Ossobuco vasikakoodihautis

Kuulus Lombardia vasikalihahautis, mida serveeritakse risotto milanese ehk safranirisotoga või siis hoopis polentaga.

Ossobucost tuntakse kahte peamist versiooni. Traditsiooniline versioon (ossobuco in bianco) ei sisalda tomateid, maitseks kasutatakse kaneeli, loorberit ja kindlasti gremolata-segu. Moodsam ja tuntum versioon sisaldab tomateid, porgandeid, sellerit ja sibulaid, gremolata lisamine on vabatahtlik. See siin on nn moodne ossobuco.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg viiludeks lõigatud vasikakooti

soola ja musta pipart

0.5 dl nisujahu

2 sl õli

300 g sibulat

1 küüslauguküüs

1 porgand

1 sellerivars

400 g konservitud purustatud tomateid

2 dl valget veini

3 dl vasikalihapuljongit

2 loorberilehte

2 oksa värsket tüümianioksa või 1 tl kuivatet tüümiani

Serveerimiseks (gremolata):

riivitud sidrunikoort

hakitud värsket siledalehist peterselli

peenelt hakitud küüslauku

Valmistamine

Vasikakoodilõigud peaksid olema u 3 cm paksused.

Patsuta vasikakoodilõigud köögipaberiga kuivemaks, kasta soola ja pipraga maitsestatud jahusse ning raputa liigsest jahust puhtaks.

Kuumuta suures potis õli. Prae lihalõika mõlemalt poolt umbes 8 minutit, kuni liha on pruunistunud (vajadusel tee seda kahes jaos). Tõsta kõrvale (nt supitaldrikule).

Lisa potti sibul, küüslauk, porgand, seller ja törts vett ning kuumuta keskmisel kuumusel kümmekond minutit, kuni sibul pehmeneb. Maitsesta vähese soolaga. Lisa purustatud tomatid ja kuumuta läbi. Lisa vein ja puljong, tüümian ja looberilehed.

Pane pruunistatud lihalõigud uuesti potti. Kuumuta keemiseni, kata pott kaanega tugevasti kinni ning hauta nõrgal kuumusel 2 kuni 2,5 tundi, kuni liha on täiesti pehme ning kaste paksenenud.

(Kui soovid osso bucot ahjus teha, siis pane umbes 2-2,5 tunniks 200kraadisesse ahju).

Liha on valmis, kui see kontidelt kergesti lahti tuleb, on hõrk ja mahlane. Tõsta liha välja ja vala kaste läbi sõela.

Tõsta lihatükid kastmesse tagasi ja kuumuta korraks keemiseni. Puista üle gremolataga, ehk hakitud lehtpeterselli, küüslaugu ja sidrunikoore seguga.

Kõrvale paku Milano stiilis risotot.

Loe veel:

Pildid tegid fotograaf Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Martiina Anni

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Campo Viejo Reserva

Piirkond:        DOC Rioja, Hispaania

Viinamarjasort:     Tempranillo 70% Graciano 20% Mazuelo 10% 

Campo Viejo veinid pärinevad Rioja piirkonna parimatelt aladelt. Reserva on laagerdunud tammevaadis 2 aastat ning lisaks küpsenud pudelis 1 aasta. 

Värvus:    Sügav, kerge telliskivivarjundiga punane

Aroom:    Mahlakas kooslus kaneelist, vaniljest ja nelgist, mis seguneb pehmelt tammise alatooniga.

Maitse:    Täidlane, ümar, sametiselt pehme

Serveeda:    16-18°C

Tootja: Campo Viejo
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Zoozi
postitatud 03.12.2008 20:12

Osso Buco tuli seekord parem, sest kasutasin nüüd vasikaliha koote. Eelmine kord olid veise omad. Koos hea risotoga oli toit väga maitsev.

Tiramiiiisu
postitatud 08.10.2010 09:10

Liha ei olegi lõppkokkuvõttes nii hea kui see kaste - seda võiks küll lõputult süüa :)

Piret
postitatud 18.09.2012 20:59

Aga kuhu ja millal lisada pool sidrunit, mis ainetes kirjas? Kas pigistada sidrunimahl veini ja puljongi hulka?

Deus
postitatud 07.01.2022 17:18

Sidrun nagu ka laim tuleb lisada alati hautiste lõpufaasis, muidu keedad mõruks.

merle
postitatud 24.09.2013 10:16

petersellist-sidrunikoores´t+ küüslaugust -hakkida peeneks ja puistata valmis toidule

Martiina
postitatud 27.08.2016 19:55

Väga maitsev! Ohh, see kaste... seda jääkski sööma!

Marina
postitatud 25.11.2016 19:22

Väga hea oli, kuid liha valmis 3h.

sininetyrkiis
postitatud 09.03.2017 13:37

Hea retsept. Kasutan toidus palju veiseliha, sest vanemad peavad loomi, retseptini jõudsingi tänu sellele, et lihatööstusest jõudis meie veise liha kenasti eri tükkideks jagatuna. See ajendas otsima just antud lihatükile vastavaid retsepte. </br>Kui soovin õhtuks kiiremini rooga saada, olen kastuanud kiirkeetjat ja siis hiljem veel veidike kastme paksenemiseks keetnud ilma kaaneta.

Monika
postitatud 23.05.2017 07:19

Väga väga maitsev!

Hexy
postitatud 18.01.2019 10:13

Maitsev roog!

Katrin
postitatud 10.01.2021 21:24

Issand kui hea, eriti leem.