Rugelach-küpsised ploomitäidisega

Juudi köögist pärit magus küpsetis, siinkohal kuivatatud ploomi täidisega. NB! Toorjuustusisalduse tõttu ei ole see nn pareve, nii et koššeri järgijatele ei tohi neid peale lihasöömist serveerida.

Kogus
32 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

200 g toasooja pehmet võid

200 g toasooja pehmet toorjuustu

2 tl suhkrut

200 g nisujahu

soola

Täidis:

200 g kuivatatud ploome

1 dl konjakit või brändit

Puistepuru:

4 sl riivsaia

4 sl suhkrut

0.5 tl kaneeli

Määrimiseks:

1 munavalge + 1 sl vett

Valmistamine

Eelmisel päeval:

Hõõru toasoe või ja toorjuust ühtlaseks. Klopi juurde suhkur, siis sega juurde jahu ja sool. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, siis suru palliks, keera toidukilesse ning pane 24 tunniks külmkappi tahenema.

Pane kuivatatud ploomid kaanega kaussi, kalla peale brändi. Kata kaanega ning pane samuti 24 tunniks külmkappi.

Valmistamise päeval:

Nõruta ploomid, püreesta köögikombainis või kannmikseris ühtlaseks.

Sega purusegu jaoks riivsai, suhkur ja kaneel.

Jaota tainas kaheks, pane üks tainatükk tagasi külmkappi.

Rulli tainas kergelt jahusel laual umbes 25 cm läbimõõduga õhukeseks kettaks. Jaota see terava noa või "pitsaratta" abil 16 piklikuks sektoriks.

Määri pool ploomipüreest tainakettale, jättes servad umbes 2 cm ulatuses puhtaks. Puista peale pool riivsaia-suhkrusegust. Keera sektorid laiemast otsast alates tihedasti rulli - saad 16 tillukest sarvesaia.

Aseta sarvesaiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt lahtiklopitud munavalgega, soovi korral puista peale veidi kaneeli ja suhkrut.

Küpseta 180-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni rugelach-küpsetised on kuldpruunid. Lase veidi jahtuda, siis libista metallrestile lõplikult jahtuma.

Korda ülejäänud tainaga sama protsessi kas kohe või järgmisel päeval.


LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 18.12.2009 06:58

Võtsime neid peole kaasa. Kõikidele maitses ja meile ka. Teen varsti jälle :)

irmasista
postitatud 30.01.2010 18:32

Hmm, kaks korda olen teinud ja mulle tundub jahu kogus natuke ebapiisav st taigen jääb nii kleepuv, et on vöimatu käsitleda:( olen proovinud nii, et peale lahtirullimist ja enne kokkurullismist panen veel kord kylma, et nii vedel poleks taigen. Peaks veel mainima, et järgmisel ja ylejärgmiselgi päeval on need kypsised väga head:)

Triinpvr
postitatud 01.02.2010 08:02

Rugelach-küpsised ploomitäidisega on ikka väga head :)

kiisumiisu
postitatud 03.02.2010 16:45

väga maitsvad ja erilised küpsetised. taigen on ka väga kergesti käsitletav. tegime ka aprikoositäidisega, aga ploomitäidisega on meie pere lemmikud.

Erka
postitatud 13.06.2014 17:26

Tehtud! Väga head! Taigen oli justkui pehme, kuid panin rullimisel natuke rohkem jahu ja ei mingit probleemi. Poest sain mingid väljamaised ploomid, mis olid eriti kuivad ja kõvad, nii et pärast leotamist ja nõrutamist ei õnnestunud neid kuidagi püreestada. Lisasin väljanõrutatud brändi ja ka siis sain jube tihke massi. Mässasin ja möllasin tublisti aga vaev tasus ära. No tõesti mõnusad ampsud - kerged, õhulised, maitserikkad!

Celebrazione
postitatud 22.07.2015 16:08

Tõeliselt head maiustused!