Empanada Gallega

Galicia piirkonnast pärit populaarne kinnine pirukas, siinkohal tuunikalatäidisega (Empanada Gallega De Atun). Väikesed pirukad on tuntud kui empanadillas.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

500 g nisujahu

3 dl sooja vett (u 42 C)

1.5 dl oliiviõli (u 110 g)

1 pakki kuivpärmi

1 tl (suitsutatud) mahedat paprikapulbrit

1 tl soola

Täidis:

2 karpi tuunikalatükke vees

2-3 sl oliiviõli

2 hakitud sibulat

1 hakitud roheline paprika

2 suurt küpset tomatit või 200-300 g purustatud tomatit

2 hakitud küüslauguküünt

2 keedetud muna

hakitud värsket peterselli

soola ja musta pipart

tavalist paprikapulbrit või suitsupaprikat

Määrimiseks:

määrimiseks muna

Valmistamine

Taina valmistamiseks sega tainakausis jahu, pärm, paprikapulber, sool. Sega juurde vesi ja õli. Sõtku ja sega senikaua, kuni saad ühtlase taina, mis käte küljest lahti lööb (vajadusel lisa veidi vett või jahu). Kata puhta köögirätikuga ning lase tund aega soojas kohas kerkida.

Täidise jaoks haki kõik ained. Valmista esmalt sofrito. Kuumuta pannil oliiviõli, lisa sibul ja paprika, mõne aja pärast küüslauk. Kuumuta paar minutit, siis sega juurde riivitud või purustatud tomat. Maitsesta soola ja paprikaga ning hauta, kuni köögiviljad on pehmed. Lase kastmel veidi jahtuda. Sega juurde nõrutatud tuunikala, hakitud muna ja petersell, maitsesta pipra ja vajadusel veel soolaga.

Jaota tainas kaheks võrdse suurusega tükiks. Rulli üks tainatükk kergelt jahusel laual õhukeseks kettaks, tõsta ahjuplaadile. Laota peale jahtunud täidis, siis kata õhukeseks kettaks rullitud ülejäänud tainaga.

Tee kahvliga piruka peale mõned augukesed, pintselda pealt lahtiklopitud muna(kollase)ga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pirukas on kerkinud ja pealt kuldne.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid valmistada empanadillas-id ehk väikeseid pirukaid, siis rulli tainas õhukeseks ning lõika sellest 10 cm kettad. Aseta igale kettale supilusikatäis täidist, keera poolkuudeks, pintselda pealt munaga ning küpseta 220-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
LISA KOMMENTAAR

Kath
postitatud 28.09.2009 22:45

Nende empanadade sisse vôib ka igasugust muud täidist panna. Kariibi mere maades on need väga populaarsed hommikusöögiks ja müüakse neid pea igal tänava nurgal. Tavaliselt pandakse neisse juustu, juustu-sinki, muna-köögivilja segu ja mida muud iganest, mis parasjagu pähe tuleb.

ErleS
postitatud 07.10.2011 09:21

Väga hea pirukas. Tuunikalatäidis on maitsev ja koosneb lihtsatest komponentidest, mille leidmisega ei pea poes vaeva nägema.