Registreeri kasutajaks

Nami-Nami foorumid » Kodus kokkamine » Küpsetised ja magustoidud

Meekook e. meetort
20.11.2009 16:00:36
Marju
Abikokk

Postitus: 854
Teen siin meekooki (siinse retsepti järgi) ja tainas on niiiiii kleepuv, et ainus võimalus see küpsetusplaadile saada on silikoonspaatliga küpsetuspaberile konkreetselt määrida. Ja siis peab ka labidas niiske olema. Nuuks :( Milles asi?
20.11.2009 16:20:30
Pille
Nami-Nami peakokk

Postitus: 14717
Marju:
Teen siin meekooki (siinse retsepti järgi)

Milline neist retseptidest?
20.11.2009 16:24:33
Marju
Abikokk

Postitus: 854
Seee : http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=1334
Nüüd on juba küpsetatud enam vähem kõik. Pärast küpsemist on üsna puhevil ja vahvlimaitseline tainas.
20.11.2009 19:12:58
Pille
Nami-Nami peakokk

Postitus: 14717
Marju, müstika! Kas tainas oli ikka kenasti külmkapis jahutatud-tahendatud? See oli ikka igati rullitav, kuigi rullida tuli küpsetuspaberil, sest õhukesi kihte tõsta ei oleks saanud ahjuplaadile.

Meil tegi Kristjan seda torti kaks korda, pean temalt täpsemalt järele küsima...
20.11.2009 21:04:38
Marju
Abikokk

Postitus: 854
Ongi müstika, Pille! Oli külmkapis, üritasin rulllida küpsetuspaberilt ja nii kui rulli vastu tainast panin, enam lahti ei saanud. Proovisin veidike jahu lepituseks peale panna, eriti kasu polnud.
22.11.2009 9:37:45
Marju
Abikokk

Postitus: 854
Kusjuures minu arust tuli täitsa korralik meekook algaja kohta kokkuvõttes. Ei tea, kui paksud need kihid pärast küpsetamist peaksid olema?
29.11.2009 6:45:44
Mann
Abikokk

Postitus: 1443
Meil oli nädalavahetusel meekook magusaks.

6.02.2010 8:34:41
Eva
Abikokk

Postitus: 766
Tegin ka meekooki selle Mariti retsepti järgi. Rullida oli päris tüütu, aga sain hakkama. Selle koogi tegemine oli huvitav kogemus. Tuleb maitsev nädalavahetus :)
6.02.2010 9:09:16
Mann
Abikokk

Postitus: 1443
Meil just Babi palus, et enne Eesti minekut teeksin veel meekooki, ja mul oli just too Mariti retsept meelel, et prooviks, a siis ma jään selle eelmisel korral tehtu juurde ikka, sest rullitavus tol oli väga hää.
21.06.2010 7:09:19
Maritar
Kokaõpilane

Postitus: 8
Pole varem siin foorumis sõna võtnud ainult pikka aega lugenud. Loodan, et see on ikka õige teema kuhu see küsimus panna. On olemas ühe ülihea meekoogi poolik retsept, st et tean ainult koostisaineid. Samas tunduvad need siin kirjeldatud retsepidest väga erinevad. Järsku oskate anda nõu kuidas nendest koostisainetest koogi kokku saada.

See esimene osa peaks siis sõtkutava taigna kohta käima:

1 kg jahu
25 g pärmi
1 tl soola
vett vajaduse järgi

See osa siis vist mingisuguse keedutaigna kohta:

või 100g
suhkur 200 g
mesi 2 spl
soola 1 tl
2 muna

Ja siis veel kreemi osa:

1 purk kondendspiima
200g võid
vanilli

Ei saagi aru, et mida ma siis peaksin kahe erineva taignaga tegema? Kas panema nende kihid vaheldumisi? ja kas keedutaignast üldse saab mingeid plaate vormida?

Tänan juba ette kui keegi vastata viitsib :)
8.02.2011 7:37:11
Liilia
Abikokk

Postitus: 430
Melilotus:
Mul on selline keeruline ja veits raskesti seletatav küsimus. See puudutab meekooki. Nimelt tean kahte moodi kuidas selles kasutatakse soodat. Esimesel juhul pannakse sooda kuuma mee ja suhkru segu sisse, kus ta põhimõttelislet reageerib ära, teisel juhul lisatakse see hiljem taignasse, vist siis kui jahugi ehk siis kõige lõpus. Tulemus on täiesti erinev, esimesel juhul tulevad põhjad õhukesed ja kõvad, teisel juhul paksud ja pehmed. Kusjuures esimesel juhul jääb koogi lõpptulemus palju ilusam ja kook ka kenasti pehme. Kook siis koosneb viiest kihist kuskil. Kusjuures retsept on täpselt sama muus osas, ainuke erinevus on selles, kuna lisatakse sooda. Mul tekib küsimus kas esimsel juhul on vaja üldse soodat lisada , kui ta seal kuumas segus juba ära reageerib. Ahjus ta siis sooda toimel ju ei peaks kerkima, või kerkib?

väga kummaline tõesti, eriti see esimene varjant. ainus, mille peale mina tulin on see, et sooda annab sellele koogile veidi kibedust ehk siis maitset juurde...võibolla on see tobe arvamus, aga mingit muud mõtet ma ka siis juba lahtunud soodal ei näe.

mina teen meekooki selle retsepti järgi ja kõik sööjad on alati rahul olnud :P mina muidugi ka!
8.02.2011 11:00:00
Kiilike
Abikokk

Postitus: 1098
Liilia:
Melilotus:
Mul on selline keeruline ja veits raskesti seletatav küsimus. See puudutab meekooki. Nimelt tean kahte moodi kuidas selles kasutatakse soodat. Esimesel juhul pannakse sooda kuuma mee ja suhkru segu sisse, kus ta põhimõttelislet reageerib ära, teisel juhul lisatakse see hiljem taignasse, vist siis kui jahugi ehk siis kõige lõpus. Tulemus on täiesti erinev, esimesel juhul tulevad põhjad õhukesed ja kõvad, teisel juhul paksud ja pehmed. Kusjuures esimesel juhul jääb koogi lõpptulemus palju ilusam ja kook ka kenasti pehme. Kook siis koosneb viiest kihist kuskil. Kusjuures retsept on täpselt sama muus osas, ainuke erinevus on selles, kuna lisatakse sooda. Mul tekib küsimus kas esimsel juhul on vaja üldse soodat lisada , kui ta seal kuumas segus juba ära reageerib. Ahjus ta siis sooda toimel ju ei peaks kerkima, või kerkib?

väga kummaline tõesti, eriti see esimene varjant. ainus, mille peale mina tulin on see, et sooda annab sellele koogile veidi kibedust ehk siis maitset juurde...võibolla on see tobe arvamus, aga mingit muud mõtet ma ka siis juba lahtunud soodal ei näe.

mina teen meekooki selle retsepti järgi ja kõik sööjad on alati rahul olnud :P mina muidugi ka!

Ma olen nüüd teinud mõlemal juhul nii et sooda hakkab enne reageerima kui jahuga kokku saab aga maitse ja tulemus on erinevad. Eelistan seda mis mul blogis kirjas , teises variandis panin sooda sulatatud mee sisse. Siis jäi küll tainas tooni võrra tumedam algul kuid küpsedes jäi sama värv mis esimese variandis kuid meekoogile iseloomulik maitse oli kadunud või "õige lahja". Tainas oli mõlemal juhul rullitav küpsetuspaberite vahel kuid ahjus kerkis ja jäi kõrgemaks teise variandi tegemisel. Ahjust võttes on kihid pehmed, jahtudes muutuvad krõbedaks ja hapukoorega kihiti pannes on 3-4 tunni möödudes mõnusalt pehmed. Ja kook on mahlane, krõbedusest ega tuimast maitsest pole juttugi.


pildil on 10 kihti+ purukiht, koogi läbimõõt kas 28cm
8.02.2011 19:47:44
Tiina
Abikokk

Postitus: 1307
Mu vanaemal oli oma emalt saadud koogiretsept, kus ka tuli sooda äädika sees ära vuhistada. Seal oli tegemist sellise muretaignapõhja moodi põhjaga. Väga hea kook muuseas. Aga miks - seda toona ei küsinud.
Gruusia köök on siiski üle kõige!
9.02.2011 5:57:32
Thredahlia
Abikokk

Postitus: 949
Aluseline keskkond (sooda!) ja kuumus kiirendavad oluliselt pruunistumisprotsesse ja annavad seeläbi ilmselt ka maitset. Ilmselt pole kergitamine siinkohal põhiline.

Kirjutasin pikemalt blogis soodast.

... ja meekoogist ka.

Täpselt sama retsept, küpsetusaeg ja toiduained, ainult sooda on lisatud kas alguses kuuma segusse või lõpus koos jahuga. See teine on küll söödav, aga mitte meekook :) Erinevus on nii värvis, maitses kui kerkimises.





Pisike ja Pisut Segi, teadagi...
3.02.2012 14:39:46
Frieda
Abikokk

Postitus: 307
Tegin meekooki mustade ploomide ja kreeka pähklitega. Mõnus oli.

3.05.2012 11:11:46
Pille
Nami-Nami peakokk

Postitus: 14717
Tõstan õigesse kohta:

Ilsu:
KufKuf:
Tere nami-namikad!

Äkki oskate hüva nõu anda?
Nimelt, mul tarvis teha suur meekook tähistamaks kahte sünnipäeva + emadepäeva ühekorraga. Seltskond nõuab järjekindlalt just meekooki, kuna mul tuleb see väga kenasti välja ja kõigile maitseb väga. Samas ise mõtlen, et tavaline meekook ei näe just väga pidulik välja ning sellepärast oleks vaja see kuidagi vastavaks muuta. Üks neist on veel 60-ne aasta juubel ka :O Praegu valdab mind aga tõeline ideedepuudus. Korra lõi pähe, et teeks martsipanist mõned roosid ja natuke mängiks šokolaadiga peale aga samas meekook ja martsipani maitse nagu ei sobi eriti kokku...või on keegi niimoodi ka katsetanud? Väga oodatud on ka kõik teised ideed ja ettepanekud :)

Mina olen juba mitu korda selle Juci ideega laineid löönud, valge šokolaadiga jääb ka väga efektne ja eriti just meeldib mulle see Juci variant, et pits tagurpidi peale :)




;