Eriti luksuslikud safranisaiad

Neid safranisaiu - lussekatter - küpsetatakse Rootsis luutsinapäeval ehk 13. detsembril. Pärmitaina sisse on lisatud ka toorjuustu, mis teeb kuklid eriti pehmeteks ja mõnusateks.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses). .

Kogus
30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

5 dl piima

tubli näpuotsatäis safraniniidikesi

50 g värsket pärmi

170 g suhkrut (2 dl)

1 tl jahvatatud kardemoni

0.5 tl soola

1 kg nisujahu

250 g maitsestamata toorjuustu

150 g toasooja pehmet võid

määrimiseks muna

rosinaid või kuivatatud jõhvikaid

Valmistamine

Kuumuta väikeses potis piim soojaks. Lisa safran ning lase kümmekond minutit tõmmata.

Kui piim on jahtunud 37 kraadini, siis lisa juurde murendatud pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud. Sega juurde sool, kardemon, suhkur ja pool jahust. Sega ühtlaseks, siis lisa toasoe toorjuust, tükeldatud pehme või ja ülejäänud jahu. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks ja elastseks. Kui tainas väga kleepuv tundub, lisa veel lusikatäis või paar jahu.

Kata tainas puhta rätikuga ning lase soojas kohas tund aega kerkida.

Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi. Murra sellest väikesed tainaportsud (u 80 g) ja veereta need kergelt jahusel laual ca 15-20 cm "vorstikesteks". Aseta "vorstid" lauale ning keri mõlemast otsast spiraal sisse - siis saad jõulunotsu (julgris). See on kõige lihtsam ja levinum safranisaia vormimisviis, ent sugugi mitte ainuke, nagu juuresolevalt fotolt näha.

Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud või kergelt jahuga üle puistatud ahjuplaadile kerkima. Kaunista saiakesed rosinatega ja pintselda pealt lahtiklopitud munaga.

Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 12-15 minutit, kuni saiakesed on kuldpruunid.

Võta ahjuplaadilt, lase rätiku all veidi jahtuda.

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Veronika Roosimaa

LISA KOMMENTAAR

Monika Liiver
postitatud 06.11.2015 16:58

Ooo minu lemmik

Triinutraanu
postitatud 13.12.2015 18:33

Küll said kohevad ja head!

Mikko
postitatud 13.12.2015 18:57

Eile sai tehtud:

Tiiu Varda
postitatud 31.12.2015 16:03

Tere Pille. Tänan Teid luutsinasaiakeste retsepti eest. Minu pere on neist nii vaimustatud, et olen neid valmistanud juba kolmel korral - luutsinapäevaks, jõuluks ja vana-aasta õhtuks. Laualt kaovad nad kiiresti, eriti meeldivad nad lastele. Nende vormimisest teadsin varem vaid S-kujulist varianti ja toorjuustu lisamisest polnud kuulnudki. Kui see minu võimuses oleks, siis esitaksin luutsinasaiakesed 2015.a. parimaks saiatooteks. Soovin Teile, Pille, uueks aastaks inspiratsiooni uute retseptide väljamõtlemiseks ja kõike parimat!

Triin Tõnisson
postitatud 11.12.2019 21:37

Ema käis 1989 Rootsis vanatädil külas ja tõi teiste retseptide seas ka luutsinasaiakeste oma kaasa. Neid sai tehtud ligi 10 aastat järjest, kuni lõpuks jäi traditsioon soiku. Peaks nüüd uuesti alustama. ????