Otsi
 Avaleht    Retseptid    Otsing    Kokandussõnastik    Hüva nõu    Foorum    KES?    Külalisraamat   

#1 2008-05-02 16:23:46

Pille
Peakokk
Registreeritud: 2007-12-25
Postitus: 5990
Veebileht

Itaalia kooretarretis PANNA COTTA

See teema oli algselt mais 2008. a. toimunud Kokkame koos # 3. panna cotta ja teised kooretarretised.

Panna cotta tähendab itaalia keeles kuumutatud/keedetud koort. Traditsiooniliselt redutseeriti koort/piima/koore-piimasegu aeglaselt kuumutades kolmandiku võrra, siis segati želatiiniga ja lasti jahedas tarretuda. Tänapäeval kutsutakse panna cotta'ks ka mitmeid kuumutamata tarretatud magustoite.

Igatahes on tegemist sobiva magustoiduga ka kõikidele neile, kes enne peatse rannahooaja algust kaloreid loevad või muul moel kaalu jälgida üritavad big_smile

Hea panna cotta saladus on kasutada võimalikult vähe želatiini, sest panna cotta peaks jääma natuke kreemjas. Nt Londonis asuva River Café kokaraamatutes on panna cotta pigem vedel, kui tarretunud.

Kooskokkamise reeglid:
* Panna Cotta peab sisaldama tarretisainet - olgu see siis želatiinipulber või -lehed. Taimetoitlased ja veeganid võivad loomulikult želatiini asemel kasutada agar-agarit vm taimseid tarretisaineid.
* Põhikomponendiks peab olema midagi koorelaadset - lubatud on piim, vahukoor, kohvikoor, sojapiim, keefir, petipiim, kookospiim vms. Eelnevaid on lubatud segada.
* Panna cotta't võib serveerida magustoidupokaalis või ümberkummutatult taldrikul (esimesel juhul läheb želatiini vähem, teisel juhul veidi rohkem).
* Panna cotta võib olla maitsestatud marjade, vanilje, ingveri, kakao, kookose või millegi muuga - valik on Sinu!
* Eriti armas oleks, kui serveeriksite panna cottat koos marjapüree või coulis-kastme või puuviljakompotiga - jääb fotol palju kaunim.

Valik sobivaid retsepte Nami-namist:
Itaalia piimatarretis 'Panna cotta'
Panna cotta röstitud rabarbriga
Hapukoorepannacotta suvemarjadega
Kookospiimatarretis värskete maasikatega
Mustikapannacotta
Valge šokolaadi panna cotta

Valik ingliskeelseid retsepte:
Lemon Panna Cotta with Lemon Caramel (BBC Good Food)
Panna Cotta with Blood Oranges, Tuscan Honey and Chilli (Skye Gyngell, UK)
Coconut Panna Cotta with Pineapple Salsa (BBC Good Food)
Coconut Panna Cotta with Caramelised Mango (BBC Good Food)
Panna Cotta with Apricot Compot (BBC Good Food)
Blueberry Buttermilk Panna Cotta (Delicious Days blogi)
Pannacotta with Roasted Rhubarb (Jamie Oliver)
Yoghurt Pannacotta with Rose-scented Raspberries (Bill Granger, Australia)
Pannacotta with Tomato Confit (Gordon Ramsay, UK)
Limoncello-flavoured Panna Cotta with Fresh Strawberry Sauce (Gennaro Contaldo, UK)
Buttermilk Panna Ccotta with Lemon-roasted Apricots (Paul Rankin, UK)
Eggnog Panna Cotta (Martha Stewart, USA)
Honey-Yogurt Panna Cotta (Martha Stewart, USA)
Panna Cotta with Vanilla Syrup (Martha Stewart, USA)
Panna Cotta With Figs (Martha Stewart, USA)
Honey-Saffron Panna Cottas (Martha Stewart, USA)
Coffee Panna Cotta (Martha Stewart, USA)
Buttermilk Panna Cotta with Strawberries (Martha Stewart, USA)
White Chocolate and Pistachio Panna Cotta (Delicious UK)
Lemongrass Panna Cotta (Vanilla Garlic blogi)
Buttermilk Pannacotta with Pomegranate Seeds and Mint (A Wee Bit of Cooking blogi)
Chocolate Pannacotta with Raspberry Jelly and Cocoa Nibs (Anne's Food blogi)
Pumpkin and Coconut Milk "Panna Cotta" (Chez Pim blogi)
Buttermilk Coconut Panna Cotta (La Tartine Gourmande blogi)
Chios Mastic Panna Cotta (Cook Anything At Least Once blogi)
Pistachio panna cotta w fresh raspberries (Rice & Noodles blogi)
Green Tea and Vanilla Panna Cotta with Chocolate Sauce (Nordljus blogi)
Green Tea Panna Cotta with Strawberries (Epicurious)
White chocolate panna cotta with passion fruit (A Cat in the Kitchen blogi)

Nagu ikka, ka kõik muud retseptid on lubatud, aga palun võimaluse korral viidata algallikale ja jagada retsepti ka siin foorumis.

NB! Sel korral ei soovi ma selgeid puuvilja- või mahlatarretisi, rullbiskviidiga vooderdatud kohupiimašarlotte ega muud sellist. Iga asja jaoks oma aeg big_smile

Eemal

#2 2008-05-02 17:09:02

Qsti
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-14
Postitus: 325
Veebileht

Re: Itaalia kooretarretis PANNA COTTA

Väga mõnus ülesanne! Selle pistaatsiapähkli-vaarika panna cotta peale hakkasid mul juba neelud käima (teiste retseptide jaoks hetkel rohkem tähelepanu ei jätkugi tongue )

Edit: panna cottad valmis ja ootavad külmas homset päeva.

Viimati muutnud Qsti (2008-05-02 19:59:28)

Eemal

#3 2008-05-02 18:29:09

Evelin
Kokaõpilane
Registreeritud: 2008-03-07
Postitus: 55
Veebileht

oo, see ülesanne meeldib mulle ka väga! Panna cottat olen vaid korra teinud (soperdasin ootamatult kokku väga hea kookose panna cotta!) ning isu selle järele on veel alles smile

Pille, ülihea valik, aga ma arvan, et võiks siiski oma fantaasia mängu panna wink

Bounteous bites- minu köök on siinsamas!

Eemal

#4 2008-05-02 19:03:38

Zapxpxau
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-22
Postitus: 622

Oi kui kahju, et ma alles nüüd seda näen! Raiskasin just oma kaks viimast granadilli ära, tegin jogurtikokteili, aga nüüd näen, et oleks võinud need selle valge šokolaadi-granadilli panna cotta jaoks jätta. Aww..

"A balanced diet is a cookie in each hand"
Flickr

Eemal

#5 2008-05-03 07:07:36

Gegegerda
Abikokk
Postitus: 330
Veebileht

Mmm, lahe, et uus teema on tekkinud. Mul oli vahepeal netikatkestus. Igatahes läheb kindlasti tegemisele see.. asi tongue. Tegelikult mulle meeldivad igasugused tarretised.

Eemal

#6 2008-05-03 10:44:31

Adonay
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-15
Postitus: 363
Veebileht

Oi kui tore, see kooskokkamine on nagu rusikas silmaauku smile

Mul on just praegu külmkapis kookospiimatarretised, millele üks lisakomponent varsti peale tuleb (kohe kui töölt koju jõuan). Varsti pildid!

Eemal

#7 2008-05-03 11:20:45

Pille
Peakokk
Veebileht

Adonay kirjutas:

Oi kui tore, see kooskokkamine on nagu rusikas silmaauku smile

Mul on just praegu külmkapis kookospiimatarretised, millele üks lisakomponent varsti peale tuleb (kohe kui töölt koju jõuan). Varsti pildid!

Vahva! Ootame! Qsti, Sinu pistaatsia panna cotta muljeid-pilte ka!

Minu esimene panna cotta selle kampaania käigus on tehtud tongue

Võtsin aluseks Jamie Oliveri retsept, lõpptulemuseks on see retsept. Tõstsin piima, rõõsa koore ja želatiini kogust, vähendasin suhkru ja vanilje kogust.

Serveerisin seda ingverisukaadiga 'rikastatud' röstitud rabarbriga.

http://farm4.static.flickr.com/3010/2460471947_d1d0c0e29a.jpg

Jäin tulemusega väga-väga rahule big_smile Kristjan arvas, et võiks 'tihedam' (st tarretunum) olla, aga minu arust oli just õige panna cotta tekstuuriga - selline pehme ja siidjas. Siin on tekstuur paremini näha:

http://farm3.static.flickr.com/2004/2461306940_25cef7792c.jpg

Lisan selle eestikeelse retsepti ülesse retseptide loetellu, aga jätan Jamie ingliskeelse lingi ka alles.

Eemal

#8 2008-05-03 13:23:59

Thredahlia
Abikokk
Postitus: 784
Veebileht

Pille kirjutas:

Võtsin aluseks Jamie Oliveri retsept, lõpptulemuseks on see retsept. Tõstsin piima, rõõsa koore ja želatiini kogust, vähendasin suhkru ja vanilje kogust.

Serveerisin seda ingverisukaadiga 'rikastatud' röstitud rabarbriga.

Great minds think alike või kuidas see oligi tongue

Mina tegin mandlitega panna cottat ja serveerisin siirupirabarberiga, mis on vist sisuliselt sama, mis röstitud rabarber.  Panna cotta põhiretsept on mugandatud Skye Gynell'i raamatust "A year in my kitchen". Koore rasvaprotsenti üritasin enam-vähem imiteerida meil saadaolevate toodetega. Igatahes maitses taevalikult! Eriti hea kombinatsioon, kuna rabarberit ongi kasulik rasvaste piimatoodetega tarbida, aga rabarber-mandel kombinatsioon on minu isiklik kiiks, meeldib alati. Ja need siirupirabarberid on vanillijäätisega ka hirmus head.

http://bp0.blogger.com/_Uht4UamPGHk/SBw1eyvr_QI/AAAAAAAALjQ/CGKU4xBzs_o/s320/pc.JPG

Viimati muutnud Thredahlia (2008-05-03 13:28:03)

Eemal

#9 2008-05-03 13:40:06

Pille
Peakokk
Veebileht

Thredahlia kirjutas:

Great minds think alike või kuidas see oligi tongue

Mina tegin mandlitega panna cottat ja serveerisin siirupirabarberiga, mis on vist sisuliselt sama, mis röstitud rabarber.  Panna cotta põhiretsept on mugandatud Skye Gynell'i raamatust "A year in my kitchen". Koore rasvaprotsenti üritasin enam-vähem imiteerida meil saadaolevate toodetega. Igatahes maitses taevalikult! Eriti hea kombinatsioon, kuna rabarberit ongi kasulik rasvaste piimatoodetega tarbida, aga rabarber-mandel kombinatsioon on minu isiklik kiiks, meeldib alati. Ja need siirupirabarberid on vanillijäätisega ka hirmus head.

Ääretult ilusa moega panna cotta, Thredahlia! Mis nipiga Sa selle panna cotta sedasi pallilaadse suutsid teha?

Rabarber on vist hetkel lihtsalt 'in'. Põhiline vahe on vast selles, et ma ei koori pea kunagi nooremapoolseid punaseid rabarbrivarsi - jääb ilusam. (Vanemaid ja paksemaid varsi koorin küll).

Ma võtan ka selle Skye retsepti ette peagi. Ikkagi signeeritud raamat ja puha smile Lisaks leidsin internetiavarustest ühe Skye mandlivaba panna cotta retsepti, serveeritud apelsinisegmentide, mee ja purustatud tšilliga; lisan lingi ka ülespoole.

Eemal

#10 2008-05-03 13:54:12

Thredahlia
Abikokk
Postitus: 784
Veebileht

Pille kirjutas:

Ääretult ilusa moega panna cotta, Thredahlia! Mis nipiga Sa selle panna cotta sedasi pallilaadse suutsid teha?

Rabarber on vist hetkel lihtsalt 'in'. Põhiline vahe on vast selles, et ma ei koori pea kunagi nooremapoolseid punaseid rabarbrivarsi - jääb ilusam. (Vanemaid ja paksemaid varsi koorin küll).

Kui Sa hästi vaatad, siis see pall ei lähe alt kitsamaks - ehk siis lihtsalt sellised toredad väikesed värvilised kausid on, siin on kausid ka näha (ülemised pildid).

Ja pildi huvides vist oleks täesti võinud rabarberi koorimata jätta tongue

Eemal

#11 2008-05-03 18:01:57

Hexy
Abikokk
Registreeritud: 2008-04-13
Postitus: 298

ma millegipärast aimasin juba ette, et järgmiseks teeme panna cottat wink

püüan ka kunagi neid retsepte uurida ja poes ära käia. hetkel veel veidi tõbine olek ja rohkem magax, a väga ilusad ja isuäratavad on teie panna cottad küll

Eemal

#12 2008-05-03 19:24:34

Qsti
Abikokk
Postitus: 325
Veebileht

Niisiis, minu panna cottaks sai see pistaatsia-vaarikavariant. Vaarikatega (sügavkülmutatud) tegin sellise asja, et lisasin natuke suhkrut, sutsu balsamveiniäädikat ja lasin seista ning siis surusin marjad kahvliga katki.

Maitse oli fantastiline nagu arvata oligi, pähklid-vaarikad-kreemjas koor, kõik sobisid omavahel ideaalselt kokku. Rohkem justkui ei oskagi kommenteerida. Kui irisema peaks siis natuke iriseks selle kallal, et pähklipuru vajus vormi põhja aga...ma ei hakka irisema. tongue

http://static2.nagi.ee/i/p/216/60/0541509969157f_m.jpg

Oh, tahaks veel...

Eemal

#13 2008-05-03 19:29:53

Mann
Abikokk
Postitus: 1326
Veebileht

Ohh, nii ilusad need valminud variandid. Ma ei jaksa ära oodata, millal mu omad piisavalt külmkapis olnud. See Jamie kaste igaljuhul maitseb ka ilma panna cottata hea.

Eemal

#14 2008-05-03 21:34:13

Adonay
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-15
Postitus: 363
Veebileht

Noh, võin öelda ausalt, et tõesti ei lugenud foorumit enne kui täna, juba siis, kui kookosetarretised juba külmkapis ootasid söömist. Nimelt leidsin retsepti uuest GoodFoodist. Kõlab juba natuke tüütult, aga tegin samamoodi nagu Pille ja Thredahlia, rabarberimoosiga. Rabarberite ees tänu mu kallitele töökaaslastele, kes mind iga aasta värskete rabakatega meelsasti varustavad smile
Muidu oli kõik väga hea, aga tarretis oli minu jaoks liiga pehme, pigem nagu puding. Järgmine kord lisan kindlasti rohkem želatiini, et oleks tarretisesem.

http://bp1.blogger.com/_OgJlo_mkmaY/SByuR3lMAJI/AAAAAAAACJY/cD1sKYhIDqg/s320/kookosetarretis.jpg

Viimati muutnud Adonay (2008-05-03 21:36:27)

Eemal

#15 2008-05-04 10:01:19

Mann
Abikokk
Postitus: 1326
Veebileht

Niipea kui teema lahti läks, olin ma suht kindel, et Jamie Oliveri variandi proovin ära. Oma aia rabarber oli juba suht kaunid mõõdud võtnud.

Jäin rahule, ja tahan veel. Pikemalt blogis.

http://farm3.static.flickr.com/2375/2462967487_4443f11a0e_m.jpg

Eemal

#16 2008-05-04 10:29:11

Liiz17
Abikokk
Registreeritud: 2008-05-03
Postitus: 127
Veebileht

http://static1.nagi.ee/i/p/216/87/054218480aa3d4_o.jpg

Mina katsetasin siis kookospiimatarretise retsepti, kuna koostisosad olid just külmkapis olemas  roll

Tulemus oli hästi mõnus kreemjas ja kindlasti tulevikus katsetan ka teisi variante. Täpsemalt minu blogis

PS  Avastasin selle koostegemise foorumi osa alles hiljaaegu ja loodan et võib veel liituda, teie meeldiva seltskonnaga wink

Viimati muutnud Liiz17 (2008-05-04 10:30:42)

Eemal

#17 2008-05-04 10:51:40

Vike
Abikokk
Registreeritud: 2008-01-16
Postitus: 128

Mnjaa, ei tohi jätta ühtegi päeva vahele nami-namis käimisel. Ma olen siin nädalavahetusel mõelnud just et mida magusat teha, aga täna enam poodi minema vist ei hakka.... aga nu siis homme tuleb panna cotta ette võtta.

Eemal

#18 2008-05-04 15:19:07

Gegegerda
Abikokk
Veebileht

Wow, nii ilusad ja nii ilusasti kaunistatud. Pean ka ikka kohe tegema hakkama smile

Eemal

#19 2008-05-04 16:07:44

Gegegerda
Abikokk
Veebileht

Nii, esimene kord läks ikka puusse sad

Proovisin teha seda mustikaga varianti ja dessertveini asemel tahtsin oma "targa" peaga külma kompotivedelikku, aga siis läks segu tükki. Kahju küll. Teisipäeval proovin äkki uuesti.

Eemal

#20 2008-05-04 20:22:17

Hexy
Abikokk
Registreeritud: 2008-04-13
Postitus: 298

mina tegin hapukoorepannacotta suvemarjadega, marjade asemel kasutasin jääkapist võetud mustikaid. ma ei tea kas viga oli minus a jäi selline pudingi taoline, a maitse oli hea ja eriti hästi sobisid juurde marjad.

http://images.nammpilt.multiply.com/image/2/photos/5/500x500/1/panna%20cotta.jpg?et=IGkyC00dev2B%2CGSrWLBG0Q&nmid=94400824

Eemal

#21 2008-05-04 20:24:13

Pille
Peakokk
Veebileht

Thredahlia kirjutas:

Kui Sa hästi vaatad, siis see pall ei lähe alt kitsamaks - ehk siis lihtsalt sellised toredad väikesed värvilised kausid on, siin on kausid ka näha (ülemised pildid).

Thredahlia, ma pean uued prillid muretsema vist big_smile big_smile

Qsti kirjutas:

Kui irisema peaks siis natuke iriseks selle kallal, et pähklipuru vajus vormi põhja aga...ma ei hakka irisema. tongue

Qsti, millised kaunid värvid! Minul vajusid kõik vaniljeseemned kenasti põhja (no nagu Sul pähklid), aga ma oletasin, et nii ongi õige?
(Loomulikult ootame me veel mitut-mitut panna cottat Sinult lähinädalate jooksul wink )

Adonay kirjutas:

Noh, võin öelda ausalt, et tõesti ei lugenud foorumit enne kui täna, juba siis, kui kookosetarretised juba külmkapis ootasid söömist. Nimelt leidsin retsepti uuest GoodFoodist.

Adonay, tänud toreda retseptivihje eest - mul kookoskreem juba sahvris (aka garaažis) ootamas - meie esmaspäevaõhtune magustoit tongue

Gegegerda kirjutas:

Nii, esimene kord läks ikka puusse sad
Proovisin teha seda mustikaga varianti ja dessertveini asemel tahtsin oma "targa" peaga külma kompotivedelikku, aga siis läks segu tükki. Kahju küll. Teisipäeval proovin äkki uuesti.

Kurb, et nässu läks, Gegegerda sad Aga proovi siis teisipäeval veidi ühtlasemate temperatuuridega, eksole smile

Hexy kirjutas:

mina tegin Hapukoorepannacotta suvemarjadega, marjade asemel kasutasin jääkapist võetud mustikaid. ma ei tea kas viga oli minus a jäi selline pudingi taoline, a maitse oli hea ja eriti hästi sobisid juurde marjad.

Ei olnud viga Sinus, Hexy - panna cotta ongi selline pehmem ja mitte tüüpiline tarretis, mida noaga saaks viilutada. Lugesin siit ja sealt, tundub, et 2 želatiinilehte 5 dl vedeliku kohta on optimaalne - aga võib ka veidi rohkem panna.

Eemal

#22 2008-05-04 20:49:19

Gegegerda
Abikokk
Veebileht

Kurb, et nässu läks, Gegegerda sad Aga proovi siis teisipäeval veidi ühtlasemate temperatuuridega, eksole smile

Mis mul muud üle jääb big_smile

Eemal

#23 2008-05-05 09:05:18

Betty
Abikokk
Registreeritud: 2008-02-05
Postitus: 182

Gegegerda - Sul on saatusekaaslane wink Mul läks ka esimene katsetus metsa, kuid mul liiga vähe želatiini. Loodetavasti jõuan teisipäeval uuesti teha.

Eemal

#24 2008-05-05 10:36:14

Kait
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-03
Postitus: 125
Veebileht

Minu esimene katsetus on külmkapis tarretumas. Näis, mis välja tuleb.

Retsepti ma seekord ette ei võtnud, kasutasin hoopis ära need ideed, mis Pille ülesandepüstitust lugedes pähe tulid. Ehk siis: võtsin 1pk kohvikoort ja juurde valasin piima, lisasin suhkrut, tükikese ingverit ja kookoshelbeid ja siis keetsin seda värki vähemaks. Kurnasin, maitsestasin veel veidikese vanilliiniga ja valasin sisse želatiini.

Vedeliku maitse oli küll päris hea, kui nüüd tarretumise osa ka õnnestuks, siis võiks esimese katse sooritatuks lugeda wink

Üks hea keretäis kulub alati ära!
minu KOKARAAMAT --> kokkamine.blogspot.com

Eemal

#25 2008-05-05 10:53:09

Spidur
Abikokk
Registreeritud: 2008-03-10
Postitus: 377

Mul ka panna cotta tarretub kapis. Valisin rohelise tee ja šokolaadikastmega retsepti. Natuke muutsin seda ka, aga loodetavasti tulemus saab hea.

Eemal

Autoriõigus | Muud teenused | Reklaam | Kontakt

Nami-Nami retseptikogu Facebookis

Mõõtühikud