Sõir karulauguga

Kevadel, kui metsast, aiast ja turult on võimalik karulauku saada, võib proovida karulauguga sõira valmistada. Sõir on mõnusalt küüslaugumaitseline ning kaunilt roheline.

Kogus
ca 450-500 g
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 l piima

500 g kohupiima

50 g magedat võid

2 muna

1.5 tl soola

25 g karulauku (üks suurem peotäis)

Valmistamine

Haki karulaugulehed peeneks.

Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane, lase rahulikult nõrguda umbes 15 minutit).

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass.

Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ning peeneks hakitud karulauk. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!

Pane külma veega kastetud vormi hanguma.

Nipid ja soovitused:

  • Rasvase kohupiimaga tehtud sõir jääb kreemisem ja sõredam; väherasvase kohupiimaga tehtud tihkema ja veidi juustusema tekstuuriga. Maitselt on mõlemad head.
  • Kontrollige, et kohupiim ei sisaldaks želatiini või tärklist.
  • Ricotta e. vadakukohupiim asendamiseks EI sobi!

Loe veel:

​Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Kiisumiisu
postitatud 14.05.2009 12:40

väga maitsev ja kindlasti ka vitamiinirikas leivapealne. valmistamine konti ei murdnud. kindlasti proovin ka teiste lisanditega (küüslauk; petersell; päikesekuivatatud tomatid)

hexy
postitatud 17.05.2010 11:57

Valmis sai üllatavalt kergesti ja maitse oli mõnus.

Hexy
postitatud 30.05.2013 14:25

Mina kasutasin 5% kohupiima, farmi 3,5%piima ja taluvõid

Tiina
postitatud 08.05.2014 22:18

Nõrutasin pool tundi, aga tulemus oli kohupiima- mitte juustutaoline. Maitselt väga mõnus ja värske, aga üldse mitte selline, nagu ma sõira ette kujutasin. Järgmine kord nõrutan pikalt ja põhjalikult :)

Monika
postitatud 25.04.2020 19:15

Lihtne ja hea!

Monika
postitatud 17.02.2024 17:46

Pilt ka: