400 g nisujahu
2 dl piima
1 dl suhkrut
1 muna
25 g värsket pärmi
Täidis:2 sl nisujahu
4 sl suhkrut
2 sl võid
1 muna
1 dl rosinaid
300 g kohupiima
1 tl vanillisuhkrut
Puistepuru:3 sl nisujahu
1 sl suhkrut
1 sl võid
Määrimiseks:Valmista eelkergitusega pärmitainas. Sega suures kausis käesoe piim, pärm ja veidi suhkrut. Sega puulusikaga segades sisse jahu, kuni tainas on hapukoorepaksune. Puista tainale õhuke kiht jahu, kata puhta köögirätiga ja lase soojas kohas 3-4 tundi kerkida.
Aktiivne käärimisprotsess algab 30-40 minuti pärast. Taina pinnale tekivad ühtlased praod, tainas läheb kummi ja tuleb nõu seinte küljest lahti. Eelkergituse valmidus määratakse taina välimuse järgi. Käärimisprotsess aeglustub silmnähtavalt ja tainas hakkab alla vajuma. Kerkinud tainale lisa vähese vedelikuga segatud ülejäänud sool ja suhkur ning muna. Taina temperatuur peab olema 29-32°C.
Lase taignal uuesti kerkida, sõtkudes seda kaks korda alla.
Täidise valmistamiseks sõelu jahu kaussi, lisa toasoe pehme või ja pestud-tahendatud rosinad. Sega kõik täidise koostisosad ühtlaseks massiks.
Valmista ka puistesegu segades või hakkides kõik ained omavahel kokku.
Jaota kerkinud tainas 25 tükiks. Rulli iga tükike ümmarguseks, aseta keskele täidis ja keera kokku nii, et täidis välja ei voolaks. Aseta küpsetusplaadile, nii et kokkupanemise pool jääb allapoole. Lase veidi kerkida, raputa siis üle puisteseguga ja küpseta 220-240°C juures. Küpsetatud kuumad saiad pintselda üle sulavõiga.
Pildi tegi Nami-Nami kasutaja Eve Loime.
Tulid väga maitsvad saiakesed.Mina muidugi toppisin saiad korralikult täidist täis ja kuigi kohupiima oli mul 100 gr rohkem,jäi tainast üle.Ja sai veel teistsuguseid saiakesi teha.Kui nüüd sügavalt mõtlema hakata,siis poest ostes ongi neil vist kohupiima vähem sees.Ja puistepurule jätsin munakollase panematta.Aga tulemus oli super!
Teesaiad
Klassikaline kohvikusaiake, kus pehme pärmitaina sees on rosina-kohupiimatäidis ning peal purusegu.