Küpsised 'Seakõrvad'

Skandinaaviamaades populaarne rasvaküpsis just jõulude ajal (Taanis tuntud kui sprøde klejner, Lätis kutsutakse neid 'Žagariņi'). Väga maitsvad rohke tuhksuhkruga.

Kogus
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g nisujahu

150 g võid

1 sidruni riivitud koor

175 g suhkrut

3 muna

3 sl kohvikoort või vahukoort

Praadimiseks:

1-2 pakki COCOS kookosrasva

Valmistamine

Murenda või jahu hulka. Lisa riivitud sidrunikoor ja suhkur. Sega kergelt klopitud munad rõõsa koorega. Sega kõik ained omavahel ühtlaseks ja hoia üle öö jahedas.

Rulli tainas 2-3 mm paksuseks.

Lõika 3 x 10 cm viltused tükid. Iga tüki keskele tee sisselõige ja keera üks ots sisselõikest läbi. 

Kuumuta kookosrasv potis 180 kraadini (kontrolli: kui sentimeetrine saiakuubik pruunistub 1 minutiga, on temperatuur õige).

Friti "seakõrvad" paarikaupa kuldpruuniks (1 minut mõlemalt poolt). Võta küpsised õlist välja ja lase köögipaberil veidi nõrguda.

Puista valmis küpsistele tuhksuhkrut. Lase küpsistel täielikult jahtuda, säilita õhukindlalt suletavas purgis.

Nipid ja soovitused:

  • Traditsiooniliselt frititakse neid kuumas rafineeritud kookosrasvas (palmin) või isegi searasvas.

Nami-Nami kasutas COCOS 100% kookosrasva (pildil). 

LISA KOMMENTAAR

Kardemon
postitatud 27.03.2013 15:36

Järgmine kord paneksin taignasse ka riivitud apelsinikoort või mingit muud maitset. Sõime niisama ja osadele tegin apelsinimahlast-tuhksuhkrust glasuuri peale. Siis oli põnevam. Lapsepõlvest mäletasin neid küpsetisi krõmpsumana.

Pille
postitatud 09.11.2015 10:12

Kardemon on sellise pildi saatnud:

Mann
postitatud 29.12.2014 20:16

tegin taigna valmis ja võtsin enne külma panekut ühe osa sealt ära ning proovisin, et kuidas siis välja ka tulevad :) Väga head!!! Ootan juba järgmist päeva, et ka ülejäänud ära teha :)

Inge Hurt
postitatud 17.12.2017 10:03

Ema tegi neid kui laps olin, veneajal.

Mailis
postitatud 30.12.2017 06:40

Kas sobib küpsetada ka õlis kui rasva ei ole käepärast?

Pille
postitatud 30.12.2017 18:29

Mailis, eks ikka võid, aga maitse ja tekstuur jäävad veidi teistsugused!

Eve Link
postitatud 06.01.2021 10:25

Ise pole küpsetanud aga minu vanaema tegi neid kui lapsed olime, väga maitsvad.