muide, kui risotot üle jääb, siis külmast risotost saab teha imemaitsvaid arancini-pallikesi.

Eemal

#5 2008-05-26 22:47:46

Vike
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-16
Postitus: 128

Vot seekordse kokkamisega on nüüd küll vedanud, just tulin poest külmutatud herneste ja mündiga, nii et herne-mündirisoto tulekul.

Eemal

#6 2008-05-26 22:50:34

Thredahlia
Abikokk
Veebileht

Pille, tänud pakkumast!

Pille kirjutas:

Muide, kui risotot üle jääb, siis külmast risotost saab teha imemaitsvaid arancini-pallikesi.

Just-just. Ma olen sel põhjusel korra lausa rohkem risotot teinud. Äärmiselt mõnusad pallid.

Viimati muutnud Thredahlia (2008-05-26 22:51:02)

Eemal

#7 2008-05-26 23:25:39

Leenilii
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-15
Postitus: 163

Saan ma õigesti aru, et tavalisest pudruriisist saab ka põhimõtteliselt teha?

Minu risotod pole siiani eriti õnnestunud, ikka on kuidagi liiga palju poti külge kleepunud vms.
Aga üritan seekord rohkem süveneda. Mul üks Itaalia kokaraamat ka: risotod, supid ja polentad.
Võtan sealt mõne retsepti ja jagan teiega ka!

Eemal

#8 2008-05-26 23:49:40

Eva
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-15
Postitus: 735
Veebileht

Thredalia nõgeserisotot olen juba paaril korral teinud, ja väga maitsev on! Tomatirisoto katsetamise vastu ei ole minul midagi, nägin ka siin nami-namis ühte selle retsepti juba. smile

Eemal

#9 2008-05-27 06:57:54

Gegegerda
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-22
Postitus: 330
Veebileht

Väga lahe uus teema! Meil on risoto isegi suhteliselt tavaline toit, mida serveeritakse umbes kord nädala jooksul. Paar aastat tagasi, kui mu isal juubel oli, tegime tema sünnipäeval väga suures koguses, suure panni peal ja lõkke kohal ka risotot. Väga hea oli.

Eemal

#10 2008-05-27 07:07:32

Thredahlia
Abikokk
Veebileht

Leenilii kirjutas:

Minu risotod pole siiani eriti õnnestunud, ikka on kuidagi liiga palju poti külge kleepunud vms.

Põhimõtteliselt saab, aga tulemus on veidi erinev ja pudruks keetmise oht on suurem. Risotoriis on ses mõttes igatahes lollikindlam, pudruriis nagu rohkem hädavariant. Poti külge kleepuvad nad kõik mingil määral, tegu on ikkagi sellise märja massiga.

Eemal

#11 2008-05-27 07:58:17

Mann
Abikokk
Postitus: 1397
Veebileht

see on tore teema, mul juba nädalakene plaanis artišoki risoto.

Eemal

#12 2008-05-27 08:31:28

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 7328
Veebileht

Thredahlia kirjutas:

Nami-namis on ka päris mitu risotolist retsepti:

Käisin nimekirja kriitilise pilguga üle. Paar mõttetut retsepti kustutasin, risoto-laadsetel roogadel võtsin 'risoto' pealkirjast ära. Nüüd peaks kõik need retseptid, mis risoto nime kannavad, originaalrooga vähemalt meenutama big_smile

Eemal

#13 2008-05-27 09:20:52

Juc
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 593

täitsa uskumatu, mul juba risoto riis ja kuivatatud puravikud riiuli peal paar päeva oma aega ootamas, loodame, et täna jõuab selleni! Telepaatia töötab vist smile

Eemal

#14 2008-05-27 09:35:39

Nipitiri
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-26
Postitus: 916

Mann kirjutas:

Artišoki risoto on samuti minu lemmik! Aga tiba kalliks muutunud, kuna korralikke artišokipõhju õlis on viimasel ajal ainult Kaubamaja delikatessiletis röögatu hinnaga. Soolvee-artišokkidel aga pole seda hõrku maitset.

Minu viimatised risotod on olnud suitsulõhega, alul selle BBC GF retsepti järgi, hiljem tavapärase retseptiga.

Seekordse teema jaoks valin midagi ebatavalisemat, kas nt punase veini risoto vmt, mida pole seni proovinud.

Tore teema!

Eemal

#15 2008-05-27 09:40:50

Marju
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-08
Postitus: 622
Veebileht

Hurraa! smile Midagi ka minu kapsaaeda. Need munavalged ja želatiin on.. noh, minu jaoks kuidagi hirmuäratavad olnud. Aga tänu teie..meie.. gängile siin olen ka ikka ära teinud. Üksi poleks. Aitäh!
("Cook with Jamie" raamatus on väga üksikasjalik risoto valmistamise õpetus ja räägitud ka sellest, kuidas seda poolvalmis teha, millest ühes teemas siin ka varem juttu olnud)

Eemal

#16 2008-05-27 09:41:04

Nipitiri
Abikokk

Thredahlia kirjutas:

Leenilii kirjutas:

Põhimõtteliselt saab, aga tulemus on veidi erinev ja pudruks keetmise oht on suurem.

Soovitan ka siiski päris risotoriisi valida, sest kuigi pudruriisiga tehtud risoto maitsel pole ka viga, on minu arvates väga oluline õige kreemja tekstuuri saavutamine, samas kui riisiterad siiski terveks jäävad. Pudruriisiga pole parata, et tulemus on pudrune. Viimasel ajal on Gallo risotoriisi saada ka mujal kui Stockmannis (erinevalt situatsioonist paar aastat tagasi).

Olen kasutanud ka Ökosahvrist ostetud mahe-risotoriisi, aga ettevaatust - see pehmeneb umbes kaks korda aeglasemalt kui tavaline risotoriis.

Eemal

#17 2008-05-27 10:02:08

Ingrid
Kokaõpilane
Postitus: 34
Veebileht

No meie kodu lemmik-risotto'd on seentega ja spargli-krevettidega. Eile just sõime viimatist, oleks ma teadnud, et kooskokkamine sel teemal, oleks teinud tühjaks kaabitud potistki pilti tongue

Soovitan risotto kõrvale vahuveine või kergeid valgeid veine ja ehk järgmise nädala jooksul lisan siia paar head retsepti.

Viimati muutnud Ingrid (2008-05-27 10:06:46)

Eemal

#18 2008-05-27 10:35:04

Juc
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 593

Leidsin ühelt itaaliakeelselt lehelt päris huvitavaid risotto-variante. Esimesena proovin ise küll midagi tavalisemat, aga äkki mõni tõsisem risottoproff või lihtsalt Juhan-julgepüks teeb midagi neist ära:

Risotto rohelise õunaga (soovitatud siin Granny Smithi) - riis 450 gr, õunad 200 gr, roheline paprika 250 gr, aed-harakputk, Grana Padano juust, puljong, oliiviõli, sool, ja mingi "scalogno" - kahtlustan, et äkki šalottsibul, seda 30 gr, valge pipar

Valge ja must risotto - riis 320 gr, kuivatatud mustad ploomid 160 gr, porru 160 gr, peekon 100 gr, või 60 gr, šalotid (scalogno) 2 tk, puljong, sool

Risotto kõrvitsaõitega - 360 gr riisi, 500 gr kõrvitsaõisi, 1 muna, kotike? safranit, 2 lusikatäit semolinajahu, sool, köögiviljapuljongit, sibul, õli, või, Parmigiano juust

Suitsurisotto šampanjaga - 320 gr riisi, klaas šampanjat (võib asendada Spumantega), 200 gr suitsutatud Provola juustu (loodan, et sain õigesti aru), õli, sool, või, sibul, valge pipar, Parmigiano juust

Risotto mustikate ja vorstiga - 480 gr riisi, 300 gr seast tehtud Lonzat (peaks olema kuivatatud liha), 300 gr vorsti, 150 gr mustikaid, salveid, sibulat, Parmigiano juustu, köögivilja puljongit, kuiva valget veini, oliiviõli, sool, pipar (täiesti veider kooslus, ma loodan, et sõnal MIRTILLI ei ole veel mõnda teist tähendust it keeles smile )

Ma ei ole mingi itaaliakeele oskaja, nii et palun apsud juba ette andeks. Seal on igasugu muid risottosid ka, aga panin erilisemad siia kirja. Aadress on
http://www.tuttiprimi.it/Risotti.html

Viimati muutnud Juc (2008-05-27 10:36:52)

Eemal

#19 2008-05-27 10:38:22

Mann
Abikokk
Postitus: 1397
Veebileht

Nipitiri kirjutas:

Mann kirjutas:

Artišoki risoto on samuti minu lemmik! Aga tiba kalliks muutunud, kuna korralikke artišokipõhju õlis on viimasel ajal ainult Kaubamaja delikatessiletis röögatu hinnaga. Soolvee-artišokkidel aga pole seda hõrku maitset.

meil hakkas kohalik artišoki hooaeg pihta just eelmisel nädalal ja hind oli miskine 4 euri kilo vist.

Eemal

#20 2008-05-27 10:53:21

Nipitiri
Abikokk

Mann kirjutas:

meil hakkas kohalik artišoki hooaeg pihta just eelmisel nädalal ja hind oli miskine 4 euri kilo vist.

Kui spargli suhtes saab siin põhjamaisel kodumaal ka midagi ette võtta, siis artišokkide puhul pole muud kui ohata...

Kas risoto jaoks lõikad ise põhjad tervetest artišokkidest? Neil kordadel kui siin olen artišokke ostnud või kuskilt kaasa tassinud, pole raatsinud raisata ja olen tervetena keetnud ja selle kastmega söönud.

Eemal

#21 2008-05-27 10:53:40

Marju
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-08
Postitus: 622
Veebileht

Juc kirjutas:

Risotto rohelise õunaga (soovitatud siin Granny Smithi) - riis 450 gr, õunad 200 gr, roheline paprika 250 gr, aed-harakputk, Grana Padano juust, puljong, oliiviõli, sool, ja mingi "scalogno" - kahtlustan, et äkki šalottsibul, seda 30 gr, valge pipar

Cool! smile Pole küll julge ega proff, aga see esimene tundub, et võib saada proovitud... Ilmselt peab tegema alustuseks ühe lihtsama ja siis ühe põnevama ka, et oleks ikka kasu smile

Eemal

#22 2008-05-27 10:53:57

Spidur
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-10
Postitus: 418

ma ei olegi päris risotot veel teinud. ei ole igapäevaselt väga suur riisi fänn. aga vahel võib ikka.  see peedi oma tundub esmapilgul kõige ahvatlevam.

Eemal

#23 2008-05-27 11:15:53

Leenilii
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-15
Postitus: 163

Minul risoto valmis!
Õhtul saan ehk pildi ka panna, siis lisan retsepti ka.
Tegin pudruriisist, jäi väga kena ja paras. Maitseks läätsed ja õige veidi nõgest.

Eemal

#24 2008-05-27 11:20:05

Hexy
Abikokk
Registreeritud: 2008-04-13
Postitus: 384
Veebileht

mina olen ikka 1jagu risotosid teinud, aga nüüd püüan teha seda ÕIGET risotot.

Eemal

#25 2008-05-27 11:32:59

Ingrid
Kokaõpilane
Postitus: 34
Veebileht

Kui kedagi huvitab mõni itaaliakeelne retsept, aga keelega jääb hätta, siis võin abiks olla smile

Eemal

Autoriõigus | Muud teenused | Reklaam | Kontakt
Nami-Nami retseptikogu Facebookis

Mõõtühikud